304
Η λύση του γρίφου για τη βελτίωση της μνήμης ηλικιωμένων ατόμων ίσως κρύβεται στη χορήγηση εγκεφαλονωτιαίου υγρού | Shutterstock

Βρέθηκε το ελιξίριο της μνήμης;

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 18:46
Η λύση του γρίφου για τη βελτίωση της μνήμης ηλικιωμένων ατόμων ίσως κρύβεται στη χορήγηση εγκεφαλονωτιαίου υγρού
|Shutterstock

Βρέθηκε το ελιξίριο της μνήμης;

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 18:46

O νευροεπιστήμονας Τόνι Γουίς Κόρεϊ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, είχε πραγματοποιήσει πειράματα με χορήγηση αίματος από νεότερα ζώα σε ηλικιωμένα τα οποία είχαν δείξει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να αντιστρέψει κάποια από τα συμπτώματα της γήρανσης.

Πριν από πέντε χρόνια μια νεαρή νευροεπιστήμονας, η Ταλ Ιλάμ, την οποία επέβλεπε ο Κόρεϊ, του πρότεινε μια παραλλαγή της μεθόδου του με χορήγηση εγκεφαλονωτιαίου υγρού από νεότερα ζώα σε ηλικιωμένα με στόχο την αποκατάσταση της μνήμης τους. Ο Κόρεϊ ήταν από διστακτικός ως και αρνητικός. Ομως τελικά αποφάσισε να δοκιμάσουν αυτή την μέθοδο και όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times τα πειράματα που έγιναν σε ηλικιωμένα ποντίκια έδειξαν αξιοσημείωτη βελτίωση της μνήμης τους μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι διαυγές, άχρωμο σωματικό υγρό που βρίσκεται μέσα στον ιστό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό όλων των σπονδυλωτών. Αντικαθιστά το σωματικό υγρό που βρίσκεται έξω από τα κύτταρα όλων των αμφίπλευρων ζώων. Οπως διαπιστώθηκε, τα ευεργετικά οφέλη της νέας μεθόδου βασίζονται στην πρωτεΐνη FGF17, η οποία υπάρχει στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδιά της, τα πρώτα της αποτελέσματα δημιουργούν αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί στο κοντινό μέλλον μια θεραπεία για παθήσεις όπως η άνοια και η Αλτσχάιμερ.

Τα καλά νέα είναι η ανακάλυψη της θετικής επίδρασης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον μηχανισμό της μνήμης. Ομως, πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια με πρώτο και σημαντικότερο την ιδιαίτερα δύσκολη συλλογή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι για την παράκαμψη αυτού του προβλήματος, είναι η χορήγηση μόνο της πρωτεΐνης στους ασθενείς και όχι ολόκληρου του υγρού.

Αναμένεται να υπάρξει επίσης και μεγάλη συζήτηση σε βιοηθική βάση για το πότε και από ποια άτομα θα μπορεί να γίνεται η απόσπαση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού καθώς και σε ποια κατηγορία ασθενών θα δίνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News