934
| CreativeProtagon /Shuttestock

Τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από αυτούς που δεν κόλλησαν ποτέ κορονοϊό

|CreativeProtagon /Shuttestock

Τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από αυτούς που δεν κόλλησαν ποτέ κορονοϊό

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα παγκόσμιο «σαφάρι» με επικεφαλής τον Ευάγγελο Ανδρεάκο, ερευνητή στο Εργαστήριο Ανοσοβιολογίας του Κέντρου Κλινικής, Πειραματικής Χειρουργικής και Μεταφραστικής Ερευνας, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), και τον Αντρας Σπαν, κλινικό μικροβιολόγο, συνεργάτη του Πανεπιστημίου Rockefeller της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές είναι δύο από τους βασικούς συντονιστές μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας, της Covid Human Genetic Effort, που αναζητεί τα κρυμμένα γενετικά μυστικά στους ανθρώπους που δεν μολύνονται από τον κορονοϊό, δηλαδή που έχουν φυσική ανοσία.

Μάλιστα, το National Geographic έχει κάνει ειδικό αφιέρωμα στον έλληνα ερευνητή και έχει συνομιλήσει με πολίτες οι οποίοι έχουν μπει στη διαδικασία να αναζητήσουν την ανοσία στο DNA τους, αφότου ενημερώθηκαν για την παγκόσμια έρευνα από ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το Protagon.

Το θέμα είναι τόσο σημαντικό που έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό μεγάλα και διεθνή Μέσα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post (WP), παρά την έρευνα, η οποία έχει διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, ελάχιστα είναι τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν αντληθεί και μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ετσι, οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι δεν μολύνονται από τον κορονοϊό εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της πανδημίας.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν και διερευνούν τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν καταφέρει να αποφύγουν τη λοίμωξη Covid για περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο Αντρας Σπαν ανέφερε στην WP ότι έχει ήδη εγγράψει 700 συμμετέχοντες σε διεθνή μελέτη και εξετάζει περισσότερα από 5.000 άτομα, τα οποία εμφανίζουν φυσική ανοσία στη μόλυνση από κορονοϊό.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί με τους εθελοντές ήταν σχεδόν αναμενόμενα. «Ενώ είχαμε πολλούς εθελοντές, αρκετοί από αυτούς που είχαμε στρατολογήσει και πληρούσαν τα κριτήρια για την έρευνα, τελικά κολλήσαν κορονοϊό. Κάτι που αυτομάτως τους απέκλειε από τη μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι τα δείγματα που έχουμε πλέον να αναλύσουμε, είναι πολύ λιγότερα», εξηγεί στο Protagon ο δρ Ευάγγελος Ανδρεάκος.

«Αν βρούμε κοινά γονίδια σε άτομα που δεν νοσούν, θα μπορούμε να έχουμε πληροφορίες για καινούργιες θεραπείες, καθώς θα ξέρουμε πώς ο ιός εισέρχεται και πώς ακριβώς πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα. Μπορεί επίσης να είναι και καινούργιοι στόχοι, τους οποίους δεν γνωρίζουμε».

Μάλιστα, μέσω του Protagon, απευθύνει πρόσκληση για νέους εθελοντές οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διεθνή έρευνα. Στη μελέτη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι είχαν στενές επαφές με άτομα που είχαν μολυνθεί από κορονοϊό πριν εμβολιαστούν και παραμένουν αρνητικοί μέχρι και σήμερα (ασχέτως αν στη συνέχεια εμβολιάστηκαν ή όχι). Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών και τη Βάσω Τριανταφυλλιά στο e-mail [email protected] και να δηλώσουν συμμετοχή.

Γιατί δεν κολλάνε

Σύμφωνα με όσα εξηγεί στην WP ο Μπομπ Γουότσερ, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, αναφερόμενος σε όσους δεν έχουν ακόμα μολυνθεί, εκτιμά ότι αυτό θα πρέπει να οφείλεται σε ένα συνδυασμό προσοχής, τύχης και συγκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EE), μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 80% των πολιτών από τα κράτη-μέλη έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

Οι άνθρωποι που φορούν πάντα μάσκα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, είναι τυπικοί με τον εμβολιασμό τους και τις ενισχυτικές δόσεις, κάνουν συχνά τεστ κορονοϊού και αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις με πολλά άτομα και τα ταξίδια, μπορεί να είχαν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν.

