Η μοναδική στη χώρα μας ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο», μια πρωτοβουλίας για την κατανόηση και πρόληψη του φυσικού φαινομένου του σεισμού από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και την ΑΧΑ, έκανε την επίσημη έναρξή της.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου στο κέντρο Γαία του Μουσείου, παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας της χώρας, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.
Μεταξύ αυτών, χαιρετισμό απηύθυναν οι Φαλή Βογιατζάκη Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Ερρίκος Μοάτσος Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ Ελλάδας, Γιώργος Γκαζέττας Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Βασίλειος Γιόγιακας Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας και ο Καθηγητής Γιάννης Μανιάτης Βουλευτής Αργολίδας ΔΗΣΥ, πρώην υπουργός.
Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση, να «εξερευνήσουν» και να πληροφορηθούν σχετικά με τους σεισμούς, να εξοικειωθούν και να μάθουν πώς να προστατεύονται από το φαινόμενο.
Το ταξίδι αυτής της μοναδικής εκπαιδευτικής εμπειρίας που συνδέει την τεχνολογία με την ενημέρωση και την πρόληψη μόλις ξεκίνησε. Από τις 23 Μαΐου και για έναν ολόκληρο χρόνο, όσοι επισκεφθούν την έκθεση, θα μάθουν περισσότερα για τον σεισμό μέσα από εικονική πραγματικότητα, βιωματικά εκθέματα, προσομοιωτή σεισμού, διαδραστικές εφαρμογές και εκπαιδευτικά βίντεο.
Όπως δήλωσε η Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη: «Το Μουσείο θεωρεί καθήκον και έργο του να προβάλει μεγάλα θέματα όπως αυτό των σεισμών, ώστε να μπορούμε όλοι με τη γνώση, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».
«Σήμερα εγκαινιάσαμε μια σπουδαία έκθεση για τον σεισμό, με στόχο να συνεισφέρουμε μέσω της ενημέρωσης στην προστασία των πολιτών, κυρίως των παιδιών, για αυτό το τόσο σημαντικό φαινόμενο που αφορά τη χώρα μας», ανέφερε ο Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ Ελλάδας.
«Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της έκθεσης και ελπίζουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην εκπαίδευση των νέων σχετικά με την έννοια του σεισμού, την συμπεριφορά των κτιρίων μας και τους τρόπους αντιμετώπισής του», είπε ο Γιώργος Γκαζέττας, Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με cocktail party που δόθηκε προς τιμήν των προσκεκλημένων στον κήπο του Μουσείου.
Λίγα λόγια για την έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο»
Η ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» αποτελεί μία πρωτότυπη, εκπαιδευτική πρωτοβουλία που επιτρέπει στους επισκέπτες να «περιηγηθούν» και να γνωρίσουν καλύτερα το φυσικό φαινόμενο μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας.
Μοναδικά μοντέλα υδρογείων που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο είναι μερικά από τα εκθέματα.
Η διαδραστική εμπειρία της έκθεσης συμπληρώνεται με τη «σεισμική τράπεζα» και την «καρέκλα εικονικής πραγματικότητας», αλλά και τις εφαρμογές «Σεισμός στην Πόλη» και «Γίνε Σεισμοειδικός», μέσα από τις οποίες το κοινό θα ενημερώνεται σχετικά με το πώς μπορεί να προστατεύεται όταν συμβαίνει σεισμός.
Η έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από τον Μάιο 2018 έως τον Ιούνιο του 2019.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» μπορείτε να βρείτε στο www.axa.gr
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News