494
|

Πόσα λες χωρίς να μιλάς;

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 25 Αυγούστου 2013, 00:34

Πόσα λες χωρίς να μιλάς;

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 25 Αυγούστου 2013, 00:34

Είσαι εργένης και βρίσκεσαι στο μπαράκι, Παρασκευή βράδυ, με φίλους για να περάσεις καλά. Βέβαια αυτό που θα κάνει τη βραδιά όχι μόνο καλή αλλά τέλεια, είναι μια πολλά υποσχόμενη γνωριμία και ελπίζεις ότι ή θα πετύχεις το σπάνιο αυτό είδος γυναίκας που πάει με φίλες για ποτάκι και δεν διστάζει να φλερτάρει πρώτη αν της αρέσεις ή ότι το πράγμα θα γίνει ευκολότερο και κάποια φίλη σου θα φέρει άλλες φίλες για να γίνει παιχνίδι. Δυστυχώς όμως είναι μία από εκείνες τις πολλές Παρασκευές που ούτε στο τραπέζι σου θα έρθουν να κάτσουν όμορφες παρουσίες λόγω της φίλης σου, ούτε καμία άλλη στο μαγαζί σε καρφώνει με το βλέμμα του έντονου ενδιαφέροντος.

Ναι, φίλε μου, είναι ακόμα μια βραδιά που αν θες να πάρεις έστω νούμερο τηλεφώνου θα πρέπει να κοπιάσεις γι' αυτό. Και επειδή ίσως δεν έχεις την εμφάνιση του Χιου Τζάκμαν και ίσως δεν είσαι κουλ τύπος όπως ο Ρόμπερτ Ντάουνινγκ Τζούνιορ (και μάλλον δεν έχεις τα πλούτη και τη διασημότητά τους) τότε θα πρέπει να ιδρώσεις στον νυχτερινό στίβο πριν αρχίσεις να ονειρεύεσαι ερωτικά μετάλλια.

Εδώ, όμως, θα σε βοηθήσω λίγο (ευχαριστώ πολύ… μην το συζητάς… ό,τι μπορούμε κάνουμε). Θέλω λοιπόν να ξέρεις ότι στην επικοινωνία συναισθημάτων, η μη λεκτική επικοινωνία είναι η σημαντικότερη. Ο ψυχολόγος Albert Mehrabian έχει ισχυριστεί με επιστημονικές δημοσιεύσεις πριν αρκετά χρόνια πως μόνο το 7% της συναισθηματικής επικοινωνίας γίνεται λεκτικά. Το 38% έχει να κάνει με τον τόνο της φωνής και το 55% με τη γλώσσα του σώματος. Και ο Michael Argyle έδειξε ότι τα μη λεκτικά σήματα σε καταστάσεις επιβολής κυριαρχίας ήταν 4,3 φορές πιο αποτελεσματικά από τα λεκτικά.

Εσύ λοιπόν που είσαι εκεί έξω και παλεύεις στον κόσμο των πιθανοτήτων, του σωστού timing, των ελκυστικών δευτερευόντων σεξουαλικών χαρακτηριστικών (δες τα σχετικά άρθρα που δημοσιεύσαμε εδώ κι εδώ για την οπτική επαφή) και χρειάζεσαι κάθε βοήθεια, προσπάθησε να βρεις τα θετικά σημάδια.

Κάποια κλασικά σήματα έλξης ή έστω συμπάθειας είναι η ανοιχτή στάση σώματος, το καθρέπτισμα (μιμούμαστε κινήσεις και τη στάση σώματος του άλλου), το παιχνίδι με τα μαλλιά που κάνουν οι γυναίκες, η διαστολή της κόρης των ματιών, η κατεύθυνση ποδιών προς το πρόσωπο ενδιαφέροντος και το χαμόγελο που χρησιμοποιεί όχι μόνο τους ζυγωματικούς μύες αλλά και τους μύες κίνησης βλεφάρων. 

Βέβαια για να γλιτώνουμε από τις συνέπειες κάποιας παρερμηνείας θα πρέπει να ψάχνουμε για πολλαπλά σήματα και όχι μεμονωμένα (μια κλειστή στάση σώματος μπορεί απλά να σημαίνει ότι κρυώνει η κοπέλα) και να παίρνουμε υπόψη την τοπική κουλτούρα και συνήθειες (το άγγιγμα είναι συνηθέστερο στις μεσογειακές χώρες όπως και η καθυστέρηση σε ραντεβού μιας και είναι πολυχρονικοί λαοί).

Η επικοινωνία δεν γίνεται μόνο με λέξεις και αυτό το ξέρει οποιοσδήποτε έχει αντιμετωπίσει το ξενερωμένο πρόσωπο φίλου ή το θυμωμένο του/της συντρόφου. Μια ματιά και έχεις «ακούσει» τόσα πολλά. Εσύ πόσα λες σιωπηλά χωρίς να το καταλαβαίνεις και πόσα σινιάλα που στέλνουν ασυναίσθητα όσοι και όσες σε γουστάρουν μπορείς να διαβάσεις;

The Art of Science Communication (Chapter 5 – Non verbal communication) Spiros Kitsinelis , ISBN 978-960-92734-6-6

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News