Επίσης, ενδέχεται κάποια άτομα να τα έχει βοηθήσει η εργασία από το σπίτι ή να διαμένουν σε περιοχές όπου το ιικό φορτίο δεν ήταν αυξημένο καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και να μην εκτέθηκαν αρκετά για να μολυνθούν.

Παράλληλα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν και ο ιός να εξαφανιστεί, ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες, από τον οργανισμό τους. Αυτό συμβαίνει επειδή διαθέτουν προϋπάρχοντα αντισώματα και Τ-κύτταρα μνήμης, τα οποία αναγνωρίζουν άμεσα τον ιό.

Είναι πλέον αρκετά ισχυρές οι αποδείξεις ότι οι άνθρωποι που έως τώρα απέφυγαν τη μόλυνση από Covid είναι κάτι παραπάνω από τυχεροί.

Μερικοί δεν μολύνθηκαν, παρά το γεγονός ότι ήταν υπερεκτεθειμένοι σε πολλαπλές θετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα γιατροί και νοσηλευτές σε νοσοκομεία, όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο. Αλλοι δεν κόλλησαν κορονοϊό, ενώ δεν φορούσαν συστηματικά μάσκα και βρέθηκαν και παρέμειναν αρκετές φορές σε χώρους με θετικούς στην Covid.

Μια υπόθεση θα μπορούσε να είναι ότι ορισμένα άτομα έχουν λιγότερους υποδοχείς στα κύτταρα της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων, και έτσι ο κορονοϊός δεν μπορεί εύκολα να συνδεθεί, να μπει στα κύτταρα και να αρχίσει να αναπαράγεται.

Αλλες πιθανές εξηγήσεις είναι ότι κάποιοι είχαν προηγούμενη έκθεση σε έναν ιό της ίδιας οικογένειας (διασταυρούμενη ανοσία), όπως είναι αυτός του κοινού κρυολογήματος ή απλώς γεννήθηκαν με ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο μπορεί να καταστρέψει εύκολα και γρήγορα τον κορονοϊό, από τη στιγμή που θα εισβάλει στον οργανισμό τους.

Τι θα προσφέρουν τα αποτελέσματα

Παρ’ όλο που πλέον ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα, η έρευνά τους είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της πανδημίας, καθώς θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

«Τα αποτελέσματα της διεθνούς μελέτης θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδείξεις για τα γονίδια των εθελοντών, ώστε να αποτρέψουν τη μόλυνση από όλους τους ανθρώπους. Πώς; θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες, στοχευμένες θεραπείες και πολύ πιο αποτελεσματικά εμβόλια», εξηγεί ο κ. Ανδρεάκος.

Τα πλεονεκτήματα από την αποκάλυψη ενός γονιδίου που αντιστέκεται στον κορονοϊό, είναι σημαντικά, διότι θα προσφέρουν ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της παθογένειας της Covid, δήλωσε ο παιδοανοσολόγος Ζαν-Λορέν Καζανόβα, από το Πανεπιστήμιο Rockfeler, και ένας από τους υπεύθυνους της Covid Human Genetic Effort.

«Ιατρικά, αν γνωρίζεις ότι είσαι ανθεκτικός και δεν κολλάς, θα είσαι χαλαρός σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου. Θα νιώθεις σαν τον Κινγκ Κονγκ», λέει ο ίδιος.

Παράλληλα, εξηγεί ότι ακόμη και ειδικοί υποδοχείς στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων να βρεθούν, μέσω των οποίων ο κορονοϊός κάνει σύντηξη και εισχωρεί στο εσωτερικό τους, θα μπορούσαμε με φάρμακα ή εμβόλια να τους μπλοκάρουμε, ώστε να είναι όλοι οι άνθρωποι άνοσοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...