449
Tα αρσενικά βατράχια φωνάζουν για να προσελκύσουν κάποιο ταίρι και τα θηλυκά μπορούν μέσα στην φασαρία να αναγνωρίζουν την φωνή του είδους της και να ξεκινά η διαδικασία της αναπαραγωγής | Shutterstock

Οι πνεύμονες των θηλυκών βατράχων είναι «ραντάρ» εντοπισμού συντρόφου

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2021, 19:23
Tα αρσενικά βατράχια φωνάζουν για να προσελκύσουν κάποιο ταίρι και τα θηλυκά μπορούν μέσα στην φασαρία να αναγνωρίζουν την φωνή του είδους της και να ξεκινά η διαδικασία της αναπαραγωγής
|Shutterstock

Οι πνεύμονες των θηλυκών βατράχων είναι «ραντάρ» εντοπισμού συντρόφου

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2021, 19:23

Στην ερώτηση που γίνονται τα πιο θορυβώδη μπάτσελορ πάρτι στον κόσμο μια προφανής απάντηση θα ήταν το Λας Βέγκας. Η πραγματικότητα όμως θα εκπλήξει τους περισσότερους αφού η μεγαλύτερη φασαρία από εργένηδες που λίγη ώρα αργότερα θα αποκτήσουν ταίρι γίνεται σε… γούρνες και λιμνούλες. Πρωταγωνιστές είναι οι αρσενικοί βάτραχοι που προσπαθούν να προσελκύσουν κάποιο θηλυκό φωνάζοντας και τραγουδώντας δημιουργώντας μια τρομερή οχλοβοή.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic τα θηλυκά έχουν αναπτύξει έναν μηχανισμό για να απομονώνουν μέσα στην τρομερή φασαρία τις φωνές των αρσενικών του δικού τους είδους και να πηγαίνουν προς αυτούς για να προχωρήσει η διαδικασία της αναπαραγωγής.

Οι εξελιγμένοι πνεύμονες

«Είναι σούπερ, σούπερ, σούπερ θορυβώδεις» τονίζει η  Βαλεντίνα Καόρσι καθηγήτρια βιοακουστικής στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία για τους αρσενικούς βατράχους κατά την διαδικασία αναζήτησης συντρόφου. Την περίοδο της αναπαραγωγής των βατράχων σε κάθε… μπάτσελορ πάρτι μαζεύονται εκατοντάδες αρσενικοί βάτραχοι από διάφορα είδη. Η φωνή κάθε βατράχου μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ντεσιμπέλ οπότε είναι ευνόητο τι συμβαίνει σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Αν πλησιάσει κάποιος κοντά θα αισθανθεί σαν βρίσκεται δίπλα σε ένα ηχείο ενός κλαμπ ή σαν να παραβρίσκεται σε μια ροκ συναυλία. Οι ειδικοί λένε ότι αν κάποιος καθίσει για λίγη ώρα κοντά στο σημείο που εξελίσσεται η διαδικασία ζευγαρώματος των βατράχων είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ακοής στην συνέχεια. Οι επιστήμονες που πηγαίνουν σε αυτά τα σημεία για να κάνουν μελέτες φορούν ωτοασπίδες. «Πονούν τα αυτιά μας» αναφέρει η Κιμ Χόουκ, βιολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Με εκατοντάδες βατράχους διαφόρων ειδών να… ουρλιάζουν ο κίνδυνος είναι ότι πώς τα θηλυκά δεν θα μπορούν να διακρίνουν τις φωνές των αρσενικών που ανήκουν στο είδος τους για να τους πλησιάσουν. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να μην ζευγαρώσουν με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται. Οπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η ίδια η φύση ανάλαβε δράση για να δώσει την λύση.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του St. Olaf College στις ΗΠΑ με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Current Biology» αναφέρει ότι οι θηλυκοί βάτραχοι εξελίχθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να εντοπίζουν τους ήχους των βατράχων του είδους στο οποίο ανήκουν. Πιο συγκεκριμένα οι θηλυκοί βάτραχοι ανέπτυξαν ένα ζευγάρι πνευμόνων με ξεχωριστές ικανότητες. Οι πνεύμονες δεν ενισχύουν την ένταση των ήχων των βατράχων του είδους στο οποίο ανήκει ο θηλυκός βάτραχος αλλά απομονώνει τους ήχους των άλλων ειδών. «Μοιάζει απίστευτα έξυπνο. Οι πνεύμονες συλλέγουν ήχους που δεν τους ακούγονται ενδιαφέροντες και προσπαθούν να μειώσουν την ένταση τους» δηλώνει η Αμρίθα Μαλικαρτζουν, γνωσιακή επιστήμονας της Σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

«Το φιλτράρισμα του θορύβου των αρσενικών που δεν ενδιαφέρουν τα θηλυκά εκτός των άλλων μειώνει τον όγκο της δουλειάς που πρέπει να κάνει ο μικρός εγκέφαλος τους» αναφέρει η Κιμ Χόουκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...