968
| CreativeProtagon

Τι θρέφει τις θεωρίες συνωμοσίας για την Covid-19;

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 25 Αυγούστου 2020, 19:15
|CreativeProtagon

Τι θρέφει τις θεωρίες συνωμοσίας για την Covid-19;

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 25 Αυγούστου 2020, 19:15

Ο κορονοϊός είναι ένα γενετικά τροποποιημένο βιολογικό όπλο που κατασκευάστηκε από τους Κινέζους ή πιθανόν από τους Αμερικανούς. Ξέφυγε από ένα εργαστήριο στην πόλη Γουχάν ή πιθανόν από ένα αμερικανικό στρατιωτικό εργαστήριο. Όχι, στην πραγματικότητα είναι hoax (ψέμα, απάτη). Αλλά παρόλο ότι είναι hoax, προκαλείται επίσης από τις κεραίες 5G που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Είναι μέρος ενός σχεδίου που επινόησε ο Μπιλ Γκέιτς για την εισαγωγή μαζικού παγκόσμιου εμβολιασμού, ένας Δούρειος Ιππος για την ολοκληρωτική παγκόσμια κυβέρνηση και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων που προωθεί τη λατρεία του Σατανά (ο Πάπας, ο Σόρος και ο Ζούκερμπεργκ είναι μαριονέτες αυτής της λατρείας…). Συμμετέχει και ο δρ Αντονι Φάουτσι, ο «αμερικανός Σωτήρης Τσιόδρας», αξιοσέβαστος διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ από το 1984, και βασικό μέλος της επιτροπής του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό πριν μπει στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ. Το ίδιο ισχύει και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας…

Δυστυχώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί που τα πιστεύουν όλα αυτά. Οι θεωρίες συνωμοσίας επαγγελματιών του είδους όπως οι σταρ Τζούντι Μίκοβιτς, Ράσιντ Μπατάρ και  Ντέιβιντ Αϊκ, -οι απόψεις τους φιλοξενούνται σε ανεξάρτητες πλατφόρμες και διακινούνται και εξαπλώνονται σαν «τεράστιος καταρράκτης» αναρτήσεων στα social media κυρίως από ακροδεξιές ομάδες με τεράστιο αριθμό μελών- ευδοκιμούν σε περιόδους παράνοιας, αβεβαιότητας και φόβου. Η πανδημία του κορονοϊού διαθέτει και τα τρία στοιχεία, γράφει ο Μικ Μπράουν στην Telegraph. Εμφανίστηκε ξαφνικά, παραλύοντας ολόκληρα έθνη, προκαλώντας καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία και κουβαλώντας μαζί της μια σειρά από δυστοπικές απειλές και φόβους όπως ο περιορισμός των πολιτικών ελευθεριών, η ακούσια καραντίνα και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία.

Υπάρχει διαφωνία σχετικά με το τι ακριβώς είναι ο ιός, πώς προήλθε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή του επιβεβαιώνοντας το απόφθεγμα του συγγραφέα και οσκαρικού σεναριογράφου Γουίλιαμ Γκόλντμαν ότι «κανείς δεν ξέρει τίποτα» (είχε κερδίσει δύο Οσκαρ, ένα καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» και ένα καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για τους «Δύο ληστές»)

Αν υπήρξε ποτέ μια στιγμή που χρειαζόμαστε βεβαιότητα, είναι η τωρινή. Αλλά φαίνεται, ότι είναι μια στιγμή, που η εμπιστοσύνη σε θεσμούς, κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται σε ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο ανοίγοντας την πόρτα διάπλατα σε θεωρίες συνωμοσίας και στην σαγηνευτική υπόσχεσή τους για έναν καθαρό χάρτη για τα αχαρτογράφητα, μια κρυφή «αλήθεια» ή ένα καθησυχαστικό ψέμα.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις θεωρίες συνωμοσίας από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνει πώς απόψεις που σε άλλη περίπτωση θα είχαν περιθωριοποιηθεί έχουν πλέον γίνει της μόδας, αντικατοπτρίζοντας μια δυσπιστία στις επίσημες εξηγήσεις και τις εκθέσεις των ειδικών, πράγμα το οποίο με τη σειρά του, μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις κυβερνητικές οδηγίες για την υγεία.

