Γλυκό μουτράκι, άγουρο αλλά σοφιστικέ, με βλέμμα ονειροπόλο. Ο νεοσσός που θα περιμένατε να συναντήσετε στο κοντινότερό σας fast food, είναι ο δημιουργός του διάσημου πια nCov2019.live, του ιστότοπου που ιχνηλατεί, εντοπίζει, αποτυπώνει τις εκφάνσεις του κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ενός ιδιότυπου πίνακα ενημέρωσης για την πορεία της νόσου από τη Νέα Ζηλανδία ως την Κολομβία, με λεπτομέρειες για περιοχές ανά χώρα (μεγάλη χώρα, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς), με αριθμούς για τα υπό εξέλιξη εμβόλια.
Αβι Σίφμαν. Δε θα βρείτε τίποτα αν τον «ψάξετε» στα ελληνικά. Ως Avi Schiffmann, όμως, θα τον παρακολουθήσετε να παραχωρεί συνεντεύξεις σε εκπομπές απήχησης, όπως το αμερικανικό Daily Show και να φιλοξενείται σε περιβάλλοντα βεληνεκούς, όπως το MIT Technology Review. Και δίπλα στο ονοματεπώνυμό του θα δείτε το λήμμα «ιδρυτής». Παράδοξο μεν για 17χρονο, πέρα για πέρα αληθινό για τον Αβι.
Το αμερικανικό περιοδικό Wired (δείτε εδώ) τον συμπεριλαμβάνει στα πρόσωπα που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, σε ένα κατάλογο επιφανών ανά τομέα, από τον Αντονι Φάουτσι, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων στις ΗΠΑ, ως τον Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, και επικεφαλής πια του Climate Reality Project. Διάδοχος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ; Θα αστειεύεστε, φυσικά, απάντησε ούτε λίγο ούτε πολύ.
Ουδείς ευφυής δημιούργησε σε στρωμένο χαλί, ουδείς της δικής του κοπής προσέθεσε σε κατασκευή που θεμελίωσε κάποιος άλλος νωρίτερα. Ο μικρός δεν είναι δορυφόρος, είναι αστέρι αυτόφωτο – και το ξέρει: «Ο επόμενος Ζάκερμπεργκ δεν πρόκειται να κάνει κοινωνικό δίκτυο. Ο επόμενος Λάρι Πέιτζ (συνιδρυτής της Google) δεν πρόκειται να λανσάρει μηχανή αναζήτησης. Θα φροντίσω να φτιάξω κάτι δικό μου, μοναδικό, αληθινά μεγάλο».
Στα αυτιά κάποιου που τον παρακολουθεί καιρό, ίσως η τελευταία φράση να μην εκπέμπει αλαζονεία. Ισως ηχεί ως δήλωση αυτογνωσίας και όνειρο ζωής. Ο Σίφμαν δείχνει άλλωστε κοινωνικά ανακλαστικά, έχοντας ήδη βάλει μπροστά τη νέα ιστοσελίδα, με άξονα το κίνημα του «Black Lives Matter» (ΒLM) και τις διαμαρτυρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα σάιτ με άλλα λόγια που θα αποτυπώνει τη συχνότητα και την ένταση των αντιδράσεων σε ρατσιστικές συμπεριφορές. Το γεγονός ότι εμφανίζεται να αφουγκράζεται τον παλμό μιας ολόκληρης κοινωνίας, αυτό και μόνο, τον καθιστά συμπαθή, μετατρέπει τη φιλοδοξία σε όραμα και τα προσωπικά του σχέδια σε συλλογικό θησαυρό.
Εχει ασφαλώς ενδιαφέρον ότι είναι αυτοδίδακτος: έχει μάθει Κώδικα βλέποντας βιντεάκια στο ΥouΤube, από 7 ετών (!), ενώ έχει εξασκήσει το ταλέντο του κατασκευάζοντας μέχρι τώρα καμία τριανταριά ιστοσελίδες. Ζει στο Μέρσερ Αϊλαντ (εκεί μεγάλωσε), κοντά στο Σιάτλ, με τους γονείς του και τον γάτο του, τον Λούι. Η μητέρα του είναι γιατρός, ενώ ο πατέρας του ειδικεύεται στη συγγραφή κειμένων ιατρικού περιεχομένου, εκλαϊκεύοντας στην ουσία δυσνόητα κείμενα Ιατρικής, για το ευρύ κοινό.
Το nCov2019.live έγινε πραγματικότητα όταν ο ίδιος διαπίστωσε ότι ο επίσημος ιστότοπος των ΗΠΑ για τη νέα απειλή στον πλανήτη, την Covid-19, φαινόταν άνευρος, μαραζωμένος. Η ενασχόλησή του με τον ιό και το Διαδίκτυο είχε αφετηρία τον περασμένο Δεκέμβριο – Ιανουάριο του 2020, στοιχείο που υποδηλώνει ότι ο ίδιος οσμίστηκε την πανδημία και τις ολέθριες διαστάσεις της εν τη γενέσει του προβλήματος, στην Κίνα. Αντιλήφθηκε την παραπληροφόρηση, τους παγκόσμιους κινδύνους της, και αποφάσισε να δώσει τις πραγματικές συντεταγμένες του φαινομένου με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και αριθμούς. Ασχολείται με το site περί τις έξι ώρες τη μέρα, προκειμένου να το εξελίξει. Σήμερα, μετρά περισσότερους από 1,7 δισεκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες…
Το νούμερο τον κάνει να δικαιούται να απαντά στην κλασική ερώτηση «με ποιον θα θέλατε να δειπνήσετε», ό,τι, μα ό,τι θέλει. Και θέλει τον άνευ συστάσεων Μπιλ Γκέιτς, θέλει και τον σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι, εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού – World Wide Web, ερευνητή, κάτοχο της έδρας 3Com στο Εργαστήρι Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, του ΜΙΤ. Αγνωστο αν θα έβαζαν μπουκιά στο στόμα, θα είχαν όμως σίγουρα πολλά να μοιραστούν, φρέσκες ιδέες, καινοτόμες προσεγγίσεις, πολύτιμη γνώση. Aισιοδοξία για τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Το αγαπημένο ανάγνωσμα του Αβι είναι εξάλλου ένα σπουδαίο βιβλίο: «Factfulness» (Δέκα λόγοι για τους οποίους κάνουμε λάθος για τον κόσμο, και γιατί τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ όσο πιστεύουμε), έκδοση που στοχεύει στην καταπολέμηση της άγνοιας για τις παγκόσμιες τάσεις, με την υπογραφή του σουηδού γιατρού Χανς Ρόσλινγκ.
Πώς να το πούμε, ο Αβι έχει χαρακτήρα. Το κυριότερο; Δεν είναι βουλιμικός. Σε κάθε περίπτωση, είναι τόσο έξυπνος, ώστε να μην καταντά κοντόφθαλμος, διατηρώντας αντιστάσεις σε πειρασμούς, έχοντας πει «όχι» σε πακτωλό χρημάτων, εκατομμυρίων δολαρίων, που μπορεί να τον εξασφάλιζαν διά βίου, αλλά θα του κολλούσαν την ετικέτα της προκατάληψης, της εξάρτησης, της ματιάς κατά παραγγελία.
Κι αυτός, το μόνο που θέλει είναι να πετάξει μακριά…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News