442
| Shutterstock

Τι είναι τελικά το ρουθήνιο και από πού (μας) ήρθε;

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 08:10

Τι είναι τελικά το ρουθήνιο και από πού (μας) ήρθε;

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 08:10

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom της Ρωσίας σχετικά με την προέλευση του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 το οποίο είχε εντοπιστεί στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, στις αρχές Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα Guardian σε άρθρο της προσπαθεί να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα γύρω από το άγνωστο στο ευρύ κοινό μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ισότοπο.

Τι είναι το ρουθήνιο-106;

Το ρουθήνιο 106 είναι υποπροϊόν πυρηνικών αντιδράσεων. Το αρχικό καύσιμο που παράγεται συνήθως αποτελείται από ουράνιο και πλουτώνιο και στην συνέχεια διαχωρίζεται σε μικρότερους πυρήνες οι οποίοι κατά την διαδικασία «αποσύνθεσης» τους (χάνοντας ενέργεια) εκπέμπουν διάφορα ραδιενεργά στοιχεία. Τα περισσότερα από αυτά τα ραδιενεργά στοιχεία έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής, συνήθως υπάρχουν για λίγα δευτερόλεπτα. Ομως το ρουθήνιο-106 έχει μεγάλη διάρκεια ζωής κάτι που σημαίνει ότι ζει αρκετά για να εντοπιστεί.

Είναι πιθανό να προέρχεται από την κατασκευή κάποιας πυρηνικής βόμβας;

Οι πυρηνικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι αν εντοπιστεί ραδιενέργεια που προέρχεται από μια βόμβα ή από ένα ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα θα πρέπει να υπάρχουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα μιας ποικιλίας διαφορετικών ραδιοϊσοτόπων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι από την στιγμή που έχει εντοπιστεί μόνο το ρουθήνιο-106 αυτό σημαίνει ότι η προέλευση του ήταν κάποιο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων ή κάποια ιατρική βιομηχανία.

Γνωρίζουμε την πηγή προέλευσης του ρουθήνιου-106

Σύμφωνα με την ρωσική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στο Αργκαγιάς, ένα χωριό στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ, στα νότια Ουράλια, το ρουθήνιο-106 ήταν σε επίπεδα 986 φορές υψηλότερα από τα συνήθη.

plant (1)
Από τις εικονιζόμενες εγκαταστάσεις  επεξεργασίας χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων στην Ρωσία εκτιμάται ότι διέρρευσε το ρουθήνιο-106

Το Αργκαγιάς απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Μαγιάκ, όπου το 1957, επί σοβιετικής εποχής, είχε συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα και σήμερα στις εγκαταστάσεις του γίνεται επεξεργασία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Είναι επικίνδυνο;

Η ανίχνευση σε τόσο υψηλά επίπεδα στο ρωσικό χωριό ακούγεται ανησυχητικό γεγονός. Ομως δεν εντοπίστηκε κανένα απολύτως ίχνος άλλου ραδιενεργού υλικού. Από μόνο του το ρουθήνιο-106 έστω και σε υψηλά επίπεδα δεν μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να θεωρηθεί επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και πολύ περισσότερο να πρέπει να γίνει κάποια εκκένωση στην περιοχή που εντοπίστηκαν τα υψηλότερα επίπεδα. «Τα επίπεδα που ανιχνεύτηκαν μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλά αλλά η απουσία άλλων ραδιενεργών στοιχείων σημαίνει ότι δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο» αναφέρει ο Πάντι Ρίγκαν, ειδικός στην πυρηνική ενέργεια στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Πόσο καιρό θα βρίσκεται μαζί μας;

Η μέση διάρκεια ζωής του ρουθήνιου-106 είναι 374 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι σε διάστημα ενός έτους τα επίπεδα του θα έχουν μειωθεί στο μισό. Ομως για να εξαφανιστούν εντελώς θα πρέπει να περάσει διάστημα 6-7 ετών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες καθαρισμού της ατμόσφαιρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...