Ναι, οκ, την Κυριακή το πρωί ήταν πολύ δυνατό και ταλαιπώρησε τον κόσμο, παραμονή Δεκαπενταύγουστου: Κάποιοι πήγαν στο λιμάνι μόνο και μόνο για να δουν τα καράβια δεμένα λόγω απαγορευτικού απόπλου. Κάποιοι γκρινιάζουν περισσότερο και λένε ότι όταν πιάνει δεν τους αφήνει να απολαύσουν το μπάνιο στη θάλασσα, γιατί έχει αμμοβολή. Αλλοι τέλος απλά κρυώνουν καλοκαιριάτικα, γκρίνια και αυτοί. Αλλά σκέφτεστε τα καλοκαίρια χωρίς το μελτέμι;
Το μελτέμι είναι ό,τι πιο ελληνικό υπάρχει στο αιγιοπελαγίτικο καλοκαίρι. Κι ας είναι τούρκικη λέξη. Που κι αυτοί μάλλον την πήραν από τους βενετούς εμπόρους που έλεγαν όταν συναντούσαν καιρό τη φράση «mal tempo», δηλαδή κακοκαιρία. Οι αρχαίοι Ελληνες αυτόν τον ευεργετικό βόρειο άνεμο τον έλεγαν «ετήσιο» και περίμεναν να έρθει. Ηταν – και ευτυχώς παραμένει – το φυσικό κλιματιστικό σε μια χώρα από πέτρα και ήλιο.
Το μελτέμι είναι ο λόγος που αν είσαι διακοπές δεν θα νιώθεις όπως στην πόλη. Θα φοράς ένα ρούχο παραπάνω, αλλά όχι όλη σου την γκαρνταρόμπα (αυτή θα μείνει στην τσάντα και θα πάει πίσω όπως ήρθε), δεν θα ιδρώνεις, δεν θα κοιμάσαι με αιρκοντίσιον, δεν θα χρειάζεται να έχεις μαλλί κομμωτηρίου. Ναι, εντάξει, η θάλασσα είναι πιο κρύα και δεν μπορείς να διαβάσεις αθλητική εφημερίδα, αλλά για αυτά υπάρχει και η Χαλκιδική που ως γνωστόν σαν τη Χαλκιδική δεν έχει.
Για όσους όμως δεν μπορούν τη Χαλκιδική και θέλουν Κυκλάδες, Σποράδες κλπ, το μελτέμι απαιτείται για να καταλάβεις καλοκαίρι. Είναι ο αέρας που διώχνει από το μυαλό σου τις συμβάσεις της πόλης και σε ανανεώνει για τον χειμώνα που έρχεται.
Το έλεγε και ο Οδυσσέας Ελύτης στους «Προσανατολισμούς»: «Ο Ερωτας. Το Αρχιπέλαγο. Και η αμεριμνησία των μελτεμιών του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News