Τι είναι πιο επικίνδυνο: το να οδηγείς με 350 χιλιόμετρα την ώρα μία μηχανή αγώνων ή να είσαι 75 ετών με οστεοπόρωση και να χάσεις την ισορροπία μέσα στο σπίτι; Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ακραίες καταστάσεις. Αυτό σκέφτηκαν στα εργαστήρια της ιταλικής βιομηχανίας Dainese που παράγει προστατευτικό εξοπλισμό για αναβάτες μηχανών και ποδηλάτων. Αφού λοιπόν κατασκεύασαν ένα ειδικό μπουφάν προστασίας με ενσωματωμένο airbag για οδηγούς αγώνων ταχύτητας, ετοίμασαν ένα ειδικό γιλέκο που στηρίχθηκε στις ίδιες αρχές αλλά προορίζεται για τους ηλικιωμένους. Ειδικοί αλγόριθμοι «προβλέπουν» την πτώση και μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ενεργοποιούν και φουσκώνουν ειδικά μαξιλάρια τα οποία προστατεύουν τα πιο εκτεθειμένα μέρη του σώματος, ώστε να μην υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους ηλικιωμένους.
Πρόκειται για ένα επαναστατικό εξάρτημα που προστατεύει ταυτόχρονα το κεφάλι, τον λαιμό, τα πλευρά, τους μηρούς, τη λεκάνη, την πλάτη και τη σπονδυλική στήλη ενώ παράλληλα είναι συνδεδεμένο με συναγερμό και σύστημα εντοπισμού συνδεδεμένο με Gps. Η ιταλική εταιρία το ονόμασε Future Age και θα είναι έτοιμο προς πώληση στα τέλη του έτους, όπως και ένα ακόμα παρόμοιο μπουφάν προστασίας ειδικά φτιαγμένο για εργάτες σε εργοτάξια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρίας κάθε χρόνο περίπου 5 εκατομμύρια ηλικιωμένοι καταλήγουν στα νοσοκομεία εξαιτίας πτώσης, ενώ μία βρετανική μελέτη αναφέρει ότι περίπου 30 εκατομμύρια άτομα θα είχαν ανάγκη από ένα ειδικό μπουφάν προστασίας.
Είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που η έρευνα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον αθλητισμό βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινή ζωή. Πρόσφατα στο Tour de France μία από τις ομάδες χρησιμοποίησε ειδική στολή εντός της οποίας υπάρχουν μικροσφαιρίδια αέρα τα οποία δημιουργούν μικροδίνες, μεταβάλλουν την αεροδυναμική του αθλητή και μειώνουν την τριβή από την αντίσταση του αέρα, βοηθώντας τους ποδηλάτες να κερδίσουν πολύτιμα δευτερόλεπτα. Η ιδέα σύμφωνα με τους δημιουργούς της πρωτοποριακής στολής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την προστασία ατόμων που εργάζονται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και ειδικά υπό αντίθετο ισχυρό άνεμο.
Την ιδέα του προστατευτικού γιλέκου τη συνέλαβε ο ιδρυτής της Dainese, Λίνο Νταϊνέζε πριν από είκοσι χρόνια όταν ύστερα από μία κατάδυση κατάλαβε ότι η είσοδος αέρα ενός της στολής θα μπορούσε να είναι ένα είδος προστασίας για αυτόν που τη φοράει. Το ειδικό μπουφάν το έχουν χρησιμοποιήσει διάσημοι οδηγοί αγώνων όπως ο Βαλεντίνο Ρόσι, ο Μαξ Μπιάτζι και άλλοι. Δεν είναι μόνον οι οδηγοί μοτοσικλετών που το χρησιμοποιούν. Η ίδια αρχή προσαρμόζεται και σε άλλα αθλήματα όπου οι αθλητές κινδυνεύουν από πτώσεις ενώ κινούνται με μεγάλη ταχύτητα: στην ποδηλασία, στο σκι, στην ιππασία.
Οι πρώτοι που έκαναν τη μετάβαση από τον αθλητισμό στην τρίτη ηλικία ήταν οι Ιάπωνες. Το 2008 μία ιαπωνική εταιρία παρουσίασε ένα airbag προστασίας για την πλάτη και το κεφάλι αλλά ζύγιζε περισσότερο από ένα κιλό και στοίχιζε περίπου 1400 δολάρια. Η τιμή και περιορισμένη προστασία που προσέφερε δεν του επέτρεψαν να έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Από τότε όμως ξεκίνησε ένας τεχνολογικός αγώνας δρόμου για τη δημιουργία μίας στολής ικανής να προστατεύει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από τις επιπτώσεις των πτώσεων. Γιατί τελικά ένα γλίστρημα στο σπίτι μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από οποιαδήποτε ακραίο σπορ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News