Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, έναν άγνωστο μέχρι πρότινος αστεροειδή διαμέτρου 100 έως 200 μέτρων, με το μέγεθος περίπου του Κολοσσαίου της Ρώμης. Ο αστεροειδής βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία.
Το ηλιακό μας σύστημα βρίθει από αστεροειδείς διαφόρων μεγεθών. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν μέχρι σήμερα πάνω 1,1 εκατομμύρια βραχώδη απομεινάρια των πρώιμων ημερών του ηλιακού μας συστήματος.
Ο νέος αστεροειδής είναι ο μικρότερος που έχει βρεθεί από το Webb και ένας από τους μικρότερους που έχουν γενικά ανιχνευθεί στη ζώνη μεταξύ Αρη-Δία. Η ζώνη αυτή σε σχήμα «ντόνατ» περιέχει την πλειονότητα των αστεροειδών.
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αστρονόμων από τη Γερμανία (Ινστιτούτο Εξωγήινης Φυσικής Μακ Πλανκ), την Ισπανία (πανεπιστήμια Αλικάντε και Βαρκελώνης), την Ιταλία (Κέντρο ESA NEO Coordination) και την Πολωνία (Πανεπιστήμιο Α. Μίκιεβιτς), οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics».
Θα ακολουθήσουν περαιτέρω παρατηρήσεις για να έρθουν στο φως περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη φύση και τις ιδιότητες του νέου αστεροειδούς.
Teeny tiny photobomb! ?
Scientists found a surprise while looking through test data from Webb’s MIRI instrument. Webb serendipitously captured an asteroid (illustrated here) just 100-200 meters in length — likely its smallest object seen yet: https://t.co/3wuGJXhQpP pic.twitter.com/JoBJE19lud
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) February 6, 2023
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News