475
Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος |

Θάνος Δημόπουλος: Μειώνεται σημαντικά η θνησιμότητα από καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 12:39
Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος
|

Θάνος Δημόπουλος: Μειώνεται σημαντικά η θνησιμότητα από καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 12:39

Σε μερικά χρόνια, το 75% των ογκολογικών ασθενών ίσως επιβιώνει περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ με τις νέες θεραπείες, τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους και τις προληπτικές εξετάσεις, από το 1990 μέχρι σήμερα, η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες μειώθηκε 25%. Αυτά τονίζει ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας – Αιματολογίας Θάνος Δημόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).

Το μήνυμα του κ. Δημόπουλου

«Με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας κατά του Καρκίνου, και με την ιδιότητα του ογκολόγου – αιματολόγου, του προέδρου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του European Cancer Patient Coalition, απευθύνω μήνυμα εγρήγορσης, αλλά και αισιοδοξίας.

Ο καρκίνος αποτελεί πλέον τη συχνότερη νόσο που προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στις αναπτυγμένες χώρες. Περίπου 4 στους 10 ανθρώπους θα διαγνωστούν με καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής τους. Περίπου το 30% των περιστατικών αυτών θα είχε προληφθεί αν αντιμετωπίζονταν παράγοντες όπως είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η σωματική αδράνεια και συγκεκριμένες λοιμώξεις.

Οι καρκίνοι του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη είναι οι συχνότερα αντιμετωπιζόμενοι όγκοι στα συστήματα υγείας των αναπτυγμένων χωρών. Σήμερα, η προσυμπτωματική διαλογή (screening tests) και οι διαγνωστικές μέθοδοι που ακολουθούνται είναι καλύτερες παρά ποτέ.

Η ραγδαία εξέλιξη των βασικών επιστημών μεταφράζεται σε προηγμένες χημειοθεραπευτικές επιλογές και ανοσολογικές θεραπείες, καθώς και σε δυνατότητες εφαρμογής της ιατρικής ακρίβειας. Από το 1990 μέχρι τις ημέρες μας, η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες μειώθηκε κατά 25%.

Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, σημαντικός αριθμός ασθενών ιάται από τον καρκίνο και σε ένα σημαντικό ποσοστό ο καρκίνος μετατρέπεται σε χρόνια νόσο. Ο “cancer survivor”, δηλαδή το άτομο που ζει μετά τον καρκίνο, είναι μία νέα κατηγορία που αυξάνεται, με τις δικές της ανάγκες.

Η ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου είναι στόχος που μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπευτική αντιμετώπιση, η αποθεραπεία, η επανένταξη, η υποστήριξη όλης της οικογένειας και η εξάλειψη του στίγματος του καρκίνου πρέπει να είναι στόχοι σε κάθε κοινωνία.

Η πρόσφατη Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο τονίζει το δικαίωμα του κάθε ευρωπαίου πολίτη να λαμβάνει τις πιο ακριβείς πληροφορίες για την υγεία του και να συμμετέχει ενεργά στην περίθαλψή του.

Υπογραμμίζεται το δικαίωμά του να έχει βέλτιστη και έγκαιρη πρόσβαση σε εξειδικευμένη περίθαλψη, βασισμένη στην έρευνα και στην καινοτομία, να δέχεται οικονομική προσιτή υγειονομική περίθαλψη από συστήματα υγείας που εξασφαλίζουν τα καλύτερα αποτελέσματα, την αποκατάσταση των ασθενών και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η καλύτερη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, και η διάχυση της ογκολογικής φροντίδας και στα αναπτυσσόμενα κράτη είναι στόχοι των διεθνών ογκολογικών οργανισμών. Στις αναπτυγμένες χώρες, 65% των νοσούντων από καρκίνο επιβιώνουν άνω των 5 ετών.

Αυτό το ποσοστό, χάρη στη συντονισμένη συνεργασία όλων, μπορεί ακόμη να βελτιωθεί, με απώτερο στόχο το 2030, το 75% των ασθενών με καρκίνο να επιβιώνουν πάνω από 10 χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...