Κοντά σε μια καινοτομία που θα μπορούσε να αλλάξει τις ανθρώπινες σχέσεις δηλώνουν ότι είναι επιστήμονες στις ΗΠΑ οι οποίοι εργάζονται για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού αντισυλληπτικού χαπιού για άνδρες.
Οι προσπάθειες εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποβεί άκαρπες, υπογραμμίζουν οι λονδρέζικοι Times.
Αυτό που κατάφεραν τώρα οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα είναι να βρουν το κατάλληλο κοκτέιλ ουσιών που θα επιτρέψει την αντισύλληψη στον άνδρα, αλλά χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ή μόνιμες παρενέργειες.
Η καινοτομία ήταν ο εντοπισμός ενός ενζύμου, του ESP1, το οποίο υπάρχει στην κεφαλή του σπερματοζωαρίου και χρησιμεύει για να διαπερνά το ωάριο – αυτή είναι η διαδικασία της γονιμοποίησης. Η κατανόηση έχει μεταφερθεί πλέον σε μοριακό επίπεδο ώστε να εντοπιστούν ακριβώς τα μόρια που εμποδίζουν τη γονιμοποίηση, εξηγεί στους Times μοριακός βιολόγος.
Μία στις δύο γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που επικαλούνται οι Times, δεν εμπιστεύονται τους άνδρες τους ότι θα παίρνουν το χάπι όσο συχνά θα πρέπει
Κλειδί για τη δράση του χαπιού είναι η τεστοστερόνη, η βασική ορμόνη των ανδρών, γιατί μπορεί να προκαλέσει προσωρινή μείωση της γονιμότητας. Οι επιπτώσεις έκαναν ως σήμερα την λύση ασύμφορη: στο 20% των ανδρών δεν έχει αποτέλεσμα, μπορεί να αυξήσει το βάρος αλλά και να μειώσει την «καλή χοληστερίνη» (HDL) που με τη σειρά της έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Το σκεύασμα, όπως και αν διατίθεται, θα πρέπει να μη μειώνει την ερωτική διάθεση και να μην περιορίζει τη γονιμότητα. Ακόμη δεν θα πρέπει να έχει μόνιμες επιπτώσεις στο σπέρμα για τους άνδρες που θέλουν να το διακόψουν για να κάνουν παιδιά όταν το αποφασίσουν.
Οπως μάλιστα και το γυναικείο, πρέπει να είναι αρκετά ασφαλές ώστε να μπορεί ένας άνδρας να το παίρνει για δεκαετίες.
Ενα ασφαλές αντισυλληπτικό για άνδρες θα ήταν ευεργετικό και για πολλές γυναίκες που για ορμονικούς ή καρδιολογικούς λόγους δεν μπορούν να πάρουν οι ίδιες αντισύλληψη.
Υπάρχουν, όμως, ακόμα και κοινωνικές αντιστάσεις στην υιοθέτηση του νέου χαπιού. Μία στις δύο γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που επικαλούνται οι Times, δεν εμπιστεύονται τους άνδρες τους ότι θα παίρνουν το χάπι όσο συχνά θα πρέπει και θα επιμένουν να παίρνουν οι ίδιες ή να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους αντισύλληψης.
Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση του γυναικείου αντισυλληπτικού (ίσως, λοιπόν, στο μέλλον χρειαστεί να τα ξεχωρίζουμε) τη δεκαετία του 1960 ήταν μια ριζική αλλαγή στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Για πρώτη φορά υπήρχε ένας αποτελεσματικός τρόπος αποσύνδεσης της σεξουαλικής απόλαυσης από την τεκνογονία. Πάντως, για διάφορους λόγους, όπως οι θρησκευτικοί (πχ η Καθολική Εκκλησία είναι αντίθετη με κάθε μορφή αντισύλληψης όπως και κατά των αμβλώσεων), δεν είναι όσο διαδεδομένη η χρήση του όσο θα μπορούσε να είναι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News