761
Η Αννιτα Δημητρίου, ως κλασική Κυπρία, ψήνει πασχαλινές φλαούνες, ένα φοβερό, παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα, με χαλούμι | Social media/CreativeProtagon

This is Cyprus: Μια γυναίκα αντιμέτωπη με τρία κόμματα

Η Αννιτα Δημητρίου, ως κλασική Κυπρία, ψήνει πασχαλινές φλαούνες, ένα φοβερό, παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα, με χαλούμι
|Social media/CreativeProtagon

This is Cyprus: Μια γυναίκα αντιμέτωπη με τρία κόμματα

Μια γυναίκα, σφήνα ανάμεσα σε τέσσερις άνδρες, που μπορεί να γίνουν και πέντε, διεκδικεί σήμερα μια θέση στην Ιστορία. Να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αννίτα Δημητρίου, 35, γέννημα-θρέμμα της Λάρνακας, είναι η επιλογή του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) που, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου, κέρδισε 17 από τις 56 έδρες του κοινοβουλίου. Δεν είναι όμως αρκετές για να την βγάλουν Πρόεδρο στην 1η ψηφοφορία. Απαιτούνται 29. Και ενδέχεται να μην της φτάσουν ούτε στις άλλες δύο.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, το κόμμα της Δεξιάς δεν είχε άλλα στηρίγματα, και φάνηκε να αποσύρεται από τα παζάρια. Αυτά συνεχίζονται επί μέρες μεταξύ τριών κομμάτων:

1. Του Αριστερού ΑΚΕΛ, που όσο άκαμπτο κι αν είναι στην με πολλά σοβιετικά κληροδοτήματα ιδεολογία του, τόση αξιοπρόσεκτη ευελιξία επιδεικνύει διαχρονικά στις πάντα πρόσκαιρες συμμαχίες του. Είναι σταθερά το δεύτερο σε δύναμη κόμμα στην Κύπρο, που με ποσοστό 22,34% (πτώση 3,3%) στις τελευταίες βουλευτικές, είναι μάλλον το μεγαλύτερο κομμουνιστικογενές κόμμα της Ευρώπης. Έβγαλε 15 βουλευτές, και έχει προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον ηγέτη του, Αντρο Κυπριανού, που όμως έχει δηλώσει ότι θα πάψει να είναι Γενικός Γραμματέας. Ο κομματικός μηχανισμός θεωρεί το αποτέλεσμα ήττα, και κρίνει ότι μια αλλαγή ηγεσίας θα το ανατάξει.

2. Του Κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), που φέρει ακόμα την ταμπέλλα του «Μακαριακού», αφού γεννήθηκε μετά τον θάνατο του Μακαρίου (που δεν χρειαζόταν να ‘χει κόμμα για να εκλέγεται), με πρώτο πρόεδρο τον Σπύρο Κυπριανού, και μετέπειτα ηγέτη του τον Τάσσο Παπαδόπουλο, πατέρα του τωρινού προέδρου, Νικόλα Παπαδόπουλου. Θεωρείται από τους ηττημένους των εκλογών, αλλά έχει θέσει και αυτός υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Βουλής. Το ΔΗΚΟ που έχει εννέα έδρες, και μειωμένο ποσοστό στο 11,29%, θεωρεί ότι είναι πιο φυσικό να διαπραγματεύεται την προεδρία με αριστερό κόμμα. Για την Κύπρο δεν είναι παράξενο αυτό.

3. Της κάποτε κραταιάς σοσιαλιστικής ΕΔΕΚ, του Βάσου Λυσσαρίδη, που με ηγέτη τώρα τον Μαρίνο Σιζόπουλο, εξέλεξε δύσκολα τέσσερις βουλευτές. Η ΕΔΕΚ δεν κατεβάζει δικό της υποψήφιο Πρόεδρο, και είναι φουλ στο παζάρι. Ή θα ψηφίσει Παπαδόπουλο, ή Κυπριανού. Δεν φαίνεται κάτι άλλο.

