799
| CreativeProtagon

Το μενού των ρεκόρ: Από τον τόννο των 2,7 εκατ. ευρώ μέχρι το ουίσκι του 1,7 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2020, 20:00
|CreativeProtagon

Το μενού των ρεκόρ: Από τον τόννο των 2,7 εκατ. ευρώ μέχρι το ουίσκι του 1,7 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2020, 20:00

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Τόσα θα χρειαζόταν, δυνητικά, να ξοδέψει κάποιος προκειμένου να έχει πρόσβαση (και αν θέλει, να απολαύσει) τα τέσσερα ακριβότερα φαγητά και ποτά που έχει καταγράψει η σύγχρονη ιστορία.

Αρχής γενομένης από τα… ψαρικά, τον Ιανουάριο του 2019 πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων (2,7 εκατομμυρίων ευρώ) ένας τόνος 278 κιλών σε ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων σούσι σε πλειστηριασμό, που έγινε στη νέα ψαραγορά του Τογιόσου στο Τόκιο.

«Είναι ένας καλός τόνος, αλλά πολύ πιο ακριβός από αυτό που περίμενα», σχολίασε ο αγοραστής Κιγιόσι Κιμούρα, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων Sushi Zanmai.

Αυτός κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ της καταβολής πολύ υψηλού χρηματικού ποσού σε πλειστηριασμό για την αγορά ενός μόνο ψαριού, ενός μικρότερου τόνου το 2013, αν και τώρα πλήρωσε το υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε καταβάλει τότε.

«Δείχνει πολύ εύγευστος και πολύ φρέσκος», πρόσθεσε για το πολύ μεγάλο αυτό ψάρι που πιάστηκε ανοιχτά των ακτών της βόρειας επαρχίας Αομόρι της Ιαπωνίας, «αλλά νομίζω ότι έδωσα πάρα πολλά», πρόσθεσε αναφερόμενος στα 333,6 εκατομμύρια γεν που κατέβαλε για το ψάρι.

Βάσει του ποσού που έδωσε, ο τόνος αυτός αντιστοιχεί σε σχεδόν 10.000 ευρώ το κιλό.

Ο Kιγιόσι Κιμούρα με τον τόνο των 2,7 εκατ. ευρώ

Μετά τον πλειστηριασμό, το ψάρι μεταφέρθηκε σε ένα από τα καταστήματα Sushi Zanmai που βρίσκονται στην παλαιά αγορά του Τσουκίτζι.

Ο τόνος είναι περιζήτητος σε όλο τον κόσμο καθώς χρησιμοποιείται πολύ στο σούσι, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αυξανόμενη ζήτηση έχει κατατάξει το ψάρι αυτό μεταξύ των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Λίγες ημέρες μετά, στα τέλη του Γενάρη του ’19, πουλήθηκε σε δημοπρασία και το πιο ακριβό κρασί όλων των εποχών.

Ένα μπουκάλι κρασί Romanee-Conti από το 1945 πωλήθηκε έναντι 558.000 δολαρίων (475.000 ευρώ) σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή κρασιού που πωλείται σε δημοπρασία.

Μέχρι τώρα, η τιμή ρεκόρ ήταν 233.000 δολάρια για το Chateau Lafite Rothschild του 1869, που πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ το 2010.

Η τελική τιμή του Romanee-Conti – συμπεριλαμβανομένων φόρων και προμήθειας – είναι 17 φορές πάνω από την εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης του οίκου που ήταν 32.000 δολάρια.

Το μπουκάλι του Romanee-Conti από το 1945

Το μπουκάλι είναι ένα από τα 600 που παράχθηκαν το 1945, λίγο πριν από την εκρίζωση των αμπελιών από το κτήμα Romanée-Conti και την αναφύτευση.

Το Romanee-Conti θεωρείται το καλύτερο κρασί της Βουργουνδίας και ίσως το καλύτερο στον κόσμο.

Οι αμπελώνες βρίσκονται στο Cote de Nuits, σε έκταση δύο εκταρίων, από την οποία παράγονται σήμερα μόνο 5.000 έως 6.000 φιάλες.

Αν πάλι, θέλετε να συνοδεύσετε το κρασί σας με την πιο σπάνια λευκή τρούφα του κόσμου, θα έπρεπε να είχατε καταβάλει 85.000 ευρώ, στην αντίστοιχη δημοπρασία που είχε λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2018.

Η λευκή τρούφα των 850 γραμμαρίων κατακυρώθηκε αντί 85.000 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ το γραμμάριο, κατά τη διάρκεια της 19ης παγκόσμιας δημοπρασίας που οργανώθηκε τότε στην Άλμπα κοντά στο Τορίνο.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σε σύνδεση με το Χονγκ Κονγκ, όπου βρισκόταν και ο τελικός πλειοδότης της λευκής τρούφας, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή.

Η λευκή τρούφα των 85.000 ευρώ

Κάθε χρόνο, τα τελευταία 90 χρόνια, η πόλη Άλμπα στην περιοχή του Πιεμόντε, στη βορειοδυτική Ιταλία, φιλοξενεί επί σχεδόν δύο μήνες μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη λευκή τρούφα, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται η δημοπρασία.

Η εξαιρετικά φημισμένη λευκή τρούφα της Άλμπα συλλέγεται από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου.

«Χαρακτηρίζεται από έντονο άρωμα, που παραπέμπει στις ρομαντικές συναντήσεις, στο δάσος, στη φύση», εξήγησε τότε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Τρούφας, Αντόνιο Ντετζιάκομι.

Το μενού των ρεκόρ κλείνει με το ακριβότερο ουίσκι του κόσμου, το οποίο πουλήθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

Στη σχετική δημοπρασία που έγινε, ένα μπουκάλι ουίσκι Macallan του 1926 βρήκε αγοραστή που δεν δίστασε να βγάλει από τον τραπεζικό του λογαριασμό 1,45 εκατ. λίρες, δηλαδή σχεδόν 1,7 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο μπουκάλι «The Macallan Fine & Rare 60 Year Old 42.6 ABV 1926» μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness ως το πιο ακριβό στον κόσμο ξεπερνώντας την προηγούμενη αγορά που ήταν στα 1.200.000 δολάρια (περίπου ένα εκατ. ευρώ), μια φιάλη της ίδιας σκωτσέζικης ποτοποιίας, της Macallan.

Μόλις 40 μπουκάλια Macallan έβγαλε το συγκεκριμένο βαρέλι και γι’ αυτό το λόγο, όλα τους θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια και ακριβά.

Για την ιστορία, στη συγκεκριμένη δημοπρασία πουλήθηκαν συνολικά 460 μπουκάλια ουίσκι.

Όπως ήταν φυσικό, κανένα τους δεν φτάνει σε τιμή και γεύση το Macallan του 1926 που θεωρείται ως το «ιερό δισκοπότηρο» των ουίσκι.

Το ουίσκι που περιέχει το μπουκάλι των 700 ml παρήχθη το 1926 και εμφιαλώθηκε το 1986.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε.

Το πανάκριβο ουίσκι των 1,7 εκατ. ευρώ (η φιάλη μπροστά)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News