309
Πλησιάζει η στιγμή της ανάπτυξης φυσικών καρπών καφέ που δεν θα περιέχουν καφεΐνη | Shutterstock

Ενα βήμα πιο κοντά στον φυσικό ντεκαφεϊνέ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 19:05
Πλησιάζει η στιγμή της ανάπτυξης φυσικών καρπών καφέ που δεν θα περιέχουν καφεΐνη
|Shutterstock

Ενα βήμα πιο κοντά στον φυσικό ντεκαφεϊνέ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 19:05

To Ερευνητικό Κέντρο Καφέ στο Instituto Agronomico de Campinas (IAC) στη Βραζιλία έκανε ένα σημαντικό βήμα σε μια προσπάθεια που εξελίσσεται τα τελευταία 20 χρόνια για την ανάπτυξη ποικιλιών καφέ arabica που είναι ντεκαφεϊνέ, μια εξέλιξη που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει σημαντικές εμπορικές δυνατότητες. Αυτή τη στιγμή τα ντεκαφεϊνέ προϊόντα παράγονται μόνο με τεχνητά μέσα.

Το IAC είναι ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο καφέ που έχει παράσχει πολλά από τα φυτά καφέ υψηλής απόδοσης που βοήθησαν τη Βραζιλία να γίνει ισχυρός παίκτης στην παγκόσμια αγορά καφέ, προμηθεύοντας περισσότερο από το 30%.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, εάν το εγχείρημα πετύχει, οι ποικιλίες που θα προκύψουν από φυσική καλλιέργεια θα μπορούσαν να βρουν μια θέση σε μεγάλες καταναλωτικές αγορές, όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, μεταξύ των καταναλωτών που θα τις προτιμούσαν από τις υπάρχουσες μάρκες χωρίς καφεΐνη, που είναι αποτέλεσμα χημικών και βιομηχανικών διεργασιών.

Ερευνητές στο IAC έκαναν γνωστό ότι έχουν ξεκινήσει καλλιέργειες ορισμένων από τις ποικιλίες που αναπτύσσουν εδώ και αρκετά χρόνια, οι οποίες αποτελούν προϊόν διασταύρωσης διαφορετικών φυτών καφέ που έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. «Τα αποτελέσματα που είχαμε μέχρι στιγμής φαίνονται ελπιδοφόρα, είμαστε αισιόδοξοι» δήλωσε ο Ζούλιο Σέζαρ Μίστρο, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Μερικοί από τους κλώνους που αναπτύχθηκαν στο ινστιτούτο φυτεύονται σε διάφορες περιοχές της Βραζιλίας. Τα δέντρα του καφέ χρειάζονται συνήθως δύο έως τρία χρόνια για να δώσουν τους πρώτους καρπούς, επομένως χρειάζονται ακόμη μερικά χρόνια μέχρι να μπορέσουν οι ερευνητές να συλλέξουν αυτόν τον καφέ και να τον δοκιμάσουν.

Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της αγοράς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ενωσης Καφέ (NCA). Αν και πολλοί πίνουν καφέ αναζητώντας ειδικά την ενεργειακή ώθηση που παρέχει η καφεΐνη, μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία σε αυτήν ή προτιμούν να καταναλώνουν ντεκαφεϊνέ αργότερα μέσα στην ημέρα, για να αποφύγουν πιθανές διαταραχές του ύπνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...