Εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά άνθρωποι κάνουν διακοπές μόνο και μόνο για να μπορέσουν να κοιμηθούν. Σε αυτήν την ανάγκη έχουν ανταποκριθεί φημισμένα και πολυτελή ξενοδοχεία τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Στη Νέα Υόρκη, κοντά στο νότιο Central Park στη γειτονιά του Μανχάταν, ιστορικό ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει εντάξει στο γενικότερο πλαίσιο του προγράμματος ευεξίας του ένα βραβευμένο spa καθώς και μια σουίτα αποκλειστική για ύπνο. Και δεν είναι το μόνο.
Επώνυμα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία στο Λονδίνο και στην πόλη Κοΐμπρα της Πορτογαλίας, έχουν επίσης αφουγκραστεί την ανάγκη του κόσμου για ξεκούραση και προσφέρουν απλόχερα υποδομές και συνθήκες για καλό ύπνο, επ’ αμοιβή. Αν και αυτή η πρωτότυπη τουριστική τάση φαντάζει ακόμη πρωτόγνωρη σε πολλούς από εμάς, έχει αρχίσει να καλλιεργείται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, γιατί στη σημερινή εποχή χρειαζόμαστε τόσο ειδικές- και ακριβές- προϋποθέσεις προκειμένου να κάνουμε κάτι που άλλοτε μας ήταν τόσο φυσικό;
Φαίνεται πως η σύγχρονη κοινωνία, κατακλύζεται από άγχος. Σύμφωνα με την έρευνα Μακροζωίας της NN, ενώ το 52% των Ελλήνων δηλώνει πως έχει ελάχιστο ή και καθόλου άγχος, το 78% αναζητά τρόπους και διεξόδους που θα μειώσουν το καθημερινό του στρες. Οι 4,8 στους 10 εκφράζουν ανησυχία λόγω οικονομικών, ενώ το 19% του ίδιου δείγματος παραδέχεται ότι αισθάνεται άγχος ή κατάθλιψη το μεγαλύτερο μέρος ή και όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Επομένως, ένας καλός ύπνος για το μικρό διάστημα των διακοπών ανακουφίζει μόνο προσωρινά το σύμπτωμα ενός πολύ σοβαρότερου προβλήματος. Το χρόνιο άγχος που τροφοδοτεί η οικονομική ανασφάλεια και η αβεβαιότητα της ζωής ζητά άλλου είδους αντιμετώπιση, περισσότερο μελετημένη και στοχευμένη. Ένας σωστός προγραμματισμός με την υποστήριξη εξειδικευμένων επαγγελματιών μπορεί να εξασφαλίσει μια ποιοτική ζωή σε βάθος χρόνου.
Αυτό το αίτημα για μια ψυχικά εύρωστη ζωή μοιάζει πλέον ακόμα πιο επιτακτικό καθώς διανύουμε τον αιώνα της μακροζωίας. Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε το «Χρόνια Πολλά» παράλληλα με το «Χρόνια Καλά»; Το συμπέρασμα της έρευνας Μακροζωίας είναι το εξής: η «τέχνη της ζωής» προϋποθέτει το να μπορούμε να ευχαριστιόμαστε τα καλά και να αντέχουμε τα δύσκολα με ηρεμία. Όταν μάλιστα έχουμε αποδεχτεί το γεγονός ότι η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές, όπως δηλώνει το 72% του δείγματος των Ελλήνων της έρευνας, προνοούμε και αντίστοιχα: ένα απρόοπτο πάντα θα μας δημιουργεί αμηχανία, όταν όμως είμαστε οργανωμένοι και οπλισμένοι με τον κατάλληλο σχεδιασμό, η διαχείρισή του θα είναι πολύ πιο εύκολη.
Έχοντας επομένως, ενισχύσει τη σωματική μας υγεία, με το 62% να δηλώνει ότι έχει ελάχιστο ή καθόλου άγχος και το 65% να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το επόμενο θέμα προς επίλυση. Όπως σωστά συμπεραίνει η Έρευνα Μακροζωίας, αυτό που τελικώς δημιουργεί μεγάλη ανησυχία σήμερα είναι η επιδείνωση της ψυχικής μας υγείας. Χάρη στην επιστήμη, την προσωπική ενημέρωση και την αυτοπειθαρχία έχουμε κατορθώσει να ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό κινδύνους και ασθένειες προσθέτοντας χρόνια στο μέσο προσδόκιμο της ζωής. Σειρά έχει τώρα, να φροντίσουμε και να καλλιεργήσουμε την ψυχική μας ισορροπία και αντοχή. Με ποιον τρόπο όμως;
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν λύσεις που ανακουφίζουν το ψυχικό τους βάρος. Ο σκοπός ένας, τα μέσα πολλά και διαφορετικά. Οι εφαρμογές κινητού για διαλογισμό, οι ασκήσεις αναπνοής, τα podcast ψυχικής ενδυνάμωσης, οι life coaches, οι συνεδρίες με επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και ο «τουρισμός ύπνου», όλα αποτελούν μέσα που αποσκοπούν στην ψυχική ευεξία, η οποία ομολογουμένως διαταράσσεται από απανωτές κρίσεις.
H αστάθεια όμως λειτουργεί και ως υπενθύμιση: ζούμε το παρόν προνοώντας για το μέλλον. Και αυτή η πρόνοια για το μέλλον είναι εφικτή χάρη σε εργαλεία που παρέχονται από ειδικούς. Ξέρουμε πως όλα τα σενάρια είναι πιθανά και άρα προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για καθένα από αυτά.
Συμπερασματικά, ζούμε σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος εντυπωσιάζει με τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματά του καταφέρνοντας ακόμη και να παρατείνει την ίδια του τη ζωή. Την ίδια στιγμή όμως, απομακρύνεται από την ψυχική του συγκρότηση και το προσωπικό του κέντρο. Μπορεί το προσδόκιμο της ηλικίας να ενισχύεται ποσοτικά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και ποιοτικά.
Η ουσιαστική μακροζωία όμως, σύμφωνα με την NN, δεν σχετίζεται μόνο με τα έτη που θα ζήσουμε αλλά και με το πώς θα τα ζήσουμε. Γιατί, όπως επισημαίνει μέσα από την Έρευνα Μακροζωίας, η «τέχνη της ζωής» προϋποθέτει ένα δίπτυχο χαλάρωσης και ανθεκτικότητας που εξασφαλίζει την ευελιξία μας σε όλες τις περιστάσεις. Και η ψυχική ευεξία που επιτυγχάνεται με τον σωστά μελετημένο σχεδιασμό είναι ένας πολύτιμος οδηγός που μπορεί να μας φτάσει ευκολότερα σε αυτόν τον προορισμό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News