602
| CreativeProtagon/Shutterstock

Τι θα κάναμε σε μια καραντίνα το 2005;

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 20:10

Τι θα κάναμε σε μια καραντίνα το 2005;

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 20:10

Ζούμε σε μια από τις πιο δύσκολες αλλά και περίεργες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας. Καθώς οι περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι, κάνουν τηλεδιασκέψεις, επικοινωνούν με συγγενείς και φίλους με βιντεοκλήσεις και περνούν την ώρα τους χρησιμοποιώντας υπηρεσίες livestreaming δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται πώς θα ήταν η ζωή μας αν αυτό συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές. Ας μην πάμε όμως πολύ μακριά για το πώς θα βιώναμε μια καραντίνα πριν από 30 ή 40 χρόνια και ας δούμε  τι θα συνέβαινε πριν από μόλις 15 χρόνια.

Όλα όσα προαναφέραμε δεν υπήρχαν το όχι και τόσο μακρινό 2005. Το Facebook ήταν ηλικίας ενός έτους και διαδεδομένο μόνο στους χώρους των αμερικανικών πανεπιστημίων. Υπηρεσίες και εφαρμογές όπως το Instagram και το WhatsApp δεν υπήρχαν ούτε καν ως ιδέα στο μυαλό των δημιουργών τους. Μια συζήτηση για τα social media θα τελείωνε πριν καν αρχίσει αφού, αν και είχαν κάνει την εμφάνιση τους οι πρώτες σχετικές υπηρεσίες όπως το Friends Reunited που έφερνε σε επαφή παλιούς συμμαθητές , κανείς δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί τις προοπτικές αυτών των υπηρεσιών. To 2005 γεννήθηκε το YouTube, το Twitter το 2006 (και έγινε γνωστό πολύ αργότερα) ενώ το iPhone, που έφερε επανάσταση στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας και των τηλεπικοινωνιών γενικότερα, έκανε την εμφάνιση του το 2007.

Το 2005 ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο, ειδικά οι οικιακές, ήταν περιορισμένες και οι περισσότεροι πάσχιζαν να σερφάρουν στο Διαδίκτυο με τις συμβατικές τηλεφωνικές συνδέσεις. Το Skype ήταν δύο ετών το 2005 αλλά παρείχε μόνο τηλεφωνικές συνδέσεις μέσω Internet και προσέθεσε τις βιντεοκλήσεις το 2006. Υπήρχε δυνατότητα για βιντεοκλήσεις το 2005 αλλά απαιτούνταν hi-tech εξοπλισμός που ήταν ιδιαίτερα ακριβός. Σήμερα υπάρχουν πολλές υπηρεσίες βιντεοκλήσεων που πραγματοποιούνται είτε μέσω των κινητών τηλεφώνων που όλοι πλέον έχουν στην κατοχή τους είτε με τα συμβατικά PC και laptop που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Επίσης σχεδόν όλα τα νοικοκυριά διαθέτουν ευρυζωνικές συνδέσεις για αυτό και κατέστη πολύ εύκολη η τηλεργασία σε μαζική κλίμακα. Το 2005 δεν θα μπορούσαν να οργανωθούν σε τόσο μαζική κλίμακα προγράμματα online εκπαίδευσης για τους μαθητές και τους φοιτητές, τόσο λόγω έλλειψης τεχνικών εργαλείων αλλά και φυσικά επειδή οι οικιακές συνδέσεις δεν θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Με τα τεχνικά μέσα του 2005 δεν θα υπήρχε επίσης τηλε-ιατρική ενώ και τα τηλεφωνικά κέντρα των υγειονομικών και άλλων υπηρεσιών αιχμής σε μια κρίση δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν και οι περισσότεροι που καλούσαν θα έπρεπε να επιμένουν για ώρες μέχρι να βρουν ελεύθερη γραμμή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC μπορεί ακόμη και στις πιο προηγμένες χώρες να καταγγέλλουν όλοι τις ελλείψεις σε υποδομές στα εθνικά συστήματα υγείας αλλά παρέχονται τώρα μια σειρά από υπηρεσίες που το 2005 δεν θα υπήρχαν, όπως για παράδειγμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επίσης το 2005 δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργηθούν υπηρεσίες και εφαρμογές φιλανθρωπίας και εθελοντισμού με τις οποίες να παρέχεται βοήθεια και υποστήριξη σε όποιον το έχει ανάγκη σε μια γειτονιά ή τοπική κοινότητα. Φυσικά η πανδημία επιφέρει τεράστια οικονομική κρίση το εύρος της οποίας δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί όπως και οι επιπτώσεις της. Αυτό θα είναι το μεγάλο ζητούμενο όταν η ανθρωπότητα καταφέρει να βγει από την καραντίνα.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι υπήρχε πολύ μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια για την κακή χρήση των κινητών τηλεφώνων και των social media η οποία αποξένωνε τους ανθρώπους και λειτουργούσε αποτρεπτικά στο να συναντώνται,  περιορίζοντας την επαφή μέσα από τις οθόνες των τηλεφώνων και των υπολογιστών. Το μότο «οι online φίλοι δεν είναι πραγματικοί φίλοι» κυριαρχούσε. Ίσως η κατάσταση που βιώνουμε τώρα να αυξήσει λίγο την αποδοχή για αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα _ αν βέβαια χρησιμοποιούνται με σύνεση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...