206
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca | REUTERS /Peter Cziborra

Το εμβόλιο της AstraZeneca προφυλάσσει και από τη βρετανική μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 16:46
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca
|REUTERS /Peter Cziborra

Το εμβόλιο της AstraZeneca προφυλάσσει και από τη βρετανική μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 16:46

Το εμβόλιο της AstraZeneca, με το οποίο θα αρχίσουν στις 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί και στην Ελλάδα (εδώ), φαίνεται να προστατεύει από τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία είναι πιο μεταδοτική, όπως έχει φανεί από την κλινική εμπειρία.

Σύμφωνα με τους New York Times, το εμβόλιο έχει 74,6% αποτελεσματικότητα στη νέα μετάλλαξη, δηλαδή λίγο μικρότερη από αυτήν που παρέχει έναντι του πανδημικού στελέχους του κορονοϊού, η οποία φτάνει στο 84%.

Τα ενθαρρυντικά, αν και προκαταρκτικά ευρήματα, δείχνουν ότι και τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας μπορούν να παρέχουν μέχρι ένα βαθμό προστασία στις νέες παραλλαγές του ιού, που πλέον εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι οι μεταλλαγμένοι ιοί μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την πίεση στις χώρες να εμβολιάσουν τους πολίτες τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου να αποφύγουν την εμφάνιση μεταλλάξεων.

Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν με το εμβόλιο της AstraZeneca φάνηκε ότι το εμβόλιο προστάτευσε από βαριά νόσηση ή θάνατο όλους τους συμμετέχοντες με τη βρετανική μετάλλαξη.

Στην έρευνα που προδημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, δεν γίνεται καμία αναφορά για την προστασία στο μεταλλαγμένο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News