289
Οι χρήστες του Facebook δεν θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου | Shutterstock

Facebook: Τέλος στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 20:03
Οι χρήστες του Facebook δεν θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου
|Shutterstock

Facebook: Τέλος στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 20:03

H Facebook ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιούσε η πλατφόρμα για να αναγνωρίζει αυτόματα τους χρήστες σε φωτογραφίες και βίντεο. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η Facebook θα διαγράψει τα αρχεία αναγνώρισης προσώπου περίπου ενός δισ. χρηστών που έχει στη διάθεσή της.

Η τεχνολογία αποτελούσε πολύτιμο εργαλείο για άτομα με μερικά ή ολικά προβλήματα όρασης, ώστε να αναγνωρίζουν οικεία πρόσωπα σε φωτογραφίες, όπως επίσης και για την αποφυγή προσπαθειών εξαπάτησης. Ομως η εταιρεία επικαλείται για αυτή την απόφασή της ανησυχίες για ενδεχόμενη κακόβουλη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

«Οι ρυθμιστικοί φορείς βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία παροχής ενός σαφούς πλαισίου κανόνων που θα διέπουν τη χρήση του. Εν μέσω αυτής της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, πιστεύουμε πως ενδείκνυται να οριοθετήσουμε τη χρήση της αναγνώρισης προσώπων σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων», ανέφερε σε ανάρτηση του ο Τζερόμ Πεσέντι, αντιπρόεδρος τεχνητής νοημοσύνης της Metα, της νέας μητρικής εταιρείας του Facebook.

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι να μη λειτουργούν διάφορα εργαλεία που είχαν αναπτυχθεί γύρω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως αυτή που όταν κάποιος χρήστης δημοσιεύει μια φωτογραφία, το σύστημα προχωρά σε αναγνώριση των ατόμων που εμφανίζονται στην εικόνα και αναφέρει τα ονόματά τους. Η διαδικασία παύσης της λειτουργίας του συστήματος και της διαγραφής των αρχείων αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν μήνα.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που συνδέουν την απόφαση της Facebook με τις βολές που δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για αδιαφορία της εταιρείας σε θέματα ασφαλείας και προστασίας των χρηστών σε διάφορα επίπεδα.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των χρηστών του Facebook αγγίζει τα 2 δισ. ενώ άλλο 1 δισ. χρήστες είναι οι χρήστες του Instagram και του WhatsApp που ανήκαν μέχρι σήμερα στη Facebook και τώρα και αυτές οι πλατφόρμες βρίσκονται από την σκέπη τής Metα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News