743
Μάσκα και εμβόλιο θα πηγαίνουν πακέτο μέχρι να υπάρξουν νεότερα δεδομένα ότι ο κορονοϊός σταματά να μεταδίδεται με το εμβόλιο | Alexandros Michailidis /SOOC

Το εμβόλιο έρχεται αλλά η μάσκα δεν φεύγει…

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 19:00
Μάσκα και εμβόλιο θα πηγαίνουν πακέτο μέχρι να υπάρξουν νεότερα δεδομένα ότι ο κορονοϊός σταματά να μεταδίδεται με το εμβόλιο
|Alexandros Michailidis /SOOC

Το εμβόλιο έρχεται αλλά η μάσκα δεν φεύγει…

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 19:00

Τα υποψήφια εμβόλια για τον κορονοϊό της Pfizer και της Moderna παρουσιάζονται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από λοίμωξη Covid-19. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο καλά θα καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού και τελικά της πανδημίας, γράφουν οι New York Times (ΝΥΤ).

Κι αυτό διότι οι κλινικές δοκιμές και των δύο εμβολίων σχεδιάστηκαν ώστε να παρακολουθούν μόνο τον αριθμό των εθελοντών που εκδηλώνουν συμπτώματα της νόσου.

Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι εθελοντές να έχουν μολυνθεί δίχως να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα και να μεταδίδουν τον ιό, ειδικά αν έρχονται σε στενή επαφή με άλλα άτομα, αφού θα αισθάνονται ότι δεν έχουν πρόβλημα.

Αν τα άτομα που εμβολιάζονται αποδειχθούν σιωπηλοί μεταδότες, όπως ακριβώς είναι σήμερα και οι ασυμπτωματικοί, η κυκλοφορία του κορονοϊού θα συνεχιστεί στις κοινότητές τους, θέτοντας σε κίνδυνο άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Αρκετοί νομίζουν ότι από τη στιγμή που κάποιος κάνει το εμβόλιο δεν θα χρειάζεται να φοράει πια μάσκα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι πρέπει να φορούν τη μάσκα τους, διότι θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό» εξηγεί στους ΝΥΤ ο Μάικλ Ταλ, ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό»

Στις περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Covid-19, η μύτη είναι η κύρια πύλη εισόδου. Το ανοσοποιητικό σύστημα σε αυτήν τη φάση παράγει τοπικά αντισώματα ειδικά για τον βλεννογόνο, δηλαδή τη μύτη, το στόμα, τους πνεύμονες και το στομάχι, τα οποία προσπαθούν να αποκλείσουν τον ιό, ώστε να μην εξαπλωθεί στον υπόλοιπο οργανισμό.

Τα υποψήφια εμβόλια, όμως, χορηγούνται με ενδομυϊκή ένεση και προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων που κινούνται ελεύθερα στην κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη γενικευμένη λοίμωξη. Κάποια από αυτά τα αντισώματα φτάνουν και στη μύτη, το φορτίο όμως παραμένει άγνωστο.Αν τελικά τα αντισώματα που φτάνουν μέχρι τη μύτη δεν επαρκούν, ο ιός θα μπορούσε να βρει την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί στον βλεννογόνο, ακόμα κι αν δεν προκαλεί συμπτώματα. Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιος φταρνιστεί ή ακόμη και αν εκπνεύσει από τη μύτη, μπορεί να τον μεταδώσει.

«Είναι ένας αγώνας μεταξύ του ανοσοποιητικού και του κορονοϊού. Θα εξαρτηθεί από το εάν ο ιός μπορεί να πολλαπλασιαστεί γρηγορότερα ή αν το ανοσοποιητικό σύστημα θα προλάβει τον ελέγξει», εξηγεί η Μάριον Πέπερ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια σε μορφή ρινικού σπρέι ή από του στόματος χορηγούμενα είναι πιο αποτελεσματικά από αυτά που χορηγούνται με ένεση, καταφέρνουν να μειώνουν καλύτερα το ιικό φορτίο στους ιούς του αναπνευστικού, λέει η δρ Πέπερ.

«Η πρόληψη της σοβαρής νόσου είναι η πιο εύκολη. Η πρόληψη της ήπιας νόσου είναι πιο δύσκολη και η πρόληψη κάθε λοίμωξης είναι η πιο δύσκολη από όλες» λέει ο Ντίπτα Μπατατσαρία, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Η πρόληψη της σοβαρής νόσου είναι η πιο εύκολη. Η πρόληψη της ήπιας νόσου είναι πιο δύσκολη και η πρόληψη κάθε λοίμωξης είναι η πιο δύσκολη από όλες»

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα υπάρχοντα υποψήφια εμβόλια θα καταφέρουν με επιτυχία να μειώσουν το ιικό φορτίο από τη μύτη και τον λαιμό και να σταματήσουν τη μετάδοση του κορονοϊού από όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Αν ένα εμβόλιο είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου με συμπτώματα, σίγουρα θα είναι κατά τι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη οποιασδήποτε λοίμωξης» επισημαίνει η ίδια.

Το ερώτημα πόσοι εμβολιασμένοι εθελοντές προσβάλλονται από τον κορονοϊό χωρίς συμπτώματα δεν θα απαντηθεί από τις κλινικές δοκιμές, ωστόσο οι επόμενες μελέτες αναμένεται να δώσουν την οριστική απάντηση.

Ερευνα στους εθελοντές

Η Pfizer, για παράδειγμα, θα εξετάσει ένα μέρος των εθελοντών για αντισώματα που στοχεύουν την πρωτεΐνη Ν του ιού. Δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την πρωτεΐνη, η παρουσία αντισωμάτων Ν θα αποκάλυπτε τυχόν περιστατικά μόλυνσης μετά τον εμβολιασμό.

Το ίδιο θα κάνει και η Moderna, στο σύνολο όμως των εθελοντών. «Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν γίνουν διαθέσιμα αυτά τα δεδομένα» διευκρινίζει εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Η ομάδα του δρος Ταλ στο Στάνφορντ σχεδιάζει από την πλευρά της να εξετάσει δείγματα εθελοντών της κλινικής δοκιμής της Johnson & Johnson, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα επίπεδα αντισωμάτων στη μύτη είναι αντίστοιχα με τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα.

Μια τέτοια μελέτη, που έχει ήδη δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Science, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι αντίστοιχα στο αίμα και τη μύτη, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τη διασπορά του ιού.

Ωστόσο, μία και μόνο μελέτη δεν αρκεί για να δώσει οριστική απάντηση. Μέχρι να συγκεντρωθούν επαρκή δεδομένα, και οι μάσκες θα πρέπει να παραμείνουν στο πρόσωπό μας, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...