362
Τις ανησυχίες του Ευ. Βενιζέλου για τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, ιδιαιτέρως αυτήν την ταραχώδη εποχή, απηχεί το εφετινό συνέδριο του Κύκλου Ιδεών | CreativeProtagon

Το 6ο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την «Ελλάδα Μετά»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 19:44
Τις ανησυχίες του Ευ. Βενιζέλου για τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, ιδιαιτέρως αυτήν την ταραχώδη εποχή, απηχεί το εφετινό συνέδριο του Κύκλου Ιδεών
|CreativeProtagon

Το 6ο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την «Ελλάδα Μετά»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 19:44

Η διεθνής περιδίνηση εκδηλώνεται σε όλα τα πεδία: πυρηνική απειλή, ανοικτή σύγκρουση της φιλελεύθερης δημοκρατίας με τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, προοπτική ύφεσης, αλλαγή της νομισματικής πολιτικής με αύξηση επιτοκίων και τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, όξυνση της κλιματικής κρίσης, συνέχιση της πανδημίας, διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, δυσλειτουργία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα παραμένουν όλες οι εστίες κρίσης που ήταν ανοικτές όταν ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι νέοι διεθνείς συσχετισμοί επηρεάζουν καταλυτικά τις περιφερειακές διενέξεις που αποκτούν παρακολουθηματικό χαρακτήρα.

Μέσα σε ένα τόσο διαταραγμένο και αβέβαιο διεθνές πλαίσιο η Ελλάδα δεν αρκεί να είναι με καθαρό τρόπο εντεταγμένη στο Δυτικό στρατόπεδο και να λειτουργεί ως  κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ. Ούτε μπορεί να ζει με την εντύπωση ότι έχει επανέλθει σε μια κανονικότητα που δεν κινδυνεύει, ότι είναι μια μικρή όαση. Η ανάγκη να υπάρχει μια καλά επεξεργασμένη και συμπεριληπτική εθνική στρατηγική που μπορεί να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση είναι επιτακτική.

Αυτό είναι το αντικείμενο του 6ου ετήσιου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, που οργανώνεται από το 2017 με τον γενικό τίτλο Η Ελλάδα Μετά. Σε εννέα θεματικούς κύκλους  και δεκαεπτά πάνελ θα συζητηθούν οι βασικές παράμετροι μιας εθνικής στρατηγικής. Αφετηρία της συζήτησης είναι μεγάλη εις βάθος έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών η Metron Analysis και θα παρουσιάσει ο Στράτος Φαναράς. Αντικείμενο της έρευνας είναι ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κοινωνία προσλαμβάνει τη διεθνή περιδίνηση και αξιολογεί τις εθνικές στρατηγικές προτεραιότητες.

Η εισαγωγική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου για το πλαίσιο του συνεδρίου έχει ως τίτλο το ζητούμενο του συνεδρίου: να μετακινηθούμε «από μία δημόσια συζήτηση εκτός θέματος σε μια Ελλάδα εντός θέματος».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2022, στην Αθήνα, στις αίθουσες του  ξενοδοχείου Κάραβελ, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Εναρξη, Δευτέρα 3 Οκτ 2022: 10:00 π.μ. εγγραφή συνέδρων, 11:00 π.μ. υποδοχή από τον πρόεδρο του Κύκλου Ιδεών Πέτρο Καβάσαλη. Θα ακολουθήσει η εισαγωγική ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου. Αναλυτικά δείτε εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News