502
Αμέτρητα κομμάτια κατά κύριο λόγο κατεστραμμένων δορυφόρων βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη | Shutterstock

Διαστημική οικολογία με… ξύλινους δορυφόρους!

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 18:24
Αμέτρητα κομμάτια κατά κύριο λόγο κατεστραμμένων δορυφόρων βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη
|Shutterstock

Διαστημική οικολογία με… ξύλινους δορυφόρους!

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 18:24

Τον Οκτώβριο του 1957 τέθηκε σε τροχιά ο πρώτος διαστημικός δορυφόρος, ο ρωσικός Sputnik 1, και έκτοτε έχουν εκτοξευτεί συνολικά δέκα χιλιάδες ακόμη. Περίπου 6.000 από αυτούς εξακολουθούν να κινούνται γύρω από την Γη παρότι το 60% είναι εκτός λειτουργίας. Σκουπίδια μιας τεράστιας διαστημικής χωματερής η οποία συνεχώς μεγαλώνει. Οι συγκρούσεις των ανεξέλεγκτων, πλέον, δορυφόρων που κινούνται με ταχύτητες της τάξης των 35 χιλιάδων χλμ./ώρα δημιουργούν νέα σκουπίδια τα οποία κινούνται επίσης σε ανεξέλεγκτες τροχιές με αποτέλεσμα νέες συγκρούσεις και νέα σκουπίδια…

Εχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 20.000 διαστημικά αντικείμενα στην «σκουπιδόσφαιρα», ορισμένα εκ των οποίων με μέθοδος ικανό να προκαλέσει μεγάλες ζημιές τόσο στα διαστημόπλοια που φεύγουν από την Γη, όσο και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μάλιστα οι ειδικοί προβλέπουν ότι αν δεν βρεθεί σύντομα κάποιος τρόπος να καθαρίσουμε αυτή την διαστημική χωματερή τα σκουπίδια της θα δημιουργήσουν ένα φράγμα που θα εμποδίζουν την έξοδο πυραύλων και διαστημοπλοίων από τον πλανήτη.

Η ξύλινη λύση

Το Πανεπιστήμιο του Κιότο και η εταιρεία Sumitomo Forestry στην Ιαπωνία συνεργάζονται για να προσφέρουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC,  οι ερευνητές του πανεπιστημίου και της εταιρείας προσπαθούν να κατασκευάσουν τους πρώτους ξύλινους δορυφόρους. Οι εμπνευστές αυτής της ιδέας αναφέρουν ότι οι ξύλινοι δορυφόροι θα μπορούν να οδηγηθούν μετά την χρήση τους για καταστροφή στην γήινη ατμόσφαιρα όπου η διαδικασία της καταστροφής από την τριβή δεν θα δημιουργεί σκουπίδια ούτε θα απελευθερώνει επικίνδυνα συστατικά.

«Ανησυχούμε πολύ με το γεγονός πώς όταν οι δορυφόροι οδηγούνται για καταστροφή στην γήινη ατμόσφαιρα η καύση τους δημιουργεί μικροσκοπικά σωματίδια αλουμίνας (οξείδιο του αργιλίου) τα οποία μπορούν να αιωρούνται για πολλά χρόνια επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον του πλανήτη. Αυτή την στιγμή πειραματιζόμαστε με κάποια είδη ξύλου και στην συνέχεια θα αναπτύξουμε το πώς θα καταφέρουμε να πετάξουν αυτοί οι δορυφόροι» δηλώνει ο Τακάο Ντόι, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κιότο και πρώην αστροναύτης με θητεία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ηταν μάλιστα εκείνος που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε διαστημικό περιβάλλον ένα ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση μπούμερανγκ.

Οι ξύλινοι δορυφόροι ίσως αποτελέσουν μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών (Sumitomo Forestry)

Η Sumitomo Forestry είναι θυγατρική της εταιρείας Sumitomo που ιδρύθηκε πριν από 400 έτη. Οι ερευνητές της εταιρείας έχουν ήδη δημιουργήσει στα εργαστήρια ένα είδος ξύλου που στις αρχικές δοκιμές δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτικό σε μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας αλλά και στην έκθεση στο ηλιακό φως. Προς το παρόν η εταιρεία δεν αποκαλύπτει κανένα στοιχείο για την τεχνολογία που χρησιμοποιεί σε αυτή την διαδικασία.

Η εταιρεία Euroconsult εκτιμά ότι θα εκτοξεύονται περίπου χίλιοι δορυφόροι ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα έχει ξεκινήσει μια κούρσα ανάμεσα σε διάφορες εταιρείες όπως η Space X (του Ελον Μασκ) και η Blue Origin (του Τζεφ Μπέζος) για την δημιουργία τεράστιων στόλων διαστημικών δορυφόρων που θα παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και κυρίως υψηλής ποιότητας και ταχύτητας πρόσβαση στο Internet σε κάθε σημείο της Γης. Κάθε στόλος θα αποτελείται από χιλιάδες δορυφόρους και ήδη εκείνος του Μασκ (Starlink) αριθμεί περίπου χίλιους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...