375
Η νέα εφαρμογή μπορεί να διαπιστώσει την ηλικία των παιδιών που επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης | Yoti

Yoti: Η εφαρμογή που κάνει face control στους ανηλίκους

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 17:55
Η νέα εφαρμογή μπορεί να διαπιστώσει την ηλικία των παιδιών που επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης
|Yoti

Yoti: Η εφαρμογή που κάνει face control στους ανηλίκους

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 17:55

Ενα από τα μεγάλα προβλήματα της χρήσης των social media είναι η αδυναμία ελέγχου της ηλικίας όσων τα χρησιμοποιούν, με αποτέλεσμα έφηβοι, ακόμη και παιδιά, να εκτίθενται σε ένα περιβάλλον που κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους για αυτά.

Μια έρευνα που έγινε στη Βρετανία έδειξε ότι 60% των παιδιών ηλικίας οκτώ ετών χρησιμοποιούν συχνά υπηρεσίες ανταλλαγής προσωπικών μηνυμάτων στις οποίες επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση χρήστες ηλικίας από 13 ετών και πάνω. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 90% σε παιδιά ηλικίας 12 ετών.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, μια start-up εταιρεία που εδρεύει στην αγγλική πρωτεύουσα, η Yoti, ανέπτυξε  εφαρμογή η οποία, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της, είναι το πρώτο διαθέσιμο εργαλείο που μπορεί να εντοπίζει την πραγματική ηλικία του χρήστη μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Η εφαρμογή βασίζεται στη χρήση μιας κάμερας και λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι σχεδιασμένο να αντιλαμβάνεται αν ένα παιδί είναι κάτω των 13 ετών, που είναι το κατώτερο όριο ηλικίας για χρήση κοινωνικών δικτύων όπως το Instagram και το TikTok.

Πώς λειτουργεί

Σύμφωνα με την εταιρεία, η εφαρμογή έχει περιθώριο λάθους εκτίμησης συν – πλην 1,3 έτους για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και 1,5 έτους για παιδιά ηλικίας 13-18 ετών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει το παιδί είναι να κοιτάξει την κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου ή του υπολογιστή του και το λογισμικό θα κάνει τον σχετικό έλεγχο.

Η Yoti αναφέρει ότι το λογισμικό είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μη λαμβάνει υπόψη χαρακτηριστικά όπως ρυτίδες, γκρίζες τρίχες κ.ά. που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθος εκτιμήσεις. Το πρόγραμμα κάνει μια ψηφιακή σάρωση του προσώπου του χρήστη και τη συγκρίνει με εκατομμύρια άλλες εικόνες προσώπων, πάνω στις οποίες εκπαιδεύθηκε για να προχωρήσει στην εκτίμηση της ηλικίας του.

Οι εταιρείες τεχνολογίας δέχονται πολύ μεγάλες πιέσεις από τις κυβερνήσεις, αλλά και από διαφόρους οργανισμούς, για να βρουν κάποιες λύσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή ανταπόκριση τους. Μάλιστα, το Instagram σχεδίαζε μια εκδοχή της πλατφόρμας για μικρά παιδιά, με το επιχείρημα ότι το περιεχόμενο θα ήταν κατάλληλο και το περιβάλλον ελεγχόμενο, οπότε τα μικρά παιδιά θα είχαν το δικό τους ασφαλές κοινωνικό μέσο. Ομως, η σκανδαλολογία που ταλανίζει εσχάτως την Facebook (στην οποία ανήκει το Instagram) οδήγησε στην αναβολή της εμφάνισης αυτής της παιδικής πλατφόρμας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...