341
Στη φωτογραφία το Carmel, το αυτόνομο τανκ που θα ρίξει στα πεδία των μαχών ο ισραηλινός στρατός και σε αυτό θα ενσωματωθεί το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης |

Το Ισραήλ ετοιμάζει έναν… «στρατηγό» τεχνητής νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 17:11
Στη φωτογραφία το Carmel, το αυτόνομο τανκ που θα ρίξει στα πεδία των μαχών ο ισραηλινός στρατός και σε αυτό θα ενσωματωθεί το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης
|

Το Ισραήλ ετοιμάζει έναν… «στρατηγό» τεχνητής νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 17:11

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο έρευνας από τις στρατιωτικές δυνάμεις πολλών χωρών. Εχουν αναπτυχθεί και δοκιμάζονται διαφόρων ειδών, π.χ. σχεδιασμένα για πολεμικά αεροσκάφη και για οπλικά συστήματα. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα πειραματίζονται στον τομέα αυτόν.

O ισραηλινός στρατός αναπτύσσει και αυτός ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και επέτρεψε σε δημοσιογράφους της βρετανικής εφημερίδας Telegraph να δουν ορισμένες από τις δυνατότητές του. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί μια νέα γενιά αισθητήρων με τους οποίους μπορεί να ελέγχει τανκ και ρομπότ στα πεδία των μαχών.

Το σύστημα ονομάστηκε «Αθηνά», από το όνομα της θεάς, που μπορεί να είναι γνωστή για τη σοφία της, αλλά ανάμεσα σε πολλά άλλα ήταν επίσης θεά της στρατηγικής και της άμυνας. Το σύστημα θα εμφυτεύεται σε μια συσκευή μεγέθους ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου και θα τοποθετείται σε ένα αυτόνομο τανκ με αισθητήρες υπερύθρων και ραντάρ.

Οι δυνατότητες

Το «Αθηνά» θα επεξεργάζεται τα δεδομένα των αισθητήρων και θα μπορεί να εντοπίζει τη θέση αντιπάλων στρατιωτών που είναι κρυμμένοι είτε σε τούνελ και ορύγματα είτε μέσα σε κάποιο κτίριο. Το σύστημα θα μεταδίδει στη συνέχεια τις πληροφορίες στη βάση των επιχειρήσεων και θα τις συνοδεύει μια λίστα προτεινόμενων κινήσεων για την εξουδετέρωση των στόχων που έχει εντοπίσει.

Το «Αθηνά» μπορεί, αν θέλουν οι χρήστες του, να συνδέεται με το σύστημα κίνησης του τανκ αλλά και με τα οπλικά του συστήματα, εκτελώντας την εντολή που θα λάβει από τον επικεφαλής αξιωματικό της επιχείρησης. Πάντως, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, δεν θα μπορεί να λαμβάνει μόνο του απόφαση για επίθεση.

Θα μπορεί να τοποθετείται ακόμη σε ρομποτικά οχήματα που θα περιπολούν σε συνοριακές γραμμές, αναζητώντας πιθανούς εισβολείς. Οι επιτελείς του ισραηλινού στρατού εκτιμούν ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει πολύ, αφού μπορεί να κάνει ταχύτερα από τους ανθρώπους στρατιωτικές αναλύσεις και να σχεδιάζει τακτικές μάχης.

«Είμαστε πλέον πολύ κοντά στην ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που δίνει καθαρή εικόνα στο πεδίο της μάχης. Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πώς θα πείσουμε τους στρατιώτες να εμπιστεύονται τη μηχανή» δηλώνει ο συνταγματάρχης Ελι Μπιρενμπάουμ, εκ των επικεφαλής του πρότζεκτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...