1549
«Είμαι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ετών 62. Η ΔΕΗ χθες μου έκοψε το ρεύμα και δεν έχω ούτε τηλέφωνο, ούτε ιντερνέτ». | CreativeProtagon

Τι συμβαίνει με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη;

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 18 Νοεμβρίου 2020, 08:10
«Είμαι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ετών 62. Η ΔΕΗ χθες μου έκοψε το ρεύμα και δεν έχω ούτε τηλέφωνο, ούτε ιντερνέτ».
|CreativeProtagon

Τι συμβαίνει με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη;

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 18 Νοεμβρίου 2020, 08:10

Αντάρα. Και σχόλια. Με κάποιον τρόπο καταφέρνει να τα προκαλεί, κατά καιρούς, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Εντάξει, είναι και η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη. Θα ήταν παράξενο αν δεν τα προκαλούσε.

Όμως, τι συμβαίνει; Υπάρχει απόσταση από την σημερινή ανάρτησή της και σε όσα, πραγματικά βιώνει, ζώντας ανάμεσα σε 22 σκυλιά και 35 γατιά;

Μόλις την 1η Νοεμβρίου είχε ανεβάσει μια χαμογελαστή φωτογραφία, ηλιόλουστη, με κάποια από τα «κατοικίδιά» της. Και σήμερα ανέβασε μια υπερδραματική, όπως τη συνέταξε, έκκληση, από το Βραχάτι όπου μένει, μόνη (ο πατέρας της μένει στο σπίτι του, στου Φιλοπάππου):

«Είμαι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ετών 62. Η ΔΕΗ χθες μου έκοψε το ρεύμα και δεν έχω ούτε τηλέφωνο, ούτε ιντερνέτ. Δεν έχω ρεύμα, δεν έχω φως, δεν έχω να μαγειρέψω, μα και τι να μαγειρέψω, χα, χα, χα, δεν έχω πια τίποτα, δεν έχω ψυγείο, μα αυτό έτσι κι αλλιώς είναι τελείως άδειο, δεν έχω ζεστό νερό να πλυθώ. Και πραγματικά κρυώνω!

Ήρθα σε ένα καλό γείτονα για να στείλω το SOS! Επίσης δεν έχω να φάω! Περισσότερο τα 22 σκυλάκια και τα 35 γατάκια! Δεν έχουμε απολύτως τίποτα! Ούτε ένα σεντ… Τίποτα απολύτως τίποτα!

Ζητάμε κάποια βοήθεια! Σας ευχαριστούμε πολύ! Δεν έχω κινητό». Και δίνει το κινητό φίλης, παρακαλώντας να κοινοποιήσουν την έκκλησή της στα προφίλ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Κάποιος ίσως μας βοηθήσει. Help!», καταλήγει.

Ναι, είναι η ίδια Μαργαρίτα Θεοδωράκη, που μέχρι πρόσφατα χειριζόταν, ως διευθύντρια, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», σε συναυλίες ανά την επικράτεια. Η ίδια η «Μαργαρίτα, η Μαργαρώ» στο τραγούδι του Μίκη.

Παιδάκι, στην αγκαλιά του πατέρα της που κάτι της δείχνει / Facebook

Η ίδια Μαργαρίτα Θεοδωράκη, που την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 είχε πέσει σε πηγάδι / γεώτρηση στην περιοχή Πουλίτσα του Δήμου Βέλου Κορινθίας (όπου και κατοικεί) και είχε «σφηνώσει» σε βάθος 10 μέτρων. Όπου, όπως έγραφε αργότερα, «με την μπανέλα του σουτιέν μου έξυνα τα χώματα μπροστά στη μούρη μου».

Αυτή η περιπέτεια τής έδωσε αφορμή να γράψει ένα μνημειώδες κείμενο, υπό τον τίτλο «Η Μαργαρίτα στο πηγάδι». Δέκα μέρες αφότου έπεσε, όπως το έθεσε, στη «Μαύρη τρύπα». Κείμενο, που πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Και πώς να μην πάρει; Είπαμε, στο κάτω κάτω είναι κόρη του Μίκη.

