459
Οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεκινήσει σύντομα η δοκιμή του τεστ σε ανθρώπους | EPA/CATI CLADERA

Θα ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα στα ούρα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2024, 17:08
Οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεκινήσει σύντομα η δοκιμή του τεστ σε ανθρώπους
|EPA/CATI CLADERA

Θα ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα στα ούρα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2024, 17:08

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα τεστ ούρων που θα μπορούσε να εντοπίσει τα αρχικά ίχνη του καρκίνου του πνεύμονα.

Πολλές περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερα στάδια, πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένεια είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι χάρη στην έγκαιρη ανίχνευση, οι ασθενείς θα μπορούσαν να λάβουν θεραπείες νωρίτερα, δίνοντάς τους περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τη νόσο.

Το πρωτοποριακό τεστ αναζητά τις λεγόμενες πρωτεΐνες των «κυττάρων ζόμπι» που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ένας ασθενής έχει καρκίνο του πνεύμονα στα πρώτα στάδια.

Το τεστ δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια και οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεκινήσει σύντομα η δοκιμή του και σε ανθρώπους.

Οπως ανέφερε ο Guardian, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Πρώιμου Καρκίνου του ίδιου πανεπιστημίου, εξέτασαν τις πρωτεΐνες που εκκρίνουν τα γηρασμένα κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά αναφέρονται συχνά ως «κύτταρα ζόμπι», επειδή είναι μεν ζωντανά στο σώμα, αλλά έχουν χάσει την ικανότητα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται.

Τα κύτταρα αυτά προκαλούν βλάβες στους ιστούς, επαναπρογραμματίζοντας το άμεσο περιβάλλον τους και έτσι συμβάλουν στην εμφάνιση καρκινικών κυττάρων.

Τώρα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν ενέσιμο αισθητήρα που αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες των «κυττάρων ζόμπι» και απελευθερώνει μια εύκολα ανιχνεύσιμη ένωση στα ούρα, η οποία σηματοδοτεί την παρουσία τους.

Η καθηγήτρια Λιλιάνα Φρουκ εξηγεί: «Γνωρίζουμε ότι πριν από την εμφάνιση του καρκίνου υπάρχουν αλλαγές στους προσβεβλημένους ιστούς. Μία από τις αλλαγές είναι η συσσώρευση γηρασμένων κυττάρων που δεν είναι αρκετά κατεστραμμένα ώστε να αποβληθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά έχουν τη δυνατότητα να απελευθερώσουν σήματα που επαναπρογραμματίζουν τον ιστό και τον καθιστούν ιδανικό για την ανάπτυξη καρκίνου.

»Εντοπίσαμε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από αυτά τα κύτταρα στον πνευμονικό ιστό και σχεδιάσαμε έναν ανιχνευτή που κόβεται στα δύο παρουσία της. Ο ανιχνευτής αποτελείται από δύο μέρη και το μικρότερο απελευθερώνεται στα ούρα μέσω των νεφρών.

»Μόλις βρεθεί στα ούρα, αυτό το μέρος του ανιχνευτή είναι μεν πολύ μικρό για να το δούμε, αλλά μπορεί να γίνει ορατό προσθέτοντας λίγο διάλυμα αργύρου -την ίδια ένωση που χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες μέρες των αναλογικών φωτογραφιών.

»Παρακολουθώντας το χρώμα των ούρων μετά την έγχυση του ανιχνευτή μπορούμε να πούμε αν υπάρχουν κύτταρα στους πνεύμονες που θα υποδείκνυαν τα πρώτα σημάδια παθολογικών αλλαγών οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο».

Η ίδια πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα τεστ ούρων που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τα σημάδια των πρώιμων σταδίων του καρκίνου -ενδεχομένως μήνες ή και χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα».

Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK, είπαν ότι επιθυμούσαν να βρουν ένα τεστ που θα αποτελούσε φθηνότερη εναλλακτική λύση στις ακριβές απεικονίσεις.

Κάθε χρόνο, πεθαίνουν 1,8 εκατ. άνθρωποι από καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ο πιο θανατηφόρος από όλους.

Τα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι πολύ μικρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...