1215
Η φωτογραφία της Κίλερ, καθώς κάθεται γυμνή πάνω σε μια καρέκλα του Αρνε Γιάκομπσεν, έγινε μια από τις εμβληματικές εικόνες της δεκαετίας του 1960. | Sotheby's / Creative Protagon

Tο ημερολόγιο της Κριστίν Κίλερ στο σφυρί – το σκάνδαλο που έριξε μια κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2024, 17:01
Η φωτογραφία της Κίλερ, καθώς κάθεται γυμνή πάνω σε μια καρέκλα του Αρνε Γιάκομπσεν, έγινε μια από τις εμβληματικές εικόνες της δεκαετίας του 1960.
|Sotheby's / Creative Protagon

Tο ημερολόγιο της Κριστίν Κίλερ στο σφυρί – το σκάνδαλο που έριξε μια κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2024, 17:01

To 1961, η Κριστίν Κίλερ γνώρισε τον υπουργό Πολέμου της Μεγάλης Βρετανίας, Τζον Προφιούμο, στο σπίτι του υποκόμη του Αστορ, στο Μπάκινχαμσαϊρ. Λίγο αργότερα ξεκίνησε η σχέση τους. Παράλληλα, η Κίλερ διατηρούσε σχέση με τον Γεβγκένι Ιβάνοφ, τον σοβιετικό ναυτικό ακόλουθο. Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, αυτό ήταν κάτι παραπάνω από σκάνδαλο. Η αποκάλυψη των παράλληλων σχέσεων της Κίλερ οδήγησε στην παραίτηση του Προφιούμο, το 1963.

Και τώρα αυτό το ημερολόγιο, μαζί με το διαβατήριό της και τις σπαραξικάρδιες επιστολές που έστειλε στη μητέρα της από τη φυλακή, πωλούνται σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s, κατ’ εντολήν του γιου της Κίλερ, Σέιμουρ Πλατ. Στην πώληση περιλαμβάνεται επίσης το σύνολο των διάσημων φωτογραφιών της Κίλερ που τράβηξε ο Λιούις Μόρλεϊ, στις οποίες απεικονίζεται γυμνή σε μια καρέκλα.

Ο Πλατ είπε στην Telegraph:

«Σε όλη μου τη ζωή, υπήρχε ένας θρύλος γύρω από τη μητέρα μου, μεγάλο μέρος του οποίου δεν βασιζόταν στην αλήθεια. Για μένα, δεν ήταν η Κριστίν Κίλερ, ήταν η Κρις, μια απίστευτα στοργική μητέρα. Αυτά τα αντικείμενα ήταν πάντα στο σπίτι μας και η μητέρα μου τα είχε πάντα κοντά της.

»Το ημερολόγιο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνη, καθώς ήταν το μοναδικό αντικείμενο που είχε από εκείνη την εποχή. Είναι γεμάτο με παλιούς αριθμούς τηλεφώνου του Λονδίνου, σημειώσεις, σκίτσα και λίστες αγορών, στιγμιότυπα της ζωής της εκείνη την εποχή. Με τα χρόνια, κάθε φορά που μετακόμιζε, φυσικά χάνονταν αντικείμενα, αλλά αυτό ποτέ. Το είχε πάντα επάνω της, αλλά ποτέ δεν το έδειξε σε κανέναν, πέρα από εμένα και τον δικηγόρο της, ο οποίος ήταν στενός φίλος της».

Το ημερολόγιο της Κίλερ είναι γεμάτο από τα καθημερινά ραντεβού μιας 20χρονης κοπέλας: «Επισκευή παπουτσιών. Τράπεζα – τηλέφωνο. Ψώνια». Στη συνέχεια, όμως, ανάμεσα σε όλα αυτά τα ασήμαντα, βρίσκονται τα ονόματα που θα συγκλόνιζαν τη χώρα ένα χρόνο αργότερα, το 1963, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Στις 31 Ιανουαρίου 1962, αποκαλύπτει το ημερολόγιο, είχε ένα ραντεβού με τον «Δρα Γουόρντ» τον οστεοπαθητικό της υψηλής κοινωνίας Στίβεν Γουόρντ, που την μύησε στον αστραφτερό κόσμο ο οποίος τελικά θα κατέστρεφε τη ζωή της. Στις 11 Φεβρουαρίου έγραψε, «κοκτέιλ πάρτι – Στίβεν».

Δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές στον Προφιούμο στο ημερολόγιο. Αν και υπάρχουν αναφορές για συνάντηση με κάποιον που ονομαζόταν «Τζον», το όνομα του Προφιούμο, οι φίλοι του πολιτικού τον αποκαλούσαν Τζακ, μια άλλη εκδοχή του ιδίου ονόματος. Ωστόσο, αρκετές σελίδες έχουν αφαιρεθεί, κάτι που σημαίνει ότι η Κίλερ θεώρησε κάποιες καταχωρίσεις πολύ επικίνδυνες και τις εξαφάνισε.

Ο Γκάμπριελ Χίτον, ο ειδικός των Sotheby’s στα αγγλικά λογοτεχνικά και ιστορικά χειρόγραφα, λέει: «Πιθανώς τις έσκισε η ίδια. Εχουν σκιστεί πολλές σελίδες που συσχετίζονται προφανώς με στιγμές που αργότερα ήθελε να εξαφανίσει από το παρελθόν της».

Σε μια σωζόμενη σελίδα, υπάρχει ένα ανάποδο σκίτσο ενός κοριτσιού με αποκαλυπτικό μαύρο ρούχο. Λίγο αργότερα, στις 18 Ιουλίου, γραμμένες με κόκκινο (ίσως με κραγιόν), υπάρχουν οι λέξεις «Curse back», που σημαίνει ότι της είχε επιστρέψει η περίοδος. Ο Κίλερ είχε κάνει παράνομη άμβλωση τον Ιανουάριο. Στα απομνημονεύματά της, αποκάλυψε ότι είχε μείνει έγκυος από τον Προφιούμο. Η σχέση τους είχε τελειώσει μέσα στο δεύυτερο εξάμηνο του 1961.

Η Κίλερ ζούσε ακόμη λαμπερή ζωή το 1962. Και, καθώς ασχολείτο ακόμη με το μόντελινγκ εκείνη την εποχή, αναφέρει τα ρούχα που αγόραζε: «1 πράσινο κοστούμι, 1 λευκό κοστούμι, λευκό φόρεμα».

Επίσης στην δημοπρασία του Sotheby’s θα διατεθεί το διαβατήριό της, με ισχύ από το 1961 έως το 1966. Δίπλα στη φωτογραφία του διαβατηρίου της υπάρχει μια λίστα με τα χαρακτηριστικά της: 5 πόδια 6 ίντσες (167 εκατοστά), πράσινα μάτια, ξανθά μαλλιά (όχι το χρώμα που έχει στη φωτογραφία), ουλή στο αριστερό χέρι. Οι σφραγίδες στο διαβατήριό της δείχνουν τακτικά ταξίδια στην Αμερική (που καταγράφονται στο ημερολόγιό της του 1962), την Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο Πλατ λέει στην Telegraph: «Το διαβατήριό της είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς μας βοήθησε να χρονολογήσουμε μερικά από τα βασικά γεγονότα στη ζωή της, ειδικά όταν διέφυγε στη Γαλλία για να ξεφύγει από τον Λάκι Γκόρντον, τον άντρα που την κατεδίωκε και την απειλούσε».

Οταν αποκαλύφθηκε η σχέση του Προφιούμο με τον Κίλερ, εκείνος είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο. Το ψέμα οδήγησε στην παραίτησή του. Αμέσως μετά, τον Οκτώβριο του 1963, ο Πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Η υπόθεση συνέβαλε στην ήττα του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές του 1964.

Στο απόγειο της φήμης της, τον Μάιο του 1963, η Κίλερ φωτογραφήθηκε από τον Λιούις Μόρλεϊ στο στούντιο του. Η φωτογραφία της, καθώς κάθεται γυμνή πάνω σε μια καρέκλα του Αρνε Γιάκομπσεν, έγινε μια από τις εμβληματικές εικόνες της δεκαετίας του 1960. Οι φωτογραφίες που θα δημοπρατηθούν επίσης από τον Sotheby’s και υπολογίζεται να πιάσουν από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έχουν ιδιόχειρες σημειώσεις του Μόρλεϊ στο πίσω μέρος τους.

