437
Το Perseverance αναζητά την παρουσία ζωής στον Αρη συλλέγοντας δείγματα από πετρώματα | NASA

Το ρόβερ της NASA εντόπισε οργανική ύλη στον Aρη

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 15:20
Το Perseverance αναζητά την παρουσία ζωής στον Αρη συλλέγοντας δείγματα από πετρώματα
|NASA

Το ρόβερ της NASA εντόπισε οργανική ύλη στον Aρη

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 15:20

Ενα από τα ιερά δισκοπότηρα της επιστήμης αλλά και του ανθρώπινου πολιτισμού γενικότερα, η ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ίσως κρύβεται σε έναν μικρό κύλινδρο τιτανίου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 εκατ. χλμ. από τη Γη.

Ο ρομποτικός εξερευνητής Perseverance, το πιο προηγμένο ρόβερ που έχουμε στείλει στον Αρη, έχει βασική αποστολή του την αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό, το ρομπότ τρυπάει πετρώματα, συλλέγει δείγματα από αυτά και τα αποθηκεύει σε κυλίνδρους. H NASA, στην οποία ανήκει το Perseverance, προετοιμάζει μη επανδρωμένη αποστολή η οποία θα παραλάβει αυτά τα δείγματα και θα τα φέρει πίσω στη Γη για αναλύσεις.

Στη φωτογραφία εικονίζεται το πέτρωμα από το οποίο ελήφθησαν τα δύο δείγματα που περιέχουν τα αυξημένα ποσοστά οργανικής ύλης

Το Perseverance βρίσκεται στον κρατήρα Jezero ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι στο πολύ μακρινό παρελθόν, πριν από μερικά δισ. έτη, ήταν γεμάτος νερό και άρα είναι αυξημένες οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Ο κρατήρας ήταν μια λίμνη αλλά κάποια στιγμή πριν από περίπου 3,5 δισ. έτη υπήρχαν εκεί και ποτάμια. Το ρόβερ έχει μετακινηθεί από το αρχικό σημείο προσεδάφισης και βρίσκεται εδώ και περίπου δύο μήνες σε ένα σημείο που οι επιστήμονες της NASA πιστεύουν ότι εκεί βρισκόταν το δέλτα αυτών των ποταμών. Είναι γνωστό ότι στα δέλτα των ποταμών αναπτύσσονται συνθήκες εξαιρετικά φιλικές στην παρουσία ζωής και, άρα, αν υπήρξε ποτέ ζωή στον κρατήρα Jezero, το σημείο που εξερευνά το Perseverance αυτή τη χρονική περίοδο, είναι και ο πιθανότερος τόπος εντοπισμού της.

Οπως ανακοίνωσε η NASA, δύο δείγματα που συνέλεξε το ρόβερ από ένα πέτρωμα στο δέλτα των ποταμών περιέχουν αυξημένα ποσοστά οργανικής ύλης. Αν και η οργανική ύλη συνδέεται άμεσα με την παρουσία ζωής, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έσπευσε να σημειώσει στην ανακοίνωσή της ότι δεν είναι απαραίτητο η οργανική ύλη στα δείγματα αυτά να αποτελεί προϊόν ενός ζωντανού οργανισμού που υπήρχε κάποτε στον Κόκκινο Πλανήτη και θα πρέπει να έρθουν στον πλανήτη μας τα δείγματα για να ελεγχθούν. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αποστολή επιστροφής των δειγμάτων θα ξεκινήσει το ταξίδι της προς τον Αρη το 2033.

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτά τα δύο δείγματα είναι από τα πιο σημαντικά που έχουμε ήδη συλλέξει αλλά και θα συλλέξουμε σε αυτή την αποστολή. Θα πρέπει να τονίσω, πάντως, ότι αυτή η αποστολή δεν αναζητά ζωή που πιθανώς να υπάρχει σήμερα στον Αρη, αλλά ζωή που υπήρχε κάποτε στον πλανήτη, όταν οι συνθήκες που υπήρχαν σε αυτόν ήταν εντελώς διαφορετικές» αναφέρει ο Ντέιβιντ Σούστερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, μέλος του προγράμματος Perseverance.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News