Μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα, αυτή της βιβλικής καταστροφής που άφησε πίσω της ο κατακλυσμός του Daniel στη Θεσσαλία, βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Καρδίτσας, της Λάρισας, των Τρικάλων, των χωριών του Πηλίου και ευρύτερα της Μαγνησίας.
Δυόμισι μήνες μετά την καταστροφή και καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, οι πληγές από τα οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα βρόχινου νερού που έπεσαν τις τρείς εφιαλτικές μέρες του Σεπτεμβρίου, δημιούργησαν ορμητικούς χειμάρρους, ξεχείλισαν τα ποτάμια του κάμπου και αναγέννησαν τη λίμνη Κάρλα που είχε αποξηρανθεί τη δεκαετία του 1960 παραμένουν ανοικτές.
Δυστυχώς οι αριθμοί -από τον απολογισμό των καταστροφών που έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί- είναι τραγικοί.
Περισσότερες από 30.000 οικογένειες με 90.000 περίπου μέλη (καθώς ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά ηλικιωμένα ζευγάρια), έχουν μείνει άστεγες και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στα χωριά που βρέθηκαν κάτω από το νερό μέχρι τις στέγες. Για την ακρίβεια μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 24.184 αιτήσεις για την καταβολή επιδόματος στέγασης οι οποίες έχουν εγκριθεί και οι άνθρωποι φεύγουν για τις πόλεις.
Οι περισσότεροι στη Λάρισα, λιγότεροι στη Θεσσαλονίκη, αλλά όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι δήμαρχοι των πληγέντων χωριών οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πηγαίνουν όπου έχουν συγγενείς ή βρίσκουν δουλειά.
Κι αυτό γιατί μαζί με αυτούς δεκάδες μικρές επιχειρήσεις και εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες φεύγουν, εγκαταλείποντας τις εγκαταστάσεις στην τύχη τους καθώς ανησυχούν (και δικαιολογημένα) ότι το χειμώνα μπορεί και να ξαναπλημμυρίσουν.
Επιπρόσθετα, κοντά 5.000 οικογένειες (για την ακρίβεια 4.834) από τα χωριά του Παλαμά, της Μεταμόρφωσης, το Κεραμίδι Τρικάλων και τα χωριά της Κάρλας έχουν υποβάλει προσωρινές αιτήσεις για το επίδομα μεταστέγασης, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που άνοιξε μετά την πλατφόρμα πρώτης αρωγής arogi.gov.gr για το βοήθημα αντικατάστασης οικοσκευής.
Το επίδομα αυτό των 6.600 ευρώ ήδη έλαβαν περισσότερες από 80.000 οικογένειες που μένουν στα σπίτια τους και προσπαθούν να τα επιδιορθώσουν.
Αυτοψίες μηχανικών σε 200 χωριά
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων μόνιμης κατοικίας, κυριότητας του ακινήτου και το κυριότερο αυτοψίες, για να καταγραφεί το πραγματικό ύψος των ζημιών.
Το έργο είναι τεράστιο, επίπονο, καθώς ζημιές έχουν δηλωθεί και καταγραφεί σε περισσότερες από 200 κοινότητες ενώ αυτοψίες από μηχανικούς έχουν γίνει σε περισσότερες από 20.000 κατοικίες.
Το οδοιπορικό των μηχανικών στον τόπο της καταστροφής, αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχτεί η περιοχή του Δήμου Παλαμά, καθώς πέραν των έρημων σπιτιών και των νεκρών κτηνοτροφικών μονάδων, έκλεισε και πρόκειται να μετεγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη βιομηχανία που απασχολούσε 30 άτομα.
Μέχρι τώρα 300 άτομα έχουν φύγει από την κωμόπολη οι περισσότεροι για Λάρισα όπου πλέον δεν υπάρχουν σπίτια για ενοικίαση, άλλοι για Αθήνα και ορισμένοι για τη Θεσσαλονίκη
Το πλήγμα είναι μεγάλο για το χωριό Μεταμόρφωση, ακολουθεί η Φαρκαδόνα ενώ σε δεινή θέση βρίσκεται το χωριό Κεραμίδι των Τρικάλων, καθώς δύο μήνες μετά δεν έχουν απομακρυνθεί ούτε τα νεκρά ζώα, ούτε τα μπάζα και σκουπίδια που έχουν γεμίσει τους δρόμους. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται μετ΄ εμποδίων.
