411
Το Parker Solar Probe εισήλθε στο ηλιακό στέμμα, το ανώτερο στρώμα του Ηλιου, και αφού άντεξε τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν εκεί, κατέγραψε πολύτιμα στοιχεία που θα φωτίσουν τη λειτουργία του άστρου μας | NASA

NASA: «Αγγίξαμε τον Ηλιο»!

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2021, 12:32
Το Parker Solar Probe εισήλθε στο ηλιακό στέμμα, το ανώτερο στρώμα του Ηλιου, και αφού άντεξε τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν εκεί, κατέγραψε πολύτιμα στοιχεία που θα φωτίσουν τη λειτουργία του άστρου μας
|NASA

NASA: «Αγγίξαμε τον Ηλιο»!

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2021, 12:32

Tον Αύγουστο του 2018 εκτοξεύτηκε το διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe, μια διαστημοσυσκευή σχεδιασμένη για να μελετήσει τον Ηλιο εκ του σύνεγγυς. Το σκάφος συλλέγει συνεχώς δεδομένα από το μητρικό άστρο μας, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τους μηχανισμούς και τα φαινόμενά του. H NASA ανακοίνωσε ότι το Parker Solar Probe εισήλθε στο ηλιακό στέμμα, το ανώτερο στρώμα του Ηλιου, και παρέμεινε εκεί πέντε ώρες, καταγράφοντας δεδομένα. Είναι ένα επιστημονικό όσο και ιστορικό επίτευγμα, αφού είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο δημιούργημα πλησιάζει τόσο κοντά στον Ηλιο.

Η θερμική ασπίδα του σκάφους, που αποτελείται από σύνθετα υλικά άνθρακα, μπορεί να αντέχει σε θερμοκρασίες πέριξ των 1.400 βαθμών Κελσίου, διατηρώντας τα ευαίσθητα όργανά του σε θερμοκρασίες μόλις 29 βαθμών Κελσίου. Το Parker Solar Probe εισήλθε στην ηλιακή ατμόσφαιρα τον Απρίλιο, αλλά έπρεπε να ολοκληρωθεί η ανάλυση των δεδομένων που κατέγραψε και να γίνει η σχετική δημοσίευση σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση για να ανακοινωθεί το γεγονός.

«Φθάσαμε τελικά. Η ανθρωπότητα άγγιξε τον Ηλιο. Οπως η προσεδάφιση στη Σελήνη επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς αυτή σχηματίστηκε, έτσι και το άγγιγμα του Ηλιου αποτελεί ένα γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε κρίσιμες πληροφορίες για το κοντινότερο σε μας άστρο και για την επιρροή του στο ηλιακό σύστημα», δήλωσε η δρ Νίκολα Φοξ, διευθύντρια του Τμήματος Επιστήμης Ηλιοφυσικής της NASA.

Το σκάφος Parker Solar Probe μελετά το στέμμα και τον ηλιακό άνεμο, τις δέσμες υψηλής ενέργειας σωματιδίων που εκτοξεύει ο Ηλιος στο Διάστημα. Οι παρατηρήσεις που έχει συλλέξει αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα δεκαετιών σχετικά με τη λειτουργία των άστρων. Τα στοιχεία αυτά, ανάμεσα στα άλλα, θα βελτιώσουν τις προβλέψεις για τις απότομες και δυνητικά επικίνδυνες μεταβολές του διαστημικού καιρού, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στους δορυφόρους, στους αστροναύτες και στα ηλεκτρικά δίκτυα της Γης. Χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ανθρωπότητα μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως.

Το μεγάλο μυστήριο

Η αποστολή Parker Solar Probe είναι πιθανό να βοηθήσει στην επίλυση ενός κοσμικού μυστηρίου που ταλαιπωρεί δεκαετίες τους επιστήμονες. Στο ηλιακό στέμμα, που είναι το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του Ηλιου, αναπτύσσονται θερμοκρασίες που ξεπερνούν το ένα εκατ. βαθμούς Κελσίου, όταν στην επιφάνεια του μητρικού άστρου μας, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται πέριξ των 5.500 βαθμών Κελσίου. Αυτό το θερμοκρασιακό παράδοξο πονοκεφαλιάζει κυριολεκτικά την επιστημονική κοινότητα, με πολλές θεωρίες να έχουν διατυπωθεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά καμία να μην υποστηρίζεται από κάποια στοιχεία που να την επιβεβαιώνουν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...