«Η ζωή μου, από τότε που βγήκα από τη τρύπα όπου έζησα με τη πεποίθηση ότι ο θάνατος είναι στην αγκαλιά μου, και για αμέτρητες ώρες, έχει πάρει άλλη τροπή! Αχ! Μελινάκι μου! Η ζωή του καθένα μας είναι μια σκέτη γλύκα, για τον καθένα πρέπει να είναι μόνο ΠΑΝΗΓΥΡΙ! Κι ο θάνατος είναι πάντα πολύ κοντά μας, δίπλα μας, τόσο εύκολος να σ’ αγκαλιάσει», έγραφε.

Απευθυνόμενη, με τη φαντασίας της, στη Μελίνα, συνέχιζε: «Τον Θάνατο τον συνάντησα στα εννιά μέτρα βάθος, στο στενό λαγούμι των 40 εκ. και στ’ ορκίζομαι, τις πρώτες είκοσι ώρες του μίλαγα, κατά διαστήματα δυνατά (εξάλλου δεν είχα και σε ποιον να μιλήσω μέσα στο σκοτάδι) και το πιο αστείο απ’ όλα είναι ότι είχα αποφασίσει και δεχτεί πως θα πεθάνω εκεί, έστω και μετά από πέντε-δέκα μέρες!».

Με κατάληξη: «Έχω το Θάνατο παρέα, είναι πια μαζί μου για πάντα και είναι φίλος κι όχι εχθρός, καταλαβαίνεις; Και γουστάρω πάρα μα πάρα πολύ! Ξαναγεννήθηκα και δεν είμαι τρελή!».

Το 2016, είχε ανεβάσει και πάλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετά βίντεο με «Χορούς» της. Και με σχόλια (όπως στον τέταρτο): «Ο Χορός της Μαργαρίτας! Το βίντεο είναι πολύ γουστόζικο! Έχω πλάκα!!!! Χορεύω για να μην τρελαθώ! Βραχάτι, Τρίτη 26-4-16 και ώρα 21:00! Συνεχίζω τον ξέφρενο χορό! Έως πρωΐας. Συνεχίζω και Χορεύω μόνη μου! Και τα αναρτώ. Non Stop! (Συνεχίζεται!…)».

Ή: «Θα χορεύω μόνη μου!!! Όποιος αντέχει να με κοιτά έως πρωΐας!». «Φωνάξτε τα νταούλια! Μόνη χορεύω μόνη!». Και προτροπές: «Βάλτε μουσική και χορέψτε καλέ!!!! Να δείτε πόσο καλά θα γίνεται!!! Καλέ!».

H Μαργαρίτα Θεοδωράκη μιλά στο κοινό ενώ ο Ζαχαρίας Καρούνης κρατά την τούρτα του Μίκη Θεοδωράκη, στη συναυλία για τα 90α γενέθλια του μεγάλου μουσικού, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Τον Ιούλιο του 2017 ξεσπάθωνε, με αφορμή την ακύρωση μιας συναυλίας, του Δήμου Ναυπακτίας, με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και την λαϊκή αοιδό Πέγκυ Ζήνα: «Είστε οι μόνοι Έλληνες πολίτες που απαγορεύσατε τα τραγούδια του πατέρα μου σε συναυλία, έπειτα από 40 χρόνια, τότε που μόνο η χούντα τα είχε απαγορεύσει».

Αφορμή για την ακύρωση της συναυλίας ήταν καταγγελία του αντιδημάρχου Ναυπακτίας προς όλες τις υπηρεσίες, για μη επαρκή μέτρα ασφαλείας στο Κάστρο του Αντιρρίου. Αυτή προκάλεσε με τη σειρά της επέμβαση της Πυροσβεστικής, που ζήτησε μελέτη πυρασφάλειας για τον χώρο.