Το 14% των ερωτηθέντων συμφώνησαν «μέτρια» ή «εντελώς» ότι ο κορονοϊός είναι hoax (ψέμα), 38% ότι είναι δημιούργημα ανθρώπων, 26% τοις εκατό ότι είναι μια σκόπιμη προσπάθεια «μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού». Το 39% θεωρεί ότι η κυβέρνηση, η βρετανική εν προκειμένω, παραπλανά το κοινό σχετικά με τα αίτια του ιού και το 44% ήταν διατεθειμένο να πιστέψει ότι τα «σύγχρονα media» μας «παραπληροφορούν σκόπιμα σχετικά με τον ιό και το lockdown».

Η μελέτη διεξήχθη από τον Ντάνιελ Φρίμαν, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του οποίου ο κύριος τομέας έρευνας είναι η παράνοια και η δυσπιστία. Ο Φρίμαν δηλώνει «έκπληκτος και ανήσυχος» από τα αποτελέσματα της έρευνας. «Πρόκειται για πεποιθήσεις ψευδείς και λανθασμένες. Η πίστη επηρεάζει τη δράση και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τηρούν τις οδηγίες και τη μελλοντική λήψη εμβολίων και άλλων παρεμβάσεων», λέει.

Η Κάρεν Ντάγκλας, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, και αυθεντία στις θεωρίες συνωμοσίας, λέει ότι τέτοιες ιδέες φαίνονται ελκυστικές σε ανθρώπους που βιώνουν συναισθήματα αβεβαιότητας, αδυναμίας και άγχους. «Οι άνθρωποι ψάχνουν εξηγήσεις για την κρίση και μερικές φορές αναζητούν κάποιον για να τον κατηγορήσουν», λέει. «Οι ψυχολογικές ανάγκες των ανθρώπων για βεβαιότητα και ασφάλεια είναι πιθανό να είναι πολύ απογοητευτικές και οι θεωρίες συνωμοσίας φαίνεται ότι τους προσφέρουν κάποιο είδος παρηγοριάς».

H Covid-19 συγκεντρώνει ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο μείγμα φόβων σχετικών με την τεχνολογία, την ιατρική, την πληροφορία και την εξουσία.

Πάρτε για παράδειγμα το 5G. Οι ισχυρισμοί για τη σχέση μεταξύ της τεχνολογίας 5G και του Covid εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα social media στα τέλη Ιανουαρίου. Μια θεωρία λέει ότι το 5G καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στον ιό. Μια άλλη ισχυρίζεται ότι ο ιός είναι στην πραγματικότητα μια μορφή δηλητηρίασης από ακτινοβολία που μεταδίδεται μέσω ραδιοκυμάτων (μια θεωρία στην οποία το 21% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ήταν προετοιμασμένοι, σε κάποιο βαθμό, να δώσουν σημασία).

Και οι δύο έχουν απορριφθεί εντελώς από επιστήμονες, γιατρούς, και ως «το χειρότερο είδος ψεύτικων ειδήσεων» από τον Στίβεν Πάουις, ιατρικό διευθυντή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε ένα πλήθος εμπρηστικών επιθέσεων σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας και βιαιοτήτων ενάντια σε μηχανικούς της BT (British Telecommunications).

Κεντρικό στοιχείο στις περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας, γράφει ο Μικ Μπράουν στην Telegraph, είναι η αόρατη παρουσία μιας ισχυρής, μυστικοπαθούς, συχνά αποκρυφιστικής σκευωρίας με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία. Είναι οι κρυμμένοι «εκείνοι» με ένα καστ χαρακτήρων που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Οι κυριότεροι μεταξύ αυτών είναι οι «Πεφωτισμένοι» (το Τάγμα των Illuminati), μια μυστική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1776 στη Βαυαρία από τον αντικληρικαλιστή φιλόσοφο και καθηγητή Nομικής Ανταμ Βαϊσχάουπτ, και παρά το γεγονός ότι τα μέλη της εταιρείας εξορίστηκαν το 1785 από την κυβέρνηση του Καρλ Θίοντορ, επειδή τα κείμενά τους θεωρήθηκαν στασιαστικά, οι θεωρητικοί συνωμοσίας συνέχισαν να θεωρούν τους Illuminati υπεύθυνους για τα πάντα, από τη Γαλλική Επανάσταση έως τη δολοφονία του Τζον Κένεντι. Μάλιστα στα τωρινά μέλη λέγεται ότι περιλαμβάνονται ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας, ο Πάπας και η Μπιγιονσέ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News