Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται στο βόρειο ημισφαίριο, και πολλοί ετοιμάζονται να φύγουν για διακοπές, αρχίζουν να γεμίζουν βαλίτσες και χειραποσκευές κατ’ αρχάς με πάρα πολλά ρούχα και φυσικά με γυαλιά ηλίου, μαγιό και σανδάλια, αντηλιακό, καλλυντικά και ένα καλό βιβλίο, ενώ για παν ενδεχόμενο θα προστεθεί πιθανότατα και ένα πουλόβερ ή ένα τζάκετ. Μερικοί ίσως επανεκτιμήσουν πόσα πράγματα χρειάζονται πραγματικά να πάρουν μαζί τους, ωστόσο οι περισσότεροι δεν θα το κάνουν.
Υπάρχουν όμως, νέοι τρόποι -περισσότεροι από ποτέ πριν- για να μειώσει κανείς το αποτύπωμα άνθρακα, ενώ επίσης ορισμένοι προορισμοί παίζουν με την πιθανότητα της οριστικής απαγόρευσης ορισμένων τύπων βαλίτσας, πράγμα που σημαίνει ότι το να παίρνει κανείς μαζί του ό,τι έχει και δεν έχει στο σπίτι του μπορεί σύντομα να ανήκει στο παρελθόν, σημειώνει στο BBC Travel ο Μάικ ΜακΙτσεραν. Πακετάροντας λιγότερα, παρατηρεί, δημιουργούμε λιγότερες εκπομπές άνθρακα, μειώνουμε το ταξιδιωτικό μας αποτύπωμα και γινόμαστε πιο προστατευτικοί για τη φύση.
Τα αειφόρα ταξίδια ξεκινούν πρώτα από το σπίτι, υπογραμμίζει ο ΜακΙτσεραν, και δημοσιεύει μια σειρά από προορισμούς που αμφισβητούν τη παλιά ιδέα του «φτιάχνω τη βαλίτσα μου», προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις για πιο βελτιωμένες διακοπές. Ιδού:
Ιαπωνία
Με μια τολμηρή κίνηση για μια πιο βιώσιμη αεροπορική βιομηχανία, η Japan Airlines ξεκίνησε πρόσφατα ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δίνει στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό τη δυνατότητα να ενοικιάσουν εκ των προτέρων ρούχα για τη διαμονή τους στη χώρα, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη των αποσκευών.
Η δοκιμαστική περίοδος του «Any Wear, Anywhere?» θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου, και η υπηρεσία έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι επιβάτες που κατευθύνονται προς την Ιαπωνία να μπορούν να κάνουν check-in αποσκευών ή να μεταφέρουν ελάχιστες αποσκευές· έτσι η αεροπορική εταιρεία μπορεί να μετρήσει καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λιγότερων αποσκευών, καθώς και το χαμηλότερο βάρος του αεροπλάνου. Μόλις οι ταξιδιώτες φτάσουν στο Τόκιο, την Οσάκα ή τη Φουκουόκα, ρούχα σε διάφορα μεγέθη και στυλ παραδίδονται στα ξενοδοχεία, όπου διαμένουν οι επισκέπτες.
Η ιδέα βοηθάει μεν στην ελάφρυνση του φορτίου ενός ταξιδιώτη, αλλά δεν έχουν πειστεί όλοι ότι είναι η σωστή προσέγγιση. «Είναι μια ωραία ιδέα και masterclass για την αλλαγή, ένας ευχάριστος τρόπος, που μπορεί να μας κάνει να μειώσουμε τις επιπτώσεις μας αντί να εξετάσουμε εξονυχιστικά τις δικές τους», δήλωσε στο BBC Travel ο Τζάστιν Φράνσις, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακτιβιστικών διακοπών Responsible Travel με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. «Οπως και ο εθελοντικός συμψηφισμός άνθρακα, μετατοπίζει το βάρος της ευθύνης από τις αεροπορικές εταιρείες στα άτομα. Η προσωπική ευθύνη είναι, βέβαια, σημαντική και η καινοτομία εξαιρετική, αλλά θα πρέπει να μην μας αποσπά την προσοχή από τις πραγματικές συστημικές αλλαγές που απαιτούνται: ισχυρές ρυθμίσεις και δικαιότεροι φόροι στα καύσιμα, για παράδειγμα», προσθέτει.
Αλπεις
Σε όλο τον κόσμο, οι σκιέρ προσπαθούν να μειώσουν τα δικά τους αποτυπώματα άνθρακα. Οι διακοπές για χειμερινά σπορ είναι από καιρό ο τομέας του υπερβολικά μεγάλου κόστους μεταφοράς αποσκευών, υπάρχει, όμως, ένα στοιχείο αλλαγής των αντιλήψεων, καθώς μια νέα ιδέα αναδύεται σε θέρετρα σε όλη τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία, που συμπυκνώνεται στη φράση «αφήστε τον εξοπλισμό στο σπίτι και νοικιάστε τον στο θέρετρο».
Για να αντιμετωπιστεί ο χώρος αποσκευών, και επίσης να μειωθεί η ανάγκη των ταξιδιωτών να επενδύουν σε ακριβό αθλητικό εξοπλισμό, τα θέρετρα και οι εταιρείες ενοικίασης δίνουν έμφαση στη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση των ειδών ενοικιάζοντας καπέλα, γάντια, γυαλιά, παντελόνια και μπουφάν, καθώς και τα συνηθισμένα: σκι, μπαστούνια, μπότες και κράνη. Και για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν με τρένο ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουν ήδη μεγάλη επιτυχία υπηρεσίες όπως το Verbier στην Ελβετία και το SkiGala σε θέρετρα σε όλη την Αυστρία.
