475
|

Πώς θα δώσουν το wi-fi;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 7 Νοεμβρίου 2013, 00:36

Πώς θα δώσουν το wi-fi;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 7 Νοεμβρίου 2013, 00:36

Η υπόσχεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για δωρεάν πρόσβαση στο Internet μέσω Wi-Fi προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια.

Δεν είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα στο διάστημα του ενός χρόνου. Ένα τόσο μεγάλο δίκτυο Wi-Fi spots μπορεί να στηθεί στην επικράτεια αλλά προφανώς απαιτούνται περισσότερες από 365 ημέρες.

Στην Ελλάδα, πάντως, πρωτοπόρος στο ζήτημα της δωρεάν για όλους πρόσβασης στο Internet μέσω Wi-Fi, είναι από το 2005, ο Δήμος Τρικκαίων. Σήμερα, 5 από τους 15 κόμβους στην πόλη των Τρικάλων τροφοδοτούνται από οπτική ίνα και 4 συνδέονται με την τεχνολογία μετάδοσης Wi-Max. Συνολικά στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 400 δημοτικά και κοινοτικά σημεία δωρεάν Wi-Fi πρόσβασης.

Στην Κύπρο πάντως, με τη συνεργασία της Ε.Ε., και εταιριών όπως η Microsoft και η ΜΤΝ, μια αντίστοιχη προσπάθεια παροχής δωρεάν πρόσβασης στο Internet μέσω Wi-Fi έχει ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι από τον Ψηφι6ακό Πρωταθλητή της Κύπρου, Δρ. Στέλιο Χειμωνά.

Ο στόχος είναι να αποκτηθεί η απαραίτητη τεχνολογική υποδομή και στη συνέχεια να στηθεί ένα μεγάλο ασύρματο δίκτυο μέσω του οποίου όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Internet. Το κόστος των Wi-Fi spots σε κάθε περιοχή θα κυμανθεί από 100 ως 300 ευρώ και το μηνιαίο κόστος της σύνδεσης θα κυμαίνεται από τα 35 ως τα 50 ευρώ. Το project βρίσκεται στα πρώτα του βήματα και δεν υπάρχει πρόβλεψη πότε θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό σχέδιο, όχι μόνο σε τεχνολογικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό, αφού οι τοπικές αρχές στην Κύπρο θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες τους πως μια τέτοια επένδυση είναι προς όφελός τους.

Όπως είναι φυσικό η δωρεάν πρόσβαση στο Internet δεν θα παρέχεται μόνο για τα social media και το κατέβασμα ταινιών και ξένων τηλεοπτικών σειρών. Οι κυπριακές Αρχές θέλουν επίσης να εκπαιδεύσουν τους πολίτες όλων των ηλικιών, τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές, έτσι ώστε να πραγματοποιούν τις περισσότερες συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες (καταβολή τελών κυκλοφορίας, πληρωμές ΦΠΑ, υποβολή φορολογικών δηλώσεων κ.λπ.) μέσω Internet.

Αυτή και άλλες πρωτοβουλίες εντάσσονται στο πλαίσιο των σημαντικότατων αποφάσεων που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άμεσο ψηφιακό και τηλεπικοινωνιακό μέλλον της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στον τομέα του ψηφιακού κόσμου και της αντίστοιχης τεχνολογίας. Ιαπωνία, Ν. Κορέα και οι ΗΠΑ έχουν μαζί σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με την Ε.Ε., αλλά έχουν 15 φορές μεγαλύτερη κάλυψη σε 4G και 8 φορές μεγαλύτερο δίκτυο ψηφιακών ινών. Αυτό που χρειάζεται, όπως έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον αλλά αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο με την κατάλληλη υποδομή.

Για την αντιπρόεδρο της Ε. Επιτροπής ο τομέας των Τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση και να συγκεντρωθεί σε επενδύσεις και τεχνολογία που θα προσφέρουν άφθονη και ανοιχτή ευρυζωνική πρόσβαση σε όλους, πολίτες αλλά και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News