«Ο Θεός βοηθός…»
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας της Μεταμόρφωσης, Πέτρος Κοντογιάννης, από τους 249 μόνιμους κατοίκους, οι 41 δεν έχουν δει χρήματα από την πρώτη αρωγή. Την ίδια ώρα, όπως λέει, πολύ λίγοι αγρότες έχουν πάρει αποζημίωση για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες βαμβακιού, ενώ και όσοι χρειάζεται να νοικιάσουν δεν έχουν δει -παρά τις διαβεβαιώσεις- το σχετικό επίδομα ενοικίου. «Πολλοί μένουν σε δομές ή φιλοξενούνται γιατί δεν έχουν χρήματα να νοικιάσουν», σημειώνει.
Ο απολογισμός στη γεωργία
Σήμερα, δύο και πλέον μήνες μετά τα επίσημα στοιχεία για την καταστροφή της παραγωγής του Θεσσαλικού κάμπου από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει αναλάβει να σηκώσει το τεράστιο βάρος των γεωργικών και κτηνοτροφικών αποζημιώσεων, είναι τραγικά.
Συνολικά, περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης πλημμύρισαν και γέμισαν λάσπη. Η καλλιέργεια βαμβακιού επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, αλλά και το καλαμπόκι, η βιομηχανική ντομάτα, τα σιτηρά και τα μήλα. Για τις ζημιές έχουν υποβληθεί πάνω από 29.000 δηλώσεις οι οποίες αφορούν σε περίπου 80.000 αγροτεμάχια.
Το χαμένο ζωικό κεφάλαιο
Σε ό,τι αφορά στις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, οι δηλώσεις ζημίας που υποβλήθηκαν ανήλθαν στις 2.363. Συγκεκριμένα οι δηλώσεις αφορούν σε:
-84.148 αιγοπρόβατα, 7.375 βοοειδή, 22.781 χοίρους, 256.483 ορνιθοειδή, 647 κουνέλια, 71 άλογα και 111.971 μελίσσια.
Πλήγμα και στις ασφαλιστικές εταιρίες
Πέραν των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και του Ταμείου Αρωγής των πλημμυροπαθών, μεγάλο βάρος σηκώνουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες είχαν ασφαλίσει τις εμπορικές και βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, αλλά και τα εκατοντάδες ΙΧ που θάφτηκαν κάτω από τις λάσπες η βρέθηκαν στην περιοχή του Βόλου και τις ακτές του Πηλίου στη θάλασσα.
Ο ασφαλιστικός κλάδος υπολογίζει ότι οι εταιρίες θα επωμιστούν το βάρος αποζημιώσεων που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ για την περιοχή της Θεσσαλίας.
Στην πλειοψηφία τους οι πρώτες αποζημιώσεις αφορούν επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου (όπως μεγάλα σούπερ μάρκετ), μεταποιητικές επιχειρήσεις, δραστηριότητες ενέργειας (όπως φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις) κ.ά. και όπως εξηγούν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, «έχουν ξεκινήσει ήδη να καταβάλλονται ως προκαταβολές χωρίς καν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποσταλεί πραγματογνώμονας».
Εκπέμπουν SOS
Μέσα σε αυτό το σκηνικό και λόγω των προβλημάτων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Θεσσαλία, δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων από το ΣΕΒ, ΣΒΘΚΕ και ΣΘΕΒ η οποία ζητά από την κυβέρνηση (τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση) να τρέξουν.
Ζητούν τα εξής μέτρα και παρεμβάσεις, προτού έρθει ο χειμώνας, γιατί τότε όλα θα είναι πιo δύσκολα στην προσπάθεια επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα από τους υπουργούς ζήτησαν τα εξής:
1.Δημιουργία ειδικής πλατφόρμας (ή επέκταση της πλατφόρμας arogi.gov.gr), που θα υποστηρίζει τα αιτήματα των τελικών αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις.
2. Δημιουργία εκτάκτων διαδικασιών για την αποκομιδή και την εναπόθεση των απορριμμάτων, πρωτίστως για τις βιομηχανίες τροφίμων, που αποτελούν υγειονομικές βόμβες για την περιοχή.
3. Συγκρότηση Εθνικής Αρχής που θα αναλάβει την κατάρτιση και την υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, για την παραγωγική ανασύνταξη της Περιφέρειας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
4. Αμεση διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης (Αναπτυξιακός Νόμος / ΕΣΠΑ / Ταμείο Ανάκαμψης), αλλά για προφανείς λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News