346
Λίγα λευκά γαρύφαλλα στο φθηνό, δίχως λούστρο και με σχοινένιες χειρολαβές φέρετρο που περιέχει τη σορό του Ντέσμοντ Τούτου | Jaco Marais/Pool via REUTERS

Τι είναι η aquamation, η «πράσινη αποτέφρωση» του Ντέσμοντ Τούτου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2022, 12:44
Λίγα λευκά γαρύφαλλα στο φθηνό, δίχως λούστρο και με σχοινένιες χειρολαβές φέρετρο που περιέχει τη σορό του Ντέσμοντ Τούτου
|Jaco Marais/Pool via REUTERS

Τι είναι η aquamation, η «πράσινη αποτέφρωση» του Ντέσμοντ Τούτου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2022, 12:44

Η σορός του Αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου θα υποβληθεί σε «υδάτινη» καύση, μια ολοένα και πιο δημοφιλή και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους αποτέφρωσης, με τη χρήση νερού αντί για φωτιά.

Με την aquamation, ή αλλιώς «αλκαλική υδρόλυση», εξηγεί ο Guardian, το σώμα του νεκρού βυθίζεται για τρεις έως τέσσερις ώρες σε ένα μείγμα νερού και ισχυρού αλκαλίου, όπως το υδροξείδιο του καλίου, σε έναν μεταλλικό κύλινδρο υπό πίεση και θερμαίνεται περίπου στους 150 βαθμούς Κελσίου.

Η διαδικασία υγροποιεί τα πάντα εκτός από τα οστά, τα οποία στη συνέχεια ξηραίνονται σε φούρνο και μετατρέπονται σε σκόνη, τοποθετούνται σε μια τεφροδόχο και παραδίδονται στους συγγενείς.

Οπως και η ανθρώπινη κομποστοποίηση, μια τεχνική κομποστοποίησης των σωμάτων με στρώματα οργανικού υλικού, συνήθως φύλλα ή ροκανίδια, η αλκαλική υδρόλυση επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες χώρες. Στη Νότια Αφρική, όπου ο Τούτου πέθανε την περασμένη Κυριακή, δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να διέπει την πρακτική αυτή.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως ένας τρόπος απόρριψης των σωμάτων ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα, και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την απόρριψη βοοειδών κατά τη διάρκεια της επιδημίας της νόσου των τρελών αγελάδων, εξηγεί ο αμερικανός ερευνητής Φίλιπ Ολσον. Στη δεκαετία του 2000, οι ιατρικές σχολές των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ίδια διαδικασία για την απόρριψη των δωρηθέντων ανθρώπινων πτωμάτων, προτού η πρακτική περάσει στη βιομηχανία κηδειών, αναφέρει ο ίδιος.

Ο Τούτου, ο οποίος πέθανε την επομένη των Χριστουγέννων σε ηλικία 90 ετών και η κηδεία του οποίου πραγματοποιήθηκε την Πρωτοχρονιά, ζήτησε ένα φτηνό φέρετρο και μια φιλική προς το περιβάλλον αποτέφρωση.

Με τον χώρο ταφής στις αστικές περιοχές παγκοσμίως να γίνεται όλο και πιο σπάνιος και ακριβός, η αλκαλική υδρόλυση έχει προφανή πλεονεκτήματα. Οι υποστηρικτές της λένε ότι το νερό είναι ένας πιο ήπιος τρόπος από τις φλόγες. Ισχυρίζονται επίσης ότι η υγρή αποτέφρωση καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τη συμβατική και εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία Resomation με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η συγκεκριμένη διαδικασία καταναλώνει πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τη φωτιά και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μιας κηδείας κατά περίπου 35%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...