389
O δρ Τζόρτζ Στόθαρτ, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ | Nic Delves-Broughton/University of Bath

Δίλεπτο τεστ αποκαλύπτει την Αλτσχάιμερ πέντε χρόνια πριν εκδηλωθεί

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 18:45
O δρ Τζόρτζ Στόθαρτ, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ
|Nic Delves-Broughton/University of Bath

Δίλεπτο τεστ αποκαλύπτει την Αλτσχάιμερ πέντε χρόνια πριν εκδηλωθεί

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 18:45

Μία ανώδυνη εξέταση εγκεφάλου, η οποία διαρκεί μόλις δύο λεπτά, θα μπορούσε να διαγνώσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, πέντε χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα γράφει η βρετανική Telegraph, οι ειδικοί θα μπορούσαν να παρέμβουν έγκαιρα, ώστε να καθυστερήσει η έναρξη των συμπτωμάτων της άνοιας, η οποία εκδηλώνεται λίγο πριν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η εξέταση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός καπέλου που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στη Βρετανία. Το καπέλο διαθέτει ηλεκτρόδια τα οποία μετρούν τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύματα, όταν ο εθελοντής καλείται να παρακολουθήσει στην οθόνη ενός υπολογιστή μία σειρά από εικόνες που αναβοσβήνουν.

Με την τεχνική αυτή, οι ειδικοί εντοπίζουν και τις παραμικρές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο, τη στιγμή που ένα άτομο ανακαλεί στη μνήμη του μία εικόνα. Με τις αλλαγές που θα ανιχνεύσει, οι ειδικοί θα καταλάβουν εάν υπάρχει πρόβλημα στη μνήμη του εθελοντή.

«Η τεχνική προσφέρει ένα πραγματικά νέο τρόπο μέτρησης της εγκεφαλικής λειτουργίας», δήλωσε ο δρ Τζόρτζ Στόθαρτ, επικεφαλής της έρευνας, νευροεπιστήμονας με εξειδίκευση στις γνωσιακές λειτουργίες.

Εθελοντής βάζει το ειδικό καπέλο για να κάνει την εξέταση / Nic Delves-Broughton/University of Bath

Ο ίδιος εξηγεί ότι το άτομο που βρίσκεται υπό εξέταση δεν χρειάζεται ούτε να καταλάβει πώς γίνεται το τεστ ούτε να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις. «Απλώς παρακολουθεί μία οθόνη με εικόνες που αναβοσβήνουν και με τον τρόπο που χειριζόμαστε εμείς τις εικόνες που εμφανίζονται κάθε φορά, μπορούμε να καταλάβουμε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τι είναι σε θέση να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος και τι όχι».

Σήμερα, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι δύσκολο να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, καθώς απαιτούνται αρκετά γνωσιακά τεστ, τα οποία είναι συχνά ανοικτά σε διάφορες ερμηνείες, και επιπλέον επηρεάζονται από το στρες της αξιολόγησης.

Το πίσω μέρος του καπέλου είναι γεμάτο ηλεκτρόδια και τσιπ που κάνουν την ανέπαφη καταμέτρηση των εγκεφαλικών αλλαγών / Nic Delves-Broughton/University of Bath

Στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στα τεστ, μπορεί να του χορηγηθούν φάρμακα τα οποία είναι αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια της νόσου, όπως είναι η αντουκανουμάμπη, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα ως η πρώτη τροποποιητική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα πάντα με την Telegraph.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ειδικοί θα προτείνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την εξέλιξη στην εκδήλωση της νόσου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...