402
Σαϊγκόν, 1975. Το τελευταίο ελικόπτερο διαφυγής, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, είναι κατάμεστο, αλλά γύρω του σχηματίζουν ουρά οι νοτιοβιετναμέζοι συνεργάτες των Αμερικανών – ένα ιστορικό καρέ   | Bettmann/Getty

Το μάθημα ειρήνης του Βιετνάμ, 50 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 12:01
Σαϊγκόν, 1975. Το τελευταίο ελικόπτερο διαφυγής, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, είναι κατάμεστο, αλλά γύρω του σχηματίζουν ουρά οι νοτιοβιετναμέζοι συνεργάτες των Αμερικανών – ένα ιστορικό καρέ  
|Bettmann/Getty

Το μάθημα ειρήνης του Βιετνάμ, 50 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 12:01

Στις 27 Ιανουαρίου συμπληρώνεται μισός αιώνας από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες των Παρισίων βάσει των οποίων οδηγήθηκε στη λήξη του ο Πόλεμος του Βιετνάμ. Βέβαια, οι Συμφωνίες εκείνες είχαν τον χαρακτήρα εκεχειρίας, αφού η ειρήνευση επήλθε με την είσοδο των στρατευμάτων του Βορείου Βιετνάμ και των ανταρτών Βιετκόνγκ στη Σαϊγκόν, δηλαδή στην πρώην αμερικανοκρατούμενη πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ, το 1975.

Γράφουμε πρώην επειδή οι Αμερικανοί λίγο πριν από την κυρίευση της Σαϊγκόν από τις κομμουνιστικές δυνάμεις την εγκατέλειψαν χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Από εκείνες τις τραγικές για τους νοτιοβιετναμέζους συνεργάτες των Αμερικανών στιγμές έχει χαραχτεί στη μνήμη της ανθρωπότητας το φωτογραφικό στιγμιότυπο με το τελευταίο ελικόπτερο διαφυγής σε μία ταράτσα κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ και με τα ανθρώπινα «τσαμπιά» να συνωθούνται γύρω του απελπισμένα.

Ηταν το τελευταίο πολεμικό κλικ από μία υπερδεκαετή σύγκρουση στην οποία είχαν εμπλακεί οι μεγάλες δυνάμεις (οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ενωση) αλλά και μία αναδυομένη, περιφερειακή τότε (η Κίνα του Μάο). Η Corriere della Sera χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη φωτογραφία «το μακροβιότερο σύμβολο της σύγκρουσης την οποία έχασε η υπερδύναμη» και, επίσης, «πολύ ενδιαφέρουσα σήμερα». Γιατί η αναφορά στο παρόν; Επειδή το ιταλικό Μέσο επιχείρησε συσχετισμό του Βιετνάμ με την Ουκρανία.

«Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το παράδειγμα του Πολέμου του Βιετνάμ, ενός πολέμου που φαινόταν ατελείωτος, μας υπενθυμίσει ότι τίποτα δεν διαρκεί αιωνίως. Επίσης, ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αδυναμία τους να κερδίσουν έναν εχθρό που στα χαρτιά ήταν πιο αδύναμος και αποχώρησαν απορροφώντας κόστος το οποίο μακροπρόθεσμα δεν έθεσε σε κίνδυνο το διεθνές στάτους. Εξάλλου ο Νίξον τον Αύγουστο του 1974 παραιτήθηκε για άλλους λόγους».

Είναι προφανής ο στόχος της Corriere: ρίχνει την ιδέα μιας κάποιας «αξιοπρεπούς αποχώρησης» των Ρώσων από την Ουκρανία, υποδεικνύοντάς μας να εξετάσουμε το ιστορικό παράδειγμα του Βιετνάμ. Πώς δηλαδή μία κατεστραμμένη από τον πολυετή πόλεμο χώρα ορθοπόδησε στη συνέχεια επιτυγχάνοντας «ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά ορόσημα». Ετσι έδωσε τα σημερινά οικονομικά στοιχεία του Βιετνάμ: «μεσαίο εισόδημα, ΑΕΠ αυξημένο 8% το 2022, κατά κεφαλήν ΑΕΠ 4.110 δολάρια ηπα, εκτιμώμενο ποσοστό φτώχειας 3,6%».

Εικάζει η Corriere ότι με ανάλογο τρόπο θα ανασυνταχθεί οικονομικοκοινωνικά και η Ουκρανία άμα και εφ’ όσον αποχωρήσουν οι Ρώσοι από την (τέως όσον αφορά τα ανατολικά εδάφη και την Κριμαία) επικράτειά της. Η αναφορά της κατακλείδας του σημειώματος, στην ειρήνη: «Με τη συνεργασία των χωρών οικοδομείται ένας κόσμος ειρήνης. Αυτό ήταν και είναι το επείγον ζήτημα, η πιο σοβαρή φιλοδοξία όλης της ανθρωπότητας. Και αυτό είναι ξεκάθαρο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...