989
Ιρανοί πολίτες περνούν μπροστά από μεγάλο ταμπλό με σύνθημα κατά των Μπάιντεν και Νετανιάχου, το πρωί μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς | Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Το Ισραήλ χτύπησε τόσο όσο, πώς θα αντιδράσει το Ιράν;

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2024, 11:00
Ιρανοί πολίτες περνούν μπροστά από μεγάλο ταμπλό με σύνθημα κατά των Μπάιντεν και Νετανιάχου, το πρωί μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
|Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Το Ισραήλ χτύπησε τόσο όσο, πώς θα αντιδράσει το Ιράν;

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2024, 11:00

Τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν ήταν καλά σχεδιασμένα ώστε να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης, αλλά και να επιτρέψουν και στις δύο πλευρές να λένε ότι υπερασπίστηκαν το συμφέρον τους, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η επιχείρηση του Ισραήλ το Σάββατο έγινε σε δύο στάδια, με το πρώτο να ανοίγει τρύπες στην αεράμυνα του Ιράν και το δεύτερο να εκμεταλλεύεται τα κενά για να χτυπήσει στόχους της στρατιωτικής βιομηχανίας βαθιά μέσα στη χώρα, σημείωσαν οι Times.

Χρησιμοποιώντας 100 αεροσκάφη, με πλήρωμα και χωρίς, οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να αποκαλύψουν τις αδυναμίες του Ιράν, περιορίζοντας τις δικές τους.

Τα όπλα της επιλογής τους ήταν τα αεροσκάφη F-15, F-16 και F-35, που μετέφεραν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς –τους οποίους εκτόξευσαν αρχικά από μεγάλη απόσταση–, καθώς και «αόρατα» μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η διαρροή εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πριν από αρκετές ημέρες περιέγραφε λεπτομερώς τις προετοιμασίες του Ισραήλ. Αμερικανικοί δορυφόροι είχαν εντοπίσει ισραηλινές ασκήσεις στα μέσα Οκτωβρίου, για να τοποθετήσουν δύο τύπους πυραύλων σε αυτά τα αεροσκάφη: ο ένας, που ονομάζεται Golden Horizon, γνωστός και ως Blue Sparrow, έχει βεληνεκές έως και 2.000 χλμ., ενώ ο Rocks μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εμβέλεια έως και 300 χλμ.

Το Golden Horizon είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύεται από αέρος και σκαρφαλώνει σε ύψος περίπου 100 χλμ., πριν καταδυθεί με μεγάλη ταχύτητα προς τον στόχο του.

Τον Απρίλιο, μετά από ένα προηγούμενο κύμα ιρανικών επιδρομών στο Ισραήλ, ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους πυραύλους χρησιμοποιήθηκαν για την ισραηλινή επίθεση αντιποίνων σε τοποθεσία ραντάρ.

Ο ρόλος του είναι να καταστέλλει αντιαεροπορικές άμυνες, ενώ το αεροσκάφος που τον εκτοξεύει μπορεί να βρίσκεται μακριά – για παράδειγμα, πάνω από τη Συρία.

Ο πύραυλος Rocks έχει σχεδιαστεί για «να στοχεύει επιφανειακούς και υπόγειους στόχους, καθώς και να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για τα αεροσκάφη κρούσης».

Το τελευταίο σημείο ήταν κρίσιμο για τους Ισραηλινούς, καθώς η απώλεια ακόμη και ενός αεροσκάφους πάνω από το Ιράν θα μπορούσε να δώσει στην Τεχεράνη ένα προπαγανδιστικό εργαλείο.

Ποιοι ήταν οι στόχοι;

Τι επέλεξαν να χτυπήσουν οι Ισραηλινοί; Προφανώς τοποθεσίες ραντάρ και μονάδες πυραύλων εδάφους-αέρος, ως μέρος της πρώτης φάσης. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τέσσερις στρατιώτες των δυνάμεων αεράμυνας σκοτώθηκαν.

Οσον αφορά τη δεύτερη φάση, δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν καταστροφές σε δύο εργοστάσια παραγωγής πυραύλων και εξαρτημάτων drones, νότια της Τεχεράνης, με αναφορές για άλλες τοποθεσίες που χτυπήθηκαν, σε δύο επαρχίες του δυτικού Ιράν.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι ο στρατός έπληξε μονάδες εκτόξευσης πυραύλων, πιθανώς ορισμένες από αυτές που συμμετείχαν στα πλήγματα της 1ης Οκτωβρίου εναντίον τους. Η χώρα φαίνεται να έχει αποφύγει κάθε άμεσο πλήγμα σε στόχους της ιρανικής ηγεσίας.

Τι γίνεται τώρα;

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι ο κύκλος των επιθέσεων θα κλείσει εδώ. Εάν το Ιράν επιλέξει να αντεπιτεθεί, είπαν αξιωματούχοι, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ισραήλ.

