Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου ήταν μια διαρκής ανησυχία –αν όχι ένας υπαρκτός εφιάλτης, όπως παρά λίγο να αποδειχτεί στην κρίση της Κούβας το 1963. Τα χρόνια πέρασαν, ο κομμουνισμός κατέρρευσε και οι διεθνείς ισορροπίες άλλαξαν. Ομως το γεγονός ότι η πάλαι ποτά κραταιή ΕΣΣΔ διαλύθηκε το 1991 και η διάδοχος Ρωσία περιόρισε αναγκαστικά τις γεωπολιτικές και ιδεολογικές φιλοδοξίες της δεν σημαίνει ότι έπαψε να αποτελεί μια δύναμη με ένα τρομακτικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Ούτε ότι το ενδεχόμενο μια πυρηνικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ έπαψε να υπάρχει –τουλάχιστον ως σενάριο πολέμου.
Οι αναλύσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που Ουάσινγκτον και Μόσχα αποφασίσουν κάποια στιγμή να λύσουν τις διαχρονικές διαφορές τους χρησιμοποιώντας το πυρηνικό τους οπλοστάσιο είναι πολλές και διατρέχουν όλες τις μεταπολεμικές δεκαετίες.
Ομως τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στις ΗΠΑ ανέλυσαντα όσα γνωρίζουμε, επισήμως τουλάχιστον, για τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών και τους πιθανούς στόχους σε περίπτωση πολέμου και δημιούργησαν μια προσομοίωση η οποία παρουσιάζει τι ακριβώς πρόκειται να (μας) συμβεί. Ο όρος «Αρμαγεδδών» ίσως είναι… λίγος για να περιγράψει τι πρόκειται να συμβεί σύμφωνα τουλάχιστον με αυτή την προσομοίωση.
Η προσομοίωση έλαβε την ονομασία «Σχέδιο Α» και δείχνει ότι τις πρώτες επιπτώσεις θα βιώσει η ευρωπαϊκή ήπειρος.
Τρεις ώρες μετά την έναρξη του πυρηνικού πολέμου θα έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί 2,6 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη.
Τρεις ώρες μετά την έναρξη του πολέμου και μέσα σε διάστημα 90 λεπτών, 60 μεγάλες πόλεις και οικονομικά κέντρα των δύο χωρών θα βομβαρδιστούν με 5-10 πυρηνικές βόμβες να πέφτουν σε κάθε πόλη! Μέσα σε αυτά τα 90 λεπτά θα σκοτωθούν ή θα τραυματιστούν 88,7 εκατ. άνθρωποι.
Ανάμεσα στους πιθανούς στόχους βάσει των δεδομένων που υπάρχουν και έλαβε υπόψη της η προσομοίωση είναι η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον, η Ινδιανάπολις, το Σαν Ντιέγκο και το Οστιν και από πλευράς Ρωσίας η Αγία Πετρούπολη, το Κράσνονταρ, το Τολγιάτι και το Κράσνογιαρσκ.
Κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα ορισμένες στο βόρειο ημισφαίριο της Ευρώπης δεν θα δεχτούν άμεσα χτυπήματα αλλά οι επιπτώσεις του πυρηνικού πολέμου θα φτάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και εκεί.
Η προσομοίωση δεν δείχνει τι θα συμβεί σε αυτές τις περιοχές αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει μεγάλος πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπινων απωλειών και εκεί. Το τέλος της αναμέτρησης δεν θα σημάνει και το τέλος της καταστροφής αφού οι κλιματικές και άλλες γεωατμοσφαιρικές αλλαγές που θα επιφέρει η πυρηνική αναμέτρηση θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία παραγωγής τροφίμων η οποία θα οδηγήσει με την σειρά της σε νέους μαζικούς θανάτους αλλά και πολυεπίπεδα κοινωνικά προβλήματα που θα διαρκέσουν για χρόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News