Το 1950 ο Αλαν Τούρινγκ, σε εργασία του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, πρότεινε την ερώτηση «Μπορούν οι μηχανές να σκεφτούν;», για να απαντήσει ο ίδιος ότι θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς με τον ορισμό των λέξεων «μηχανή» και «σκέψη».
Η ταινία του Μόρτεν Τίλντουμ, «Immitation Game» (Το παιxνίδι της μίμησης, 2014, 51 λ.), η οποία θα προβληθεί στη διάρκεια της ημερίδας, είναι βασισμένη στη ζωή του βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικής, κρυπτογράφου και πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών Αλαν Τούρινγκ η εφεύρεση του οποίου έσπασε τον Κωδικό Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας, συντελώντας σημαντικά στη νίκη των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η μηχανή αυτή αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, στις 17 Μαϊου, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), οργανώνει θεματική ημερίδα με τίτλο «Κώδικας Enigma», εκείνη την ημέρα στις 18:00, στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο.
Με αυτό το έναυσμα, η Ντόρα Βαρβαρίγου, καθηγήτρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, θα μιλήσει για την αρχή και την εξέλιξη της επιστήμης των υπολογιστών.
Η δράση συνδυάζεται με έκθεση αρχειακού υλικού από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ στην οποία αποτυπώνεται η δράση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως σχετικά με την εισαγωγή και την ενίσχυση της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της καινοτομίας στην ελληνική πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών (1970-1990).
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλέφωνο 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).
Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Τηλέφωνο: 210 3418051
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News