270
Τo Cassini θα εισέλθει στους εσωτερικούς δακτυλίους του Κρόνου για το τελευταίο στάδιο της πολυετούς αποστολής του | shutterstock

To Μεγάλο Φινάλε του Cassini

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 14:00
Τo Cassini θα εισέλθει στους εσωτερικούς δακτυλίους του Κρόνου για το τελευταίο στάδιο της πολυετούς αποστολής του
|shutterstock

To Μεγάλο Φινάλε του Cassini

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 14:00

 

H NASA το ονομάζει Grand Finale και δεν έχει άδικο. Το τέλος της αποστολής Cassini στον Κρόνο θα είναι ανάλογο της επιτυχίας και της σπουδαιότητας που είχε αυτή η διαστημική αποστολή. Το Cassini από το 2004 εξερευνά τον «άρχοντα των δαχτυλιδιών» του ηλιακού μας συστήματος έχοντας προσφέρει τεράστιο όγκο γνώσεων τόσο για τον πλανήτη και τους δεκάδες δορυφόρους του όσο και γενικότερα για το ηλιακό μας σύστημα αλλά και διάφορα κοσμικά φαινόμενα. Πρόκειται για την πιο πετυχημένη διαστημική αποστολή με δεδομένο ότι για τόσα χρόνια ένα σκάφος πραγματοποιεί εξερεύνηση χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα και κανένα σοβαρό απρόοπτο.

Στις 22 Απριλίου το Cassini θα κάνει το τελευταίο κοντινό πέρασμα από το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, από κάθε άποψη, δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα. Στις 26 Απριλίου το σκάφος κινούμενο με ταχύτητα 122.000 χλμ/ώρα θα κάνει τη πρώτη από μια σειρά «βουτιές» στο κενό διάστημα πλάτους 2.400 χιλιομέτρων, που υπάρχει ανάμεσα στον γιγάντιο πλανήτη και στον δακτύλιο D που είναι ο πιο κοντινός στον Κρόνο δακτύλιος. Μεταξύ άλλων, το σκάφος θα συλλέξει τα πρώτα δείγματα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη, ενώ θα φωτογραφήσει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά τα νέφη γύρω από τον Κρόνο, καθώς και τους εσωτερικούς δακτυλίους του. Θα χαρτογραφήσει επίσης το βαρυτικό και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Κανένα διαστημικό σκάφος δεν έχει ποτέ εισέλθει σε αυτή τη μοναδική περιοχή, την οποία θα το Cassini θα προσπαθήσει να διασχίσει 22 φορές μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και θα κάνει μια τελευταία βουτιά… αυτοκτονίας, αυτή την φορά στην ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία για το Μεγάλο Φινάλε (https://saturn.jpl.nasa.gov/mission/grand-finale/overview/) και ένα εντυπωσιακό βίντεο.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του Grand Finale:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...