630
| Reuters/CreativeProtagon

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η καταδίκη Μενέντεζ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 18:14

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η καταδίκη Μενέντεζ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 18:14

H καταδίκη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ για 16 κακουργήματα την Τρίτη από δικαστήριο της Νέας Υόρκης ήταν ένα ακόμη επεισόδιο, σίγουρα το πιο καθοριστικό μέχρι στιγμής, στην πορεία πολιτικής εξουδετέρωσης ενός από τους βασικούς υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων στο Καπιτώλιο.

Βεβαίως, η αμερικανική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν αστειεύεται, ακόμη και όταν πρόκειται για πρώην προέδρους των ΗΠΑ, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Ετσι, όπως σημειώνει ο ιστότοπος του περιοδικού Atlantic, το δικαστήριο έκρινε πρωτοδίκως ένοχο τον γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσεϊ για βαριές κατηγορίες που περιλαμβάνουν δωροδοκία, εκβιασμό, συνωμοσία, παρακώλυση της Δικαιοσύνης, καθώς και για «δράση ως ξένος πράκτορας»!

«Προφανώς, είμαι βαθιά, πολύ βαθιά απογοητευμένος από την απόφαση του σώματος των ενόρκων» δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής έξω από την αίθουσα του Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. «Πιστεύω ακράδαντα ότι ο νόμος και τα γεγονότα δεν στηρίζουν αυτήν την απόφαση και ότι θα δικαιωθούμε μετά την έφεση».

Η ετυμηγορία αυτή είναι πιθανό να εντείνει τις πιέσεις προς τον Μενέντεζ ώστε να παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του στην αμερικανική Γερουσία. Ωστόσο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους κανόνες της Γερουσίας να παραιτηθεί από την έδρα του μετά την καταδίκη, και αν αρνηθεί, η μόνη οδός είναι μια ασυνήθιστη ψηφοφορία αποπομπής.

Ο φιλέλληλας γερουσιαστής, 70 ετών σήμερα, ο οποίος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, που μπλόκαρε τα F-16 προς την Τουρκία κόντρα στον Λευκό Οίκο, αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες.

Το ερώτημα που μένει είναι αν, ακόμη και βαριά τραυματισμένος, μπορεί να μείνει πολιτικά όρθιος. Ως προς αυτό τα περιθώρια μοιάζουν να έχουν στενέψει πάρα πολύ – και όπως φαίνεται, η τελευταία αυτή εξέλιξη χαροποιεί την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν.

Αλλωστε ο τούρκος πρόεδρος έχει κατονομάσει, και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους, τον γερουσιαστή ως έναν από τους επίσημους εχθρούς της χώρας του. Ο λόγος ήταν, βεβαίως, τα εμπόδια που έθετε διαρκώς ο Μενέντεζ κατά τη διάρκεια της θητείας του έναντι της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 και, φυσικά, για την πώληση νέων.

Παράλληλα, ο αμερικανός γερουσιαστής είχε αναφερθεί πολλές φορές στις παραβιάσεις και στην επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, μια οπτική που παραδοσιακά δυσκολεύεται να υιοθετήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο συχνά δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τέτοια ζητήματα και να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε επιτιθέμενο και αμυνόμενο, τασσόμενο έτσι, κατ’ ουσίαν, υπέρ της Τουρκίας.

Ο Μενέντεζ έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν δικαστικές περιπέτειες, αλλά τις ξεπέρασε. Την πρώτη φορά που οι ομοσπονδιακές αρχές ερεύνησαν τον γερουσιαστή, το 2006, η έρευνα επικεντρώθηκε στον ισχυρισμό ότι είχε βοηθήσει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση να λάβει εκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης και στη συνέχεια εισέπραττε ενοίκιο από αυτήν – ότι διοχέτευε, δηλαδή, κρατικά δολάρια στη δική του τσέπη. Το 2011 οι εισαγγελείς έκλεισαν την έρευνα χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, καθώς ετοιμαζόταν για την πρώτη προσπάθεια επανεκλογής του στη Γερουσία.

Εντεκα χρόνια αργότερα, το 2015, ομοσπονδιακό κατηγορητήριο επικεντρώθηκε στη σχέση του με έναν οφθαλμίατρο από τη Φλόριντα ο οποίος φέρεται να του προσέφερε δώρα και ταξίδια σε μια υπερπολυτελή βίλα στη Δομινικανή Δημοκρατία. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο γερουσιαστής είχε χρησιμοποιήσει το αξίωμά του για να ωφελήσει τις επιχειρήσεις του οφθαλμίατρου και για να τον βοηθήσει να εξασφαλίσει βίζες στις ΗΠΑ για αρκετές από τις φίλες του. Ωστόσο, στη δίκη του Μενέντεζ το 2017 οι ένορκοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και το υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε τις κατηγορίες.

Η συνέχεια

Για την τρέχουσα υπόθεση, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα hellasjournal.com, «ο ίδιος ο Μενέντεζ και οι δικηγόροι του επιμένουν ότι είναι αθώος και απορρίπτουν την καταδίκη του. Από την αρχή μίλησαν για σκευωρία εναντίον του εκ μέρους του αμερικανικού κράτους. Η δικηγορική ομάδα του γερουσιαστή αναμένεται να ασκήσει έφεση, με νομικούς να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθηθεί από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η πολιτική πτώση του 70χρονου γερουσιαστή θεωρείται δεδομένη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...