706
Η εταιρεία ElevenLabs θα «ντύσει» με τις φωνές της Τζούντι Γκάρλαντ, του σερ Λόρενς Ολίβιε και άλλων ηθοποιών το περιεχόμενο της εφαρμογής Reader που διαθέτει | CreativeProtagon

Θέλεις να σου διαβάσει μια ιστορία ο Λόρενς Ολίβιε ή η Τζούντι Γκάρλαντ;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 21:03
Η εταιρεία ElevenLabs θα «ντύσει» με τις φωνές της Τζούντι Γκάρλαντ, του σερ Λόρενς Ολίβιε και άλλων ηθοποιών το περιεχόμενο της εφαρμογής Reader που διαθέτει
|CreativeProtagon

Θέλεις να σου διαβάσει μια ιστορία ο Λόρενς Ολίβιε ή η Τζούντι Γκάρλαντ;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 21:03

Διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Τζούντι Γκάρλαντ, ο σερ Λόρενς Ολίβιε και ο Τζέιμς Ντιν αφηγούνται ηχητικά βιβλία για τους χρήστες ψηφιακών εφαρμογών. Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, το γεγονός ότι έχουν φύγει από τη ζωή εδώ και δεκαετίες αποτελεί απλώς μια ασήμαντη λεπτομέρεια…

Η ElevenLabs, που ιδρύθηκε στο Λονδίνο από δυο πολωνούς επιχειρηματίες, ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνίες με τους κληρονόμους της Γκάρλαντ και του Ολίβιε για να χρησιμοποιήσει τις φωνές τους σε μια νέα εφαρμογή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Με άλλα λόγια, η εταιρεία θα «ντύσει» με τις φωνές τους –όπως και άλλων ηθοποιών– το περιεχόμενο της εφαρμογής Reader που διαθέτει, ώστε οι χρήστες να μπορούν να επιλέγουν τις διασημότητες που θα τους διαβάζουν μυθιστορήματα. Το προϊόν βρήκε ήδη όνομα: «Εμβληματικές Φωνές».

«Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε τη φωνή της μητέρας μας διαθέσιμη σε αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπων που την αγαπούν» δηλώνει στην Telegraph η επίσης διάσημη και βραβευμένη Λάιζα Μινέλι, κόρη της Τζούντι Γκάρλαντ και διαχειρίστρια της περιουσίας της. «Η οικογένειά μας πιστεύει ότι αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει νέα γενιά θαυμαστών της μαμάς» λέει χαρακτηριστικά.

Εκτός από τις φωνές των Γκάρλαντ και Ολίβιε, οι χρήστες θα μπορούν να ακούσουν τις κλωνοποιημένες μέσω ΤΝ φωνές του πρόωρα χαμένου θρύλου της οθόνης Τζέιμς Ντιν, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1955, και του πρόσφατα θανόντος σταρ ταινιών δράσης Μπαρτ Ρέινολντς.

Η ElevenLabs ιδρύθηκε από τον Μάτι Στανιζέβσκι από το Λονδίνο και τον πρώην μηχανικό της Google Πιοτρ Νταμπκόβσκι. Η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογία ΤΝ και ειδικεύεται στις μιμήσεις φωνών μέσω τέτοιων προγραμμάτων. Το λογισμικό της έχει επιφέρει κέρδη δεκάδων εκατ. δολαρίων, ενώ η αξία της εταιρείας εκτιμάται στα 920 εκατ.ευρώ.

Ο σερ Λόρενς Ολίβιε δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι η φωνή του θα γινόταν αντικείμενο κλωνοποίησης 35 χρόνια μετά τον θάνατό του (Express Newspapers/Getty Images)

Ο Ντάστιν Μπλανκ, εκπρόσωπος της ElevenLabs, λέει στην Telegraph: «Η Τζούντι Γκάρλαντ, ο Τζέιμς Ντιν, ο Μπαρτ Ρέινολντς και ο σερ Λόρενς Ολίβιε είναι μερικοί από τους πιο διάσημους ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Σεβόμαστε βαθιά την κληρονομιά τους και μας τιμά που έχουμε τις φωνές τους ως μέρος της πλατφόρμας μας».

Νέα τεχνολογία, νέα κέρδη, νέοι φόβοι

Η αξιοποίηση της φωνής μέσω ΤΝ είναι ίσως το πιο πρόσφατο, αλλά όχι το μοναδικό παράδειγμα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για να διατηρηθεί η μνήμη εκλιπόντων διασήμων και να αποκτήσουν νέα οδό εισπράξεων οι κληρονόμοι τους.

Την τελευταία δεκαετία, οι φιγούρες του Μάικλ Τζάκσον και του δολοφονημένου ράπερ Τούπακ Σακούρ προβλήθηκαν ως ολογράμματα σε ζωντανές παραστάσεις μετά τον θάνατό τους. Αλλά και εν ζωή καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την ΤΝ: τα τέσσερα μέλη του σουηδικού συγκροτήματος ABBA κερδίζουν χρήματα από τα άβατάρ τους, που εμφανίζονται σε παραστάσεις και συναυλίες.

Ωστόσο, οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει πανικό στο Χόλιγουντ. Η απειλή της Τεχνητής Νοημοσύνης πυροδότησε απεργία διάρκειας 118 ημερών –και ακολούθως μια νέα συνδικαλιστική συμφωνία– από τους ηθοποιούς πέρυσι, εν μέσω φόβου ότι τα στούντιο θα μπορούσαν να τους αντικαταστήσουν με λογισμικό. Νέα εργαλεία σύντομα θα επιτρέπουν τη δημιουργία ολόκληρων ταινιών μέσω ΤΝ, με τους ηθοποιούς να αντικαθίστανται από τα ψηφιακά τους ομοιώματα.

Και η παραγωγή φωνών μέσω ΤΝ έχει προκαλέσει διαμάχες. Τον περασμένο Μάιο, η OpenAI, δημιουργός του γνωστου ChatGPT, επικρίθηκε για την απόφασή της να δημιουργήσει μια συνθετική φωνή που ακουγόταν σαν εκείνη της ηθοποιού Σκάρλετ Γιόχανσον για την εφαρμογή της.

Γνωστή για την ερμηνεία της ως προϊόν ΤΝ στην ταινία του 2013 «Her», η Γιόχανσον ισχυρίζεται ότι το OpenAI προσπάθησε ανεπιτυχώς να την προσλάβει, πριν απλώς μιμηθεί τον ήχο της φωνής της. Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες, αλλά απέσυρε το προϊόν ΤΝ με τη φωνή που έμοιαζε με εκείνη της ηθοποιού, ως απάντηση στους ισχυρισμούς της.

Η άνοδος των ψηφιακών κλώνων φωνής έχει προκαλέσει φόβους ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση παραπληροφόρησης. Τον περασμένο Ιανουάριο, ένα πλαστό κλιπ με τη φωνή του Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση ρομποτικών προεκλογικών κλήσεων στις ΗΠΑ. Η ElevenLabs αργότερα απαγόρευσε έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που πιστεύεται ότι δημιούργησε το ηχητικό κλιπ.

Παρόμοια τεχνολογία ήχου μέσω ΤΝ δημιουργήθηκε για να μιμείται τις φωνές των ηγετικών στελεχών των Εργατικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το λογισμικό έχει μιμηθεί τις φωνές του προέδρου του κόμματος και νέου πρωθυπουργού, σερ Κιρ Στάρμερ, και του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...