Η χρήση ναρκωτικών στα πάρτι πολυτελείας προφανώς δεν είναι άγνωστο φαινόμενο. Φέτος το καλοκαίρι όμως έκανε την εμφάνισή του στα πάρτι της Ιμπιζα μια νέα εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία, που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «ρώσικη ρουλέτα».
Είναι η «ροζ κοκαΐνη» η οποία ενδέχεται να συνέβαλε στον τραγικό θάνατο του Λίαμ Πέιν, του 31χρονου πρώην αστέρα του βρετανικού μουσικού συγκροτήματος One Direction, ο οποίος έπεσε από το μπαλκόνι του δωματίου του σε ξενοδοχείο του Μπουένος Αϊρες στις 16 Οκτωβρίου. Οι τοξικολογικές αναλύσεις εντόπισαν ίχνη του ναρκωτικού στον οργανισμό του ποπ σταρ. Προς το παρόν, πάντως, ο θάνατός του δεν μπορεί να αποδοθεί στη χρήση «ροζ κοκαΐνης», αλλά οι επίκινδυνη επίδρασή της στον οργανισμό είναι δεδομένη.
Η «ροζ κοκαΐνη» δεν είναι κοκαΐνη σε άλλο χρώμα, δεν είναι καν μία ουσία: Είναι ένα κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών (σε σκόνη ή σε χάπι) που συχνά περιέχει MDMA (το γνωστό ecstasy), κεταμίνη και μεθαμφεταμίνη. Σε κάποιες παραλλαγές μπορεί να περιέχει και κοκαΐνη, καφεΐνη, παραισθησιογόνα όπως το LSD, ακόμη και ισχυρά οπιοειδή όπως η φονική φαιντανύλη. Και βάφεται ροζ με χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Η «ροζ κοκαΐνη» άρχισε να κυκλοφορεί στην Κολομβία ενώ σύντομα έφτασε στις ΗΠΑ, όπου κατέστη ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των θαμώνων των νυχτερινών κλαμπ και των αποκαλούμενων party animals. Θεωρείται ότι προκαλεί ευφορία, αυξημένη εγρήγορση και ενισχυμένη αισθητηριακή αντίληψη. Δεδομένου, ωστόσο, ότι το κοκτέιλ ναρκωτικών συνήθως περιέχει τόσο διεγερτικές όσο και κατασταλτικές ουσίες, οι χρήστες δεν μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια επίδραση θα έχει στον οργανισμό τους – εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός «ρώσικη ρουλέτα».
Οι ειδικοί περιγράφουν τη ροζ κοκαΐνη ως άκρως εθιστική και απρόβλεπτη.
«Οι κίνδυνοι από την ανάμειξη ναρκωτικών όπως η κεταμίνη, το MDMA και η μεθαμφεταμίνη είναι πολύ σοβαροί», ανέφερε σχετικά στη βρετανική Telegraph o Λι Φερνάντες, ειδικός στην απεξάρτηση. «Ενώ ο χρήστης αρχικά βιώνει έντονη ευφορία, αυτή η εμπειρία ακολουθείται από εξίσου έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως η παράνοια, το επίμονο άγχος και η θλίψη», εξήγησε ο ίδιος.
Αυτή η διπλή επίδραση είναι που καθιστά τη «ροζ κοκαΐνη» τόσο εθιστική: Μόλις αρχίσει να «πέφτει», ο χρήστης αναζητά επιπλέον ποσότητα ώστε να «ανέβει» και πάλι, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο χρήσης.
Στην Ευρώπη το ναρκωτικό (γνωστό και ως «τούσι») κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον μία διετία, σε όλες σχεδόν τις χώρες, περιλαμβανομένης βέβαια και της Ελλάδας.
Η ουσία «φαίνεται να προσελκύει ολοένα περισσότερο το ενδιαφέρον των χρηστών», ανέφερε η περυσινή Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα Ναρκωτικά, με τους συντάκτες της να προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μείγματα ναρκωτικών, ενδέχεται να αγνοούν το σύνολο των ουσιών που καταναλώνουν και να επισημαίνουν ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών ναρκωτικών εγκυμονούν σοβαρούς εκθέσουν την υγεία και τη ζωή.
Στην φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Ναρκωτικά, το έντονα χρωματισμένο, και γι’ αυτό ξεχωριστό, ναρκωτικό χαρακτηρίζεται ως «παράδειγμα του πιο εξελιγμένου μάρκετινγκ συνθετικών ουσιών». Εν τω μεταξύ οι αρμόδιες Αρχές δίνουν μάχη για να κρατήσουν τη ροζ κοκαΐνη μακριά από τους δρόμους. Τον προηγούμενο μήνα οι ισπανικές αρχές κατάσχεσαν 21 κιλά μόνο στην Ιμπιζα και τη Μάλαγα.
Πέρυσι η ισπανική εφημερίδα El País έγραψε ότι το ναρκωτικό θεωρείτο «πολυτέλεια» για «πλουσίους». Στη Νέα Υόρκη, ένα γραμμάριο κοστίζει από είκοσι έως εκατό δολάρια ενώ το ναρκωτικό διακινείται κυρίως διαδικτυακά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μπορεί να κάνει τους τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε ένα κενό χώρο, σαν να έχουν αποσυνδεθεί από το σώμα τους, να έχουν αποσυνδεθεί από τον εγκέφαλό τους, να μην ξέρουν τι συμβαίνει», είπε στο CBS News η Μπρίτζετ Μπρέναν, ειδική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης για τα Ναρκωτικά, αναφέροντας πως η χρήση ροζ κοκαΐνης συνδέεται και με περιστατικά βιασμού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News