«Είναι εύκολο να ετοιμάσετε ελαφριές αποσκευές για διακοπές χειμερινών σπορ όταν ξέρετε ότι μπορείτε να βρείτε τον περισσότερο εξοπλισμό που θα χρειαστείτε κατά την άφιξή σας», δήλωσε η Κρίσι Ρόε, μάνατζερ βιωσιμότητας στο Hotelplan, μια πανευρωπαϊκή ομάδα ειδικών τουριστικών γραφείων, συμπεριλαμβανομένων των Inghams και Esprit. «Κάθε προϊόν που κατασκευάζεται έχει αποτύπωμα άνθρακα, επομένως είναι πολύ καλύτερο αυτό το αντικείμενο να χρησιμοποιείται καλά από πολλούς πελάτες και να μπορεί να επισκευαστεί από άτομα με κατάλληλες δεξιότητες και εργαλεία, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Από πλευράς κόστους, μπορεί επίσης να αξίζει περισσότερο η ενοικίαση στο θέρετρο, αντί να πληρώνετε για μεταφορά μεγάλων αποσκευών στις πτήσεις».
Ντουμπρόβνικ
Η Βενετία ήταν ο πρώτος, αρκετά τολμηρός, προορισμός που εξέτασε το 2014 την πιθανότητα απαγόρευσης των βαλιτσών με τροχούς για να διατηρήσει σε καλύτερη κατάσταση τους δρόμους της πόλης, που κατακλύζονται από τουρίστες· το Ντουμπρόβνικ ωστόσο το έκανε τώρα πράξη συνιστώντας στους επισκέπτες να αφήνουν τις κυλιόμενες αποσκευές τους στο σπίτι.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο υπερτουρισμός έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια την οργή των ντόπιων στην οχυρωμένη πόλη της Αδριατικής, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί το Γραφείο Τουρισμού του Ντουμπρόβικ να αναλάβει δράση. Δημοσιεύοντας νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα βίντεο καθοδήγησης και ενημερωμένες συμβουλές σχετικά με την κατάλληλη εθιμοτυπία επισκεπτών, η πόλη συνιστά στους επισκέπτες να μην ενοχλούν πλέον τα ιστορικά λιθόστρωτα δρομάκια, μεταφέροντας και όχι σέρνοντας αποσκευές με τροχούς.
«Συχνά, οι ταξιδιώτες με αποσκευές βάρους 20 και πλέον κιλών απλώς γεμίζουν τη βαλίτσα τους επειδή πιστεύουν ότι έχουν πληρώσει για αυτό», εξήγησε στο BBC Travel η Πίπα Γκάντερτον, διευθύντρια προϊόντων της ATPI Halo (προσφέρει υπηρεσίες μέτρησης, μείωσης και αντιστάθμισης CO2 και πάροχος λύσεων για βιώσιμα ταξίδια). Και πρόσθεσε: «Μια πιθανή λύση που ενδέχεται να εξετάσουν οι αεροπορικές εταιρείες στο μέλλον θα ήταν η προσθήκη περισσότερων κατηγοριών βάρους για τις χειραποσκευές και τις βαλίτσες. Προσφέροντας μικρότερες επιλογές, οι ταξιδιώτες αλλά και οι προορισμοί μπορούν να κερδίσουν ενώ μειώνονται οι εκπομπές ρύπων στις πτήσεις».
Ανατολική Αφρική
Τα καταφύγια σαφάρι σε εθνικά πάρκα σε όλη την Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα προσφέρουν μια διαφορετική πρόταση στις περισσότερες διακοπές. Παρά τις υψηλές τιμές, το vibe είναι πάντα χαλαρό και το ντύσιμο πρόχειρο: το κατάλληλο look για καλύτερη διάθεση γύρω από τη φωτιά στην κατασκήνωση.
Ωστόσο, ενώ δεν απαγορεύονται ορισμένοι τύποι αποσκευών, συνήθως ισχύουν περιορισμοί και υπάρχει η προσδοκία ότι οι ταξιδιώτες θα κατανοήσουν και θα σεβαστούν την ανάγκη να φτάνουν με ελαφρές αποσκευές.
Η «μάχη της βαλίτσας» σημαίνει ότι οι συμπαγείς μαλακές τσάντες ευνοούνται εδώ και καιρό από το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών γραφείων, ενώ οι βαλίτσες με ρόδες ή, ακόμη χειρότερα, όταν είναι και σκληρές, συχνά δεν περνούν καν από την αίθουσα αναχωρήσεων στον ιμάντα αποσκευών.
«Συμβουλεύουμε πάντα τους πελάτες των σαφάρι να ετοιμάζουν ελαφριές αποσκευές για διάφορους λόγους», δήλωσε η Κάθι Μπόουτ, διευθύνουσα σύμβουλος του Cartology Travel, ενός εξειδικευμένου ταξιδιωτικού γραφείου πολυτελείας, «Δεν υπάρχουν μόνο αυστηροί περιορισμοί βάρους στα μικρότερα αεροπλάνα· επιπλέον, πολλές περιοχές χρησιμοποιούν ελαφριά αεροσκάφη, όπου δεν μπορείτε να πάρετε σκληρή βαλίτσα γιατί απλά δεν χωράει στον χώρο αποσκευών. Επιπλέον, ούτως ή άλλως δεν χρειάζεστε πολλά