Τον Δεκέμβριο του 1963 η Κίλερ καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκισης, αφού ομολόγησε την ενοχή της για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και ψευδομαρτυρία στη δίκη του Λάκι Γκόρντον, ενός εμμονικού και βίαιου θαυμαστή της, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε σχέση με την Κίλερ και καταδικάστηκε για επίθεση εναντίον της.

Ο Σέιμουρ Πλατ λέει: «Ελπίζω ότι η πώληση αυτών των αντικειμένων θα βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει ότι η μητέρα μου ήταν ταυτόχρονα ένας υπέροχος, ζωηρός χαρακτήρας, αλλά και αναμφισβήτητα θύμα της ιστορίας».

Τα πιο συγκλονιστικά αντικείμενα στην πώληση του Sotheby’s είναι τα γράμματα της Kίλερ από τη φυλακή προς τη μητέρα και τον πατριό της. Ηταν αποξενωμένη από τον πατέρα της, Κόλιν Κίλερ, αν και εκείνος της έστειλε ένα τηλεγράφημα στην αρχή της δίκης της για ψευδορκία τον Οκτώβριο του 1963, γράφοντας: «Καλή τύχη αγάπη μου».

Σε ένα γράμμα από τη φυλακή, το 1964 προς τη μητέρα και τον πατριό της, η Κίλερ γράφει: «Είμαι 22 ετών και θα πρέπει να ξέρετε από τώρα ότι μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου. Τώρα είναι η στιγμή που θέλω πραγματικά να δουλέψω. Εχω τόσες πολλές δουλειές και επιχειρηματικά σχέδια στο μυαλό μου με τα οποία θέλω απεγνωσμένα να ασχοληθώ, να εργαστώ σκληρά και να μάθω τα πάντα για αυτά».

Σε μια άλλη επιστολή από τη φυλακή, τον Μάιο του 1964, γράφει: «Επιτέλους βάλαμε καλοκαιρινά φορέματα εδώ και νιώθω πολύ καλύτερα».

Το ημερολόγιο, το διαβατήριο και οι επιστολές δημοπρατούνται ως ενιαία παρτίδα, με εκτιμώμενη τιμή από 10.000 έως 15.000 ευρώ. Ο Χίτον εξηγεί: «Το ημερολόγιο είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Είναι μια πολύ λαμπερή και σέξι ιστορία. Το κρατούσε πάντα μαζί της. Ακόμη και στο νοσοκομείο, στο τέλος της ζωής της, το ήθελε μαζί της. Τα πολιτικά σκάνδαλα μπορούν να ξεθωριάσουν. Αλλά η υπόθεση Προφιούμο άλλαξε τα πάντα στη Βρετανία».

Το ημερολόγιο αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία ενός αφελούς, όμορφου, ευγενικού κοριτσιού που βρέθηκε, εν αγνοία του, στο μάτι μιας πολιτικής καταιγίδας. Το σκάνδαλο διαμόρφωσε το υπόλοιπο της ζωής της.

Η υπόθεση Προφιούμο σημάδεψε τους περισσότερους από τους πρωταγωνιστές της. Το 1963 ο Στίβεν Γουόρντ πήρε μια θανατηφόρα υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, σε ηλικία 50 ετών, λίγες ώρες πριν καταδικαστεί επειδή ωθούσε κορίτσια στην πορνεία.

Μετά την παραίτησή του, ο Προφιούμο αφιερώθηκε στον εθελοντισμό στο Toynbee Hall, μια φιλανθρωπική οργάνωση που μάχεται τη φτώχεια στο Ανατολικό Λονδίνο. Πέθανε το 2006, σε ηλικία 91 ετών.

Μετά την αποφυλάκισή της το 1964, η Κίλερ παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε δύο παιδιά (το πρώτο της παιδί, γιος ενός αμερικανού πιλότου, πέθανε σε ηλικία έξι ημερών το 1959). Περιστασιακά έβγαζε χρήματα από άρθρα σε εφημερίδες και τα απομνημονεύματά της, αλλά πολλά από αυτά πήγαν στους δικηγόρους. Στη δεκαετία του 1970, είχε πει: «Δεν ζούσα, απλώς επιβίωνα».

Πέθανε το 2017, από πνευμονική νόσο και τάφηκε στο Kensal Green Cemetery, στο δυτικό Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...