Δεν χρειάζεσαι πτυχίο για να βοηθήσετε σε επιστημονικές έρευνες, και δεν εννοώ να κάνετε τα πειραματόζωα. Μπορείτε να γίνετε εθελοντής για το καλό της ανθρωπότητας. Εύκολα και χωρίς να σας κοστίσει τίποτα σε χρήμα και σε χρόνο. Πώς; Χρησιμοποιώντας τη δύναμη του υπολογιστή σας, όταν αυτός ξεκουράζεται από τις καθημερινές εργασίες που τον βάζετε να κάνει. Εδώ έρχεται το καλό μας διαδίκτυο και τα «παράλληλα και κατανεμημένα συστήματα» για να σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας να βελτιώσετε τον κόσμο μας.
Ίσως ο όρος «παράλληλα και κατανεμημένα συστήματα» σας θυμίζει κινέζικο διάλογο σε ξένη ταινία χωρίς μετάφραση. Ο ορισμός λέει: «Στην πληροφορική, παράλληλα, κατανεμημένα ή ταυτόχρονα συστήματα ονομάζονται υπολογιστές οι οποίοι επιτρέπουν την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών συνεργαζόμενων προγραμμάτων σε μία ή περισσότερες επεξεργαστικές μονάδες». Διαβάστε λίγο ακόμα: «Οι διαφορές μεταξύ αυτών των όρων είναι λεπτές, με την έμφαση να δίνεται άλλοτε στον σχεδιασμό και ανάλυση αλγορίθμων, άλλοτε στην κατασκευή υποστηρικτικού λογισμικού και άλλοτε στη σχεδίαση των υποδομών υλικού που απαιτούνται για την επίτευξη του ταυτοχρονισμού».
Οι υπερκομπιούτερς ή supercomputers όπως ο Watson της IBM ή ο Tianhe-2 των Κινέζων δεν είναι φτηνές κατασκευές. Παλιά χρειαζόμασταν ένα μεγάλο δωμάτιο για να έχουμε στη διάθεσή μας απλές υπολογιστικές πράξεις (1943- Colossus Mark 1, 1946 – ENIAC ή «γιγαντιαίος εγκέφαλος» ή Project PX κ.α.). Πλέον τέτοιους χώρους καταλαμβάνουν σούπερ υπολογιστές που αν αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος του κινητού του και τις δυνατότητες που προσφέρει, η υπολογιστική δύναμη κατασκευών όπως ο Watson, είναι τεράστια.
Ερευνητικές ομάδες με μεγάλο όγκο δεδομένων αλλά ελάχιστους πόρους χρησιμοποιούν εθελοντές από όλον τον κόσμο για να τους βοηθήσουν. Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Ξεχασμένη ίσως στα συρτάρια της επικαιρότητας. Οι εθελοντές συνήθως κατεβάζουν ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές τους το οποίο στη συνέχεια τρέχουν. Αυτό συνδέεται στην εκάστοτε πλατφόρμα όταν υπάρχει κάποια αναβάθμιση ή όταν έχει δεδομένα προς αποστολή. Έτσι ο κάθε εθελοντής παίρνει ένα πολύ μικρό κομμάτι των δεδομένων και το «αναλύει». Τα αποτελέσματα στέλνονται στους διαχειριστές της πλατφόρμας και από εκεί στο «εργαστήριο».
Τέτοιες πλατφόρμες υπάρχουν για όλα τα γούστα. Ξεχωρίσαμε αυτές που δεν θα ζορίσουν τους επεξεργαστές σας.
«Folding Proteins» ή, πιο σωστά, βοηθώντας να βρεθεί θεραπεία.
Τι κάνει; Το πρόγραμμα προσομοιώνει πιθανές αναδιπλώσεις πρωτεϊνών. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με την έρευνά τους θα βρουν τις αιτίες ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Το Πανεπιστήμιο του Stanford τρέχει την πλατφόρμα. Γίνετε εθελοντές εδώ.
Το Διάστημα είναι μια μεγάλη γειτονιά. Υπάρχουν όμως γείτονες; Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο… SETI.
Το SETI @ home είναι ένα επιστημονικό πείραμα που χρησιμοποιεί συνδεδεμένους υπολογιστές στο διαδίκτυο, σε αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (Search for Extraterrestrial Intelligence – SETI). Μετράει 8 χρόνια λειτουργίας και 720.000 εθελοντές. Το πρόγραμμα που κατεβάζετε αναλύει δεδομένα από ραδιοτηλεσκόπια από όλον τον κόσμο. Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω; Μπορεί, αν και δυστυχώς ακόμα δεν έχει εντοπιστεί κάτι. Κατεβάστε το από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ από εδώ.
«FightAids», πολεμήστε το AIDS από το σπίτι σας.
Είναι η πρώτη πλατφόρμα βιοϊατρικής και έχει σκοπό να βρει καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του ιού. Δημιουργός είναι το εργαστήριο Olson στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί υπολογιστικές μεθόδους για να εντοπίσει ποια μόρια φαρμάκων αντιδρούν καλύτερα στον ιό HIV. Γίνετε εθελοντής πατώντας εδώ.
Άλλη μία πλατφόρμα είναι η «Malariacontrol».
Η Μαλάρια είναι μια ασθένεια που προσβάλλει περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπων το χρόνο. Μαστίζει χώρες της Αφρικής και όχι μόνο. Η πλατφόρμα, μικρό αδελφάκι του Africa@Home, ερευνά μοντέλα πληθυσμού για να βρει τις καλύτερες στρατηγικές ελέγχου της αρρώστιας, με έρευνα για νέα εμβόλια έως και πού πρέπει να αναπτυχθούν δίχτυα κουνουπιών. Η πλατφόρμα εξετάζει ποικίλες παραμέτρους όπως κοινωνικές ομάδες, τη συμπεριφορά τους, τις συνήθειές τους καθώς και τους τρόπους που μεταδίδουν την ασθένεια. Βοηθήστε πατώντας εδώ.
Θα θέλατε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση του καρκίνου; Γίνετε εθελοντής στο «HelpDefeat Cancer Project».
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα υποστηρίζεται από το World Community Grid (ΙΒΜ), ένα δημόσιο υπολογιστικό δίκτυο για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Η πλατφόρμα ήδη έχει δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα αναλύει και κατηγοριοποιεί δείγματα ιστών με σκοπό να βελτιώσει τεχνικές θεραπείας αλλά και τα διαγνωστικά μέσα. Κατάφερε πριν από λίγο καιρό να κατηγοριοποιήσει σε περίπου 8 μήνες σύνολο δειγμάτων που μια ανθρώπινη ομάδα με κανονική υπολογιστική δύναμη, θα έπαιρνε 2.909 χρόνια για να τελειώσει. Σας ενδιαφέρει; Πατήστε εδώ.
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, η ενασχόληση με τα προγράμματα αυτά θα σας κοστίσει περίπου από 0.0002 έως 0.000123 λεπτά του ευρώ σε κατανάλωση ενέργειας, ανά τετράμηνο.
*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP.
Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News