431
Σε αυτό το κρανίο οι επιστήμονες εντόπισαν καρκινικά ίχνη (δεξιά) και σημάδια χειρουργικής επέμβασης | Universidade de Santiago de Compostela

Ερευνώντας τον καρκίνο πριν από 4.600 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2024, 15:17
Σε αυτό το κρανίο οι επιστήμονες εντόπισαν καρκινικά ίχνη (δεξιά) και σημάδια χειρουργικής επέμβασης
|Universidade de Santiago de Compostela

Ερευνώντας τον καρκίνο πριν από 4.600 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2024, 15:17

Ο καρκίνος «τρέφεται» από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά δεν είναι σύγχρονη νόσος. Υπάρχει από τότε που υπάρχουν άνθρωποι πάνω στη Γη και ακόμη πιο παλιά – μέχρι και οι δεινόσαυροι εμφάνιζαν καρκίνο. Οι προσπάθειες, λοιπόν, για την αντιμετώπισή του φαίνεται πως είναι πολύ πιο παλιές από ό,τι μέχρι σήμερα νομίζαμε.

Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Sagrat Cor» στην Ισπανία, και από το Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία μελέτησαν ένα αιγυπτιακό κρανίο περίπου 4.600 ετών και ανακάλυψαν σημάδια καρκίνου του εγκεφάλου και ίχνη ανθρώπινης παρέμβασης για τη θεραπεία του.

Το κρανίο είχε ίχνη από βλάβες συμβατές με μεταστατικό καρκίνο και γύρω από τις βλάβες αυτές έφερε τομές που φαίνεται να είχαν γίνει με μεταλλικό αντικείμενο. Η ανακάλυψη αυτή –που δημοσιεύεται στο περιοδικό Frontiers in Medicine– υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μελετούσαν τον καρκίνο του εγκεφάλου με χειρουργικές μεθόδους. Εάν, δε, οι τομές έγιναν όσο ο ασθενής ήταν ζωντανός, τότε μπορεί να αποτελούσαν μέρος προσπάθειας θεραπείας του καρκίνου. Αν, πάλι, έγιναν μετά τον θάνατό του, αυτό θα σήμαινε διερεύνηση της νόσου.

Το μικροσκόπιο αποκάλυψε ίχνη τομών στο αρχαίο κρανίο, που υποδηλώνουν ότι έγινε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση (Frontiers in Medicine)

Οπως γράφουν οι New York Times, η νέα ανακάλυψη όχι μόνο διευρύνει την επιστημονική γνώση για την αρχαιά αιγυπτιακή ιατρική, αλλά μπορεί και να… αναχρονολογήσει τις προσπάθειες της ανθρωπότητας για τη θεραπεία του καρκίνου, πηγαίνοντάς την έως και 1.000 χρόνια πιο πίσω.

Παλαιοντολόγοι όπως ο δρ Εντγκαρντ Καμάρος από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, επικεφαλής της παραπάνω μελέτης, ερευνούν την εξέλιξη μιας ασθένειας στον χρόνο, καθώς και τις προσπάθειες κατανόησης και θεραπείας της. Για παράδειγμα, έχουν διαπιστώσει ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι προσβάλλονταν από καρκίνους που δεν υπάρχουν πλέον. Και πιστεύουν πως όσα περισσότερα αποκαλύπτονται για τη μεταβαλλόμενη φύση της νόσου, τόσο καλύτερη θα γίνεται η αντιμετώπισή της στη σύγχρονη εποχή.

Η Αιγυπτιακή Ιατρική, από τις πιο προηγμένες στον αρχαίο κόσμο, φαίνεται πως ασχολείτο ενεργά με τον καρκίνο. Οι New York Times κάνουν αναφορά σε έναν αιγυπτιακό πάπυρο γραμμένο πριν από περίπου 3.600 χρόνια, στον οποίο αναφέρεται μια θανατηφόρος ανίατη ασθένεια. Πιστεύεται ότι αυτή η αναφορά σχετίζεται με κάποια μορφή καρκίνου.

Οι αρχαίοι αιγύπτιοι γιατροί, εξάλλου, φαίνεται ότι είχαν εμπειρία στην κρανιοχειρουργική. Οπως αναφέρει ο Καμάρος, στη διάρκεια της έρευνας ανακαλύφθηκαν στοιχεία για χειρουργική αντιμετώπιση τραυμάτων σε κρανία 2.600 ετών.

Γενικά, υπάρχουν δυσκολίες στη μελέτη του αρχαίου καρκίνου, αφού συχνά η νόσος δεν αφήνει ίχνη στα οστά – τα οποία είναι πιο πιθανό να διασωθούν σε σύγκριση με τον μαλακό ιστό. Η έρευνα, πάντως, συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...