«Eνα έγγραφο λογοκρισίας από τον δήμο Ναυπακτίας! Το δώρο του Δήμου Ναυπακτίας ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων του πατέρα μου, 29 Ιουλίου 2017, στα 92 του χρόνια! (…) Θα το θυμόμαστε όλοι μας το δώρο που του κάνατε! Μπράβο σας παλικάρια! Ξέρετε να τιμάτε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την Ελλάδα!».

Καταλήγοντας: «Θα σας παρακαλούσα καλοί μου άνθρωποι να με βοηθήσετε να πραγματοποιήσω τη συναυλία μας αυτή, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, τη μέρα της πανσέληνου, που ούτως η άλλως σε όλη την Ελλάδα, όλες οι εφορίες αρχαιοτήτων ανοίγουν τα κάστρα και τα αρχαία θέατρα, και καλούν τους ανθρώπους να απολαύσουν αυτό το γλυκό διπλό φεγγάρι όλη τη νύχτα και μάλιστα κάνουν τα στραβά μάτια και δίνουν την άδεια σε όλα τα συγκροτήματα να παίξουν μουσική, να διασκεδάσει ο κόσμος βρε αδελφέ κομματάκι, και κανείς τους δεν τρέχει στις πυροσβεστικές υπηρεσίες να τους ζητήσει σωστή πυρασφάλεια!».

Και φτάσαμε στη σημερινή ανάρτηση; Όχι, προηγουμένως η Μαργαρίτα Θεοδωράκη είχε μιλήσει για τη ζωή της, που «είναι πια ένας αγώνας επιβίωσης» στον Αντώνη Μποσκοΐτη («Κουτί της Πανδώρας»), στις 5 Ιουνίου του 2019. Λίγες βδομάδες πριν από το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στο Καλλιμάρμαρο. Με δικά της κείμενα για τον πατέρα της, υπό τον τίτλο «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού».

Αν και αρνούνταν, όπως έλεγε τότε, να δίνει συνεντεύξεις: «Δεν θέλω να εμφανίζομαι σε σχέση με τον πατέρα μου. Εγώ είμαι παραγωγός, κάνω συναυλίες και δεν έχω άλλο λόγο (…) Πως ξέρω και στήνω συναυλίες; Μα ήμουν μεσ’ στις συναυλίες από τότε που γεννήθηκα! Να φανταστείτε, τα ηχητικά ήταν των γονιών μου. Είχαν αγοράσει ένα βαν και έβαλαν μέσα τον εξοπλισμό. Απ’ αυτά, τα τεχνικά, μέχρι τα αεροπορικά εισιτήρια, η μάνα μου (σ.σ.: η Μυρτώ) τα κανόνιζε όλα». Βέβαια, σήμερα οι συναυλίες έχουν σταματήσει…

Στην ίδια συνέντευξη αποκάλυπτε και την ταξική της θέση: «Στο Κολωνάκι πήγα δυο φορές στη ζωή μου. Θυμάμαι τη μία, είχαμε πάει σε μια ντισκοτέκ κι ήταν εκεί η κόρη του Βασιλόπουλου (σ.σ.: των σούπερ μάρκετ;). Ήταν στην ηλικία μου και μου λένε «Μ’ αυτή πρέπει να κάνεις παρέα». Εγώ πάντα, όμως, έκανα παρέα με λαϊκά παιδιά, αφού έτσι με είχε μάθει ο πατέρας μου. Όλες μου οι σχέσεις, επίσης, ήτανε φτωχοί. Πολύ φτωχοί!».

Κι άλλες αποκαλύψεις: «Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με άντρα… Έφτασα σ’ ένα σημείο που μπούχτισα (…) Τώρα έχω 22 σκυλιά και 25 γάτες. Αυτά με καλύπτουν συναισθηματικά!».