Αν και πολλές φορές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνόησε τα αιτήματα ή τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Γάζα και στον Λίβανο, στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις της.

Στέλνοντας επιπλέον αμυντικούς πυραύλους στο Ισραήλ, πολεμικά πλοία στην περιοχή, και υποσχόμενος να παραδώσει πιο προηγμένα όπλα, ο Τζο Μπάιντεν απέκτησε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ισραηλινών χτυπημάτων.

Θα είναι αυτός ο αμερικανο-ισραηλινός συντονισμός αρκετός για να αποτρέψει μια νέα ιρανική επίθεση στο Ισραήλ; Από ό,τι φαίνεται, ναι, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars στο Ιράν μετέδωσε το πρωί του Σαββάτου ότι «επικρατεί ηρεμία και η καθημερινή ζωή συνεχίζεται κανονικά στην Τεχεράνη».

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ την Κυριακή έδωσε σήμα για περιορισμένη αντίδραση, η οποία θα είναι προς το συμφέρον του Ιράν.

Φαίνεται πως κανένας από τους δύο εχθρούς δεν θέλει κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η πυρηνική απειλή

Η διατήρηση της εθνικής υπερηφάνειας ήταν πρωταρχικό μέλημα τόσο των Ισραηλινών όσο και των Ιρανών, σύμφωνα με τους Times.

Το γεγονός ότι δεκάδες ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν στην περίμετρο των ισραηλινών αεροπορικών βάσεων ήταν πιο ανησυχητικό για την κυβέρνηση του Νετανιάχου από ό,τι υποδήλωναν οι δημόσιες ανακοινώσεις της.

Χτυπώντας εργοστάσια στα περίχωρα της Τεχεράνης –τη νύχτα, για να γλιτώσουν μεγάλες απώλειες μεταξύ των εργαζομένων–, οι Ισραηλινοί απέδειξαν την ικανότητά τους να παραμερίζουν την ιρανική αεράμυνα για να πλήξουν στόχους στην ιρανική πρωτεύουσα.

Υποχρεώνοντας τους κατοίκους σε μια νύχτα εκρήξεων και αβεβαιότητας απέδειξαν επίσης στους Ιρανούς την αδυναμία του καθεστώτος των μουλάδων.

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο οι Ισραηλινοί έδειξαν μια ικανότητα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, σε περίπτωση καταστροφικής κλιμάκωσης, σε ένα πυρηνικό χτύπημα.

Τα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν, εξυπηρετούσαν έναν σκοπό από αυτή την άποψη, επισήμαναν οι Times. Πρώτον, έδειξαν στους Ιρανούς ότι οι Ισραηλινοί δεν αστειεύονται σχετικά με τα σχέδιά τους για αντίποινα και, δεύτερον, αναφέρθηκαν στον απόλυτο εφιάλτη της Τεχεράνης, σημειώνοντας: «Δεν έχουμε παρατηρήσει ενδείξεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο».

Ετσι, ενώ οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν αποδοκιμάσει τη διαρροή και ζήτησαν από το FBI να κυνηγήσει τον ένοχο, η αλήθεια είναι ότι πέτυχε τον σκοπό της.

Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει ποτέ επίσημα το πυρηνικό του οπλοστάσιο, αλλά οι Αμερικανοί αναφέρθηκαν σε αυτό σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή.

Οι Ιρανοί πάντως είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, όχι μόνο γιατί το πυραυλικό τους πρόγραμμα φαίνεται πως υπέστη τεράστιες ζημιές, αλλά για έναν ακόμα λόγο: η μακροχρόνια υπόθεση ότι η Τεχεράνη θα χρησιμοποιούσε τον βαριά οπλισμένο εκπρόσωπό της, τη Χεζμπολάχ, για να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ έχει καταρρεύσει, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου αγωνίζεται να επιβιώσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το ζήτημα τώρα είναι αν οι εξελίξεις θα οδηγήσουν τους σκληροπυρηνικούς καθεστωτικούς να οπλίσουν τους τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει δημιουργήσει το Ιράν.

Για χρόνια οι Ιρανοί καρπώθηκαν γεωπολιτικά οφέλη από την ασάφεια ότι είναι ένα κράτος «στο κατώφλι» της κατοχής πυρηνικών όπλων, το οποίο όμως δεν περνούσαν.

Αν αυτό αλλάξει τώρα, θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει μια κοινή αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι αυτό θα ήταν επείγουσα προτεραιότητα εάν κέρδιζε τις εκλογές.

Υπάρχουν λοιπόν λόγοι για τους οποίους τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά πριν κάνουν το επόμενο βήμα τους, καταλήγουν οι Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...