772
Πεζοπορία στα χαρτογραφημένα μονοπάτια γύρω από το χωριό Αμπελιώνα | apollotrails.com

Στην Αμπελιώνα της Μεσσηνίας εγκαινιάστηκαν τα Apollo Trails

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 16:25
Πεζοπορία στα χαρτογραφημένα μονοπάτια γύρω από το χωριό Αμπελιώνα
|apollotrails.com

Στην Αμπελιώνα της Μεσσηνίας εγκαινιάστηκαν τα Apollo Trails

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 16:25

Στο τρίστρατο Μεσσηνίας – Αρκαδίας – Ηλείας, σε απόσταση αναπνοής από το προστατευόμενο καστανοδάσος της περιοχής, είναι χτισμένη η Αμπελιώνα, ένα πολύ μικρό ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, που προσφέρεται για απόλυτη χαλάρωση μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πολλά τρεχούμενα νερά.

Παλιά πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτα καλντερίμια αλλά και γήπεδο μπάσκετ, ακόμα και πισίνα υπάρχει στο φροντισμένο αυτό χωριό που εκτός από τις καστανιές του έγινε γνωστό και διότι είναι η πατρίδα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Μια ματιά, άλλωστε, στο τοπίο που το περιβάλει, ειδικά τις ημέρες με ομίχλη, φέρνει αμέσως στο μυαλό πλάνα από τις σπουδαίες ταινίες του αξέχαστου σκηνοθέτη.

Το θέρετρο «Abeliona Retreat» είναι χτισμένο στην ορεινή καταπράσινη πλαγιά της Αμπελιώνας, τέλεια εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο γύρω του

Με αφετηρία την Αμπελιώνα μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και την Αρχαία Ολυμπία, να θαυμάσει τον ναό της Αγίας Θεοδώρας, μιας μικρής εκκλησίας του 12ου αιώνα με 17 μικρά και μεγάλα δέντρα που φυτρώνουν μέσα από τη στέγη της και άφθονα νερά που αναβλύζουν από τα θεμέλιά της (κοντά στο χωριό Βάστα της Αρκαδίας).

Μπορεί να ανακαλύψει τους καταρράκτες της Νέδας, να περιπλανηθεί στη μεσαιωνική πόλη της Καρύταινας, να περπατήσει στα δρομάκια της Ανδρίτσαινας. Η περιοχή προσφέρεται εξάλλου για mountain bike στα χαρτογραφημένα μονοπάτια γύρω από την Αμπελιώνα, για rafting στον ποταμό Λούσιο και rappel στα υπέροχα φαράγγια της περιοχής.

Το κατάφυτο περιβάλλον της Αμπελιώνας είναι ιδανικό για χαλάρωση

Στην κεντρική πλατεία της Αμπελιώνας δεσπόζει η Τρανή Βρύση που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και το καλοδιατηρημένο πέτρινο σχολείο της Αμπελιώνας που έχει μετατραπεί σε ξενώνα.

Στο χωριό λειτουργεί και το «Abeliona Retreat», παραδοσιακός πέτρινος ξενώνας-boutique hotel του Σπύρου Αγγελόπουλου, με τις προσπάθειες του οποίου δημιουργήθηκε και το Apollo Trails, ένα υψηλού επιπέδου δίκτυο μονοπατιών, που εγκαινιάστηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Ενθερμος υποστηρικτής των μονοπατιών είναι, άλλωστε, και ο πατέρας του Νίκος Αγγελόπουλος, ιδιοκτήτης και πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου της αλυσίδας Aldermar Resorts (αδελφός του αείμνηστου σκηνοθέτη), ο οποίος κρύβεται πίσω από την αναγέννηση του χωριού.

Η πρωτοβουλία της δημιουργίας των μονοπατιών εντάσσεται στην προσπάθεια για εναλλακτικό τουρισμό 365 μέρες το χρόνο, προσφέροντας στους κατοίκους τη δυνατότητα να αντιληφθούν έμπρακτα τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο θησαυρός της φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς που έχουν στα χέρια τους.

Η Τρανή Βρύση δεσπόζει στην πλατεία της Αμπελιώνας (ambeliona.gr)

«Ολα ξεκίνησαν από την αγάπη μου για το χωριό και την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει. Στην ορεινή Ελλάδα, όλο και περισσότερα χωριά πεθαίνουν, κι αυτή θα ήταν η μοίρα και του δικού μας χωριού. Τα Apollo Trails είναι το πρώτο λιθαράκι σε ένα ολιστικό μοντέλο ήπιου τουρισμού, που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην Αμπελιώνα, που να μη βιάζει τη φύση και τη ζωή εδώ. Αντίθετα, να δίνει ζωή με όρους καλύτερους από αυτούς που ξέρουμε στην πόλη», τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σπύρος Αγγελόπουλος, συμπληρώνοντας «Ευελπιστούμε ότι τα μονοπάτια θα επεκταθούν, θα ενωθούν με τα άλλα στο Μαίναλο, και θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερα. Και ότι, μαζί με τον φυσιολατρικό, τον αρχαιολογικό, τον θρησκευτικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό που μπορούν να αναπτυχθούν στα μέρη μας, θα δημιουργηθεί κάτι όμορφο και βιώσιμο».

Ο ιδρυτής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Μονοπάτια της Ελλάδας», Φοίβος Τσαραβόπουλος, που συνεργάστηκε με το Σπύρο Αγγελόπουλο για τη δημιουργία των Apollo Trails, ανέφερε πως πρόκειται για παλιά μονοπάτια που συνέδεαν κατά κύριο λόγο τα χωριά μεταξύ τους και βεβαίως με το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ένα μνημείο της UNESCO σήμερα.

«Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την έννοια της σύνδεσης των μονοπατιών. Σύνδεση με το παρελθόν και το μόχθο των ανθρώπων. Θέλαμε να δούμε τα πέτρινα αλώνια, τις εκκλησίες, τα χωριά. Αλλά, σύνδεση και με ένα καλύτερο μέλλον. Η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία μας, η καλύτερη γνώση για τον τόπο μας, ίσως μας οδηγήσουν ένα βήμα μπροστά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαραβόπουλος.

Τα μονοπάτια του Apollo Trails περνάνε μέσα από τοπία εκπληκτικού κάλλους

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος. Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδεικνύεται πρωτοπόρα στο κομμάτι της ανάδειξης του πεζοπορικού τουρισμού και τόνισε ότι σύντομα θα υπάρχουν «περίπου 1.500 χλμ. μονοπατιών στην Πελοπόννησο, από τα οποία το 80-85% θα είναι πιστοποιημένα μονοπάτια».

Ακόμη η κυρία Νικολάκου δεσμεύτηκε ότι τα Apollo Trails θα είναι το πρώτο δίκτυο μονοπατιών που η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προωθήσει για άμεση πιστοποίηση και ένταξή του στα διευρωπαϊκά δίκτυα μονοπατιών, ως «Μονοπάτι της Πελοποννήσου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...