Με την Ελένη Αρβελέρ σε εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη

Η σχέση της με τα λεφτά, έλεγε ακόμη, «είναι μία δυστυχία… Εγώ δυστυχώς κληρονόμησα τα σπίτια που έφτιαξε ο πατέρας μου με τον κόπο του και τον ιδρώτα του. Πρέπει όμως να συντηρηθούν και έγινα σκλάβα του χρήματος ακριβώς για τη συντήρηση τους. Δουλεύουμε τα καλοκαίρια και μετά από κάθε Δεκέμβρη, είμαστε ταπί. Με δανεικά! Κρατάμε τεφτεράκι στον κρεοπώλη, στο φαρμακείο. Είμαστε σε φρικτή κατάσταση, γιατί πώς; Από πού να τα βρούμε τα λεφτά;».

Η ίδια, βέβαια, διαχειρίζεται και το «Ρωμανό», τον εκδοτικό οίκο, όπου έχουν περάσει τα πνευματικά δικαιώματα από όλα τα έργα του πατέρα της, όπως έλεγε. «Νομίζει ο κόσμος πως ο πατέρας μου είναι ο Ρότσιλντ της Ελλάδας. Κάποια χρήματα, γύρω στις 200 – 300.000, που είναι αστεία για κάποιους άλλους, φαγωθήκανε μέσα στα χρόνια. Από το 2017 έχει να πληρωθεί ο πατέρας μου από την ΑΕΠΙ, εκεί που ζούσε απ’ τα δικαιώματα του.

»Δεν πωλούνται πια δίσκοι. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι με εταιρείες στο Διαδίκτυο, αλλά κι εκεί δεν μετράει το «καλάθι», όσο το «πάτημα», το κλικ. Ε, μέσα σ’ αυτό το κλικ δεν ανήκουν οι συνθέτες. Δεν έπρεπε να παίρνει και ο πατέρας μου το κατιτί, εκεί που παλιά έπαιρνε ένα 10 – 12% για κάθε δίσκο;».

Είναι η νέα, διαδικτυακή της έκκληση για οικονομική βοήθεια αντανάκλαση της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας της; Πάντως, πολλά από τα σχόλια κάτω από την τελευταία ανάρτησή της δεν δείχνουν να το πιστεύουν αρκετοί χρήστες: «Μαργαρίτα μου να είσαι καλά. Πραγματικά είχα πάρα πολύ καιρό να γελάσω τόσο πολύ. Ωραίο το αστείο σου!».

Την ώρα που κάποιοι δηλώνουν, στα σχόλια της ανάρτησης, έτοιμοι να βοηθήσουν, κάποιοι άλλοι αντιτίθενται: «Ξεφτιλίζεις το όνομα του Μίκη με τον πιο απαίσιο τρόπο. Έχεις πιάσει τον πάτο της αναξιοπρέπειας. Σύνελθε». «Αδυνατώ να το πιστέψω. Παρόλα αυτά πείτε μας πώς να βοηθήσουμε». «Κοινωνικό πείραμα;». «Αν δεν έχεις να φας, πούλησε κανένα ακίνητο από αυτά που σας έχει πάρει ο πατέρας σου και φάτε. Είναι ντροπή να ξεφτιλίζεις το Μίκη που τον έχει όλη η υφήλιος Θεό. Ντροπή». Βέβαια, αρκετοί κακοπροαίρετοι ορκίζονται πως για αυτούς τους λόγους την είχε επιπλήξει παλαιότερα ο Μίκης.

Τελικά, αν βασιστούμε σε αυτά που έγραψε και είπε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, να είναι, άραγε, ανάλογη και η πραγματικότητα για τον μεγάλο Μίκη; Ή, μήπως, μία ακόμη συνέχεια σε ένα γαϊτανάκι δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων, που εκείνη έχει επιλέξει εδώ και χρόνια;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...