Μέχρι τη Δευτέρα, οι τρεις τους συμφωνούσαν υπέρ του Νικόλα Παπαδοπούλου. Από την Τρίτη η ζυγαριά έγειρε προς το μέρος του Κυπριανού. Από χθες, χάθηκε η μπάλα. Και πάλι όμως, 29 ψήφους δεν συγκεντρώνουν για την 1η ψηφοφορία.

Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, μοιάζουν να είναι εκτός του παιχνιδιού της προεδρίας. Την θέση διεκδικεί βέβαια από τους Οικολόγους ο κ. Θεοπέμπτου. Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο αποσχισθείς από το ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, που πήγε απρόσμενα καλά, και ψαλίδισε γερά το κόμμα του Παπαδόπουλου. Ο Χρίστου του ΕΛΑΜ (αδελφάκι της Χρυσής Αυγής), απλώς απολαμβάνει που βγήκε τέταρτο κόμμα με ποσοστό 6,78%, και δεν μετέχει στο πόκερ της προεδρίας που τώρα παίζεται. Συγκεντρώνει ψήφους της σκληροπυρηνικής, πατριωτικής Δεξιάς, που έχουν φύγει από το ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη, και τώρα του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Θα είναι έκπληξη αν η 1η ψηφοφορία βγάλει Πρόεδρο του Σώματος. Στην 2η, χρειάζονται 22 ψήφοι, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα διατηρηθεί η συμμαχία της «τριμερούς». Ενώ στην 3η ψηφοφορία, Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με απλή πλειοψηφία.

Εκεί, αν όλοι πάνε ανεξάρτητα, θα εκλεγεί η Αννίτα Δημητρίου. Αλλά το γεγονός ότι τη θέση διεκδικούν εν ενεργεία ηγέτες κομμάτων (Κυπριανού, Παπαδόπουλος, Θεοπέμπτου), καθιστά κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη.

Όπως και νάχει, το γεγονός και μόνο ότι η νέα Βουλή, με τον μικρότερο αριθμό γυναικών που είχε ποτέ, έχει μια γυναίκα, και μάλιστα αξιόλογη, να διεκδικεί την Προεδρία της κόντρα σε δεινόσαυρους της πολιτικής, αποκτά αν μη τι άλλο ένα ενδιαφέρον.

Αν ανοίξουμε όμως περισσότερο το πλάνο, και ξεφύγουμε από τα δικά μας στενά πλαίσια, θα θυμηθούμε ότι τυπικά ακόμα η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει 80 βουλευτές. Οι 56 είναι οι δικοί μας, οι Ελληνοκύπριοι. Οι 24 είναι οι Τουρκοκύπριοι. Που από το 1974 βεβαίως, εδρεύουν στα κατεχόμενα εδάφη και υπηρετούν το δικό τους κοινοβούλιο που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν πλην της Τουρκίας.

Απ’ όλα αυτά, εκτός από την υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου, και τα τρέχοντα παζάρια μεταξύ των άλλων, το στοιχείο που αξίζει κάποιος να κρατήσει είναι ότι η προηγούμενη Βουλή είχε πρόεδρό της έναν άνθρωπο, τον Δημήτρη Συλλούρη, που δεν ολοκλήρωσε την θητεία του διότι τον έπιασαν στα πράσα δημοσιογράφοι του Al Jazeera να διαπραγματεύεται στα ίσα, ενώ η κάμερα έγραφε, την χορήγηση κυπριακού διαβατηρίου (δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης), σε Άραβα, υποτιθέμενο επενδυτή.

Το πλάνο που τον δείχνει να κλείνει καθησυχαστικά το ένα μάτι στον υποτιθέμενο εκατομμυριούχο επενδυτή (στην πραγματικότητα ρεπόρτερ του Al Jazeera), και που απαντώντας στην αγωνία του αν πράγματι «θα γίνει η δουλειά;», εκείνος τον διαβεβαίωσε με την φράση «this is Cyprus» – «αυτή είναι η Κύπρος», που δεν θα φύγει ποτέ!…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...