536
. | NASA/JPL

Τo Μεγάλο Φινάλε του Cassini #2

Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 14:03
.
|NASA/JPL

Τo Μεγάλο Φινάλε του Cassini #2

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 14:03

Ο Κρόνος

magnet
Credit: NASA/JPL

Το Cassini προσέφερε στους επιστήμονες ένα πλήθος από δεδομένα για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του Κρόνου, τις βαρυτικές αλλά και μαγνητικές του δυνάμεις. Πρόκειται για πολύτιμες πληροφορίες που δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε από τις παρατηρήσεις με τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Γνωρίζουμε πλέον την ακριβή σύσταση των νεφών του Κρόνου, την έκταση και την ισχύ του μαγνητικού πεδίου και έχουμε κοντινές εικόνες από διάφορα εντυπωσιακά φαινόμενα που συμβαίνουν στον πλανήτη. Γνωρίζουμε επίσης από τι αποτελούνται τα εντυπωσιακά δαχτυλίδια του και τις κοσμικές διεργασίες στο εσωτερικό τους. Εξερευνήθηκαν σε βάθος οι πιο σημαντικοί και ενδιαφέροντες επιστημονικά δορυφόροι του Κρόνου.

 

Ο Τιτάνας

titan
Credit: NASA/JPL

Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου και εκείνος με την πιο σύνθετη και ενδιαφέρουσα γεωατμοσφαιρική κατάσταση δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος. Για αυτό οι επιτελείς της αποστολής είχαν προγραμματίσει μια σειρά από κοντινά περάσματα του Cassini στον Τιτάνα για να τραβήξει εικόνες και να συλλέξει πληροφορίες. Εκτός των άλλων το Cassini έριξε στον Τιτάνα την διαστημοσυσκευή Huygens η οποία για διάστημα 90 λεπτών μετέδιδε δεδομένα από την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του δορυφόρου πριν διακοπεί η λειτουργία της.

Αυτά που ανακάλυψε το σκάφος δεν τα ανέμενε κανείς. Καταρχάς, από ό,τι φαίνεται, ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με εκείνη που βρισκόταν η Γη στα πρώτα στάδια της ύπαρξης της. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη του Τιτάνα μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του πλανήτη μας και ταυτόχρονα να γίνουν προβλέψεις για την εξέλιξη του δορυφόρου. Μάλιστα πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η NASA μελετά ένα φιλόδοξο σχέδιο εξερεύνησης του Τιτάνα με την χρήση ειδικά σχεδιασμένων για την περίσταση αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων (drones) τα οποία ανάμεσα στα άλλα θα αναζητήσουν περιοχές του δορυφόρου κατάλληλες για να δημιουργηθούν εκεί βάσεις ή ακόμη και αποικίες.

 

Oι λίμνες

lakes
Credit: bisbos.com

Η πιο σημαντική ανακάλυψη του Cassini στον Τιτάνα ήταν οι λιμνοθάλασσες υδρογονανθράκων τις οποίες οι διαστημικές υπηρεσίες θέλουν να εξερευνήσουν και σχεδιάζουν να στείλουν εκεί κάποιες διαστημοσυσκευές για αυτόν τον σκοπό. Εκτιμάται ότι ο δορυφόρος διαθέτει εκατοντάδες φορές περισσότερα αποθέματα φυσικού αερίου και άλλων υδρογονανθράκων σε σχέση με τη Γη.
Δείτε ένα βίντεο για τις λίμνες υδρογονανθράκων του Τιτάνα

 

Τα δαχτυλίδια

rings1
NASA/JPL

Υπήρχαν διάφορες εκτιμήσεις για τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του Κρόνου αλλά έπρεπε να εισχωρήσει μέσα σε αυτούς το Cassini για να μάθουμε από τι αποτελούνται αλλά και τι συμβαίνει σε αυτούς. Οι δακτύλιοι χωρίζονται σε πολλές ζώνες με κενά ανάμεσα τους που αποτελούνται από διαφόρων μεγεθών παγωμένες μάζες ύλης (νερό, σκόνη, θραύσματα κ.α). Οι δακτύλιοι έχουν μια αυτόνομη δυναμική η οποία σε συνδυασμό με τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του Κρόνου παράγουν διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα. Αυτά τα μικρά και μεγάλα «παγάκια» συγκρούονται συνεχώς μεταξύ τους και κάποιες φορές προκαλούν τον σχηματισμό μεγάλων σωμάτων τα οποία λειτουργούν για κάποιο διάστημα ως δορυφόροι του Κρόνου μέχρι οι κοσμικές διεργασίες στα δαχτυλίδια να τα καταστρέψουν.
Δείτε ένα βίντεο για τα δαχτυλίδια του Κρόνου με εικόνες και δεδομένα που κατέγραψε από αυτά το Cassini

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ:

O Εγκέλαδος→

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...