Ηταν μία μικρή κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν μόλις 18 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Ολοι έπαιρναν το ίδιο φάρμακο. Και τα αποτελέσματα, όπως σχολιάζουν οι New York Times, ήταν εκπληκτικά.
Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχουν μαγικές θεραπείες και ότι σοβαροί επιστήμονες και μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν «παίζουν» με την αγωνία των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από καρκίνο.
Ομως στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ειδικοί δεν κατάφεραν να κρύψουν τη χαρά τους, αφού ο καρκίνος εξαφανίστηκε από όλους τους ασθενείς και δεν ήταν ανιχνεύσιμος ούτε με ενδοσκοπικά εργαλεία, ούτε με τις πιο λεπτομερείς αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ο καρκίνος εξαφανίστηκε απρόσμενα από όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη.
«Δεν γνωρίζω καμία άλλη μελέτη στην οποία ένα συγκεκριμένο φάρμακο εξαφάνισε εντελώς τον καρκίνο από όλους όσους συμμετείχαν», σχολιάζει ο δρ Λουίς Ντίαζ, από το Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering. «Νομίζω ότι πρώτα φορά συμβαίνει αυτό στην Ιστορία του καρκίνου».
«Πλήρη ύφεση του καρκίνου σε κάθε έναν από τους ασθενείς, είναι ανήκουστο», λέει από την πλευρά του ο Ελαν Βίνουκ, ειδικός στον ορθοπρωκτικό καρκίνο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
Βέβαια, το ότι ο καρκίνος εξαφανίστηκε, δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς θεραπεύτηκαν. Πρακτικά και ουσιαστικά θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις κάθε τρεις μήνες, τουλάχιστον για τα τρία πρώτα χρόνια, και ακολούθως, εάν δεν εμφανιστεί ο καρκίνος και περάσουν πέντε χρόνια, τότε ίσως και να μπορέσουμε να μιλήσουμε για θεραπεία και όχι απλώς για αντιμετώπιση του καρκίνου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κλινική μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Glaxo και παρουσιάστηκε και στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ακαδημίας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που έγινε στο Σικάγο.
Θεραπεία σε έξι μήνες
Οι ασθενείς έλαβαν το φάρμακο για έξι μήνες, ενώ γι’ αυτό το διάστημα, τους χορηγούνταν μία δόση κάθε τρεις εβδομάδες. Το κόστος της δόσης υπολογίζεται σε περίπου 11.000 δολάρια, δηλαδή το συνολικό κόστος της θεραπείας ανέρχεται σε περίπου 90.000 δολάρια.
Στόχος της δραστικής ουσίας είναι διευκολύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Δηλαδή το φάρμακο εκπαιδεύει τον οργανισμό να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και δεν εμπλέκεται καθόλου στη διαδικασία αυτή.
Οι ασθενείς που συμμετείχαν δεν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες, ωστόσο κάποιοι εκδήλωσαν παροδική μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στην κατάποση και τη μάσηση.
Οι ογκολόγοι ευελπιστούν ότι το φάρμακο με δραστική ουσία την τραστουζουµάµπη δερουξτεκάνη, θα αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καρκίνου και ίσως όχι μόνο…
Διευκρινίζεται ότι το φάρμακο κυκλοφορεί στην Ελλάδα και η άδειά του αφορά τη χορήγηση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού (θετικό HER 2).
Το φάρμακο, που χορηγείται ενδοφλέβια, έχει επίσης εγκριθεί στις ΗΠΑ κατά ορισμένων τύπων καρκίνου του γαστρεντερικού, ενώ σε κλινικές δοκιμές έχει φανεί αποτελεσματικό και σε συγκεκριμένες κακοήθειες του πνεύμονα.
Από το 2021 οι παγκόσμιες πωλήσεις του (εκτός Ιαπωνίας) έφθασαν τα 426 εκατομμύρια δολάρια και οι προοπτικές, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να φθάσουν τα 2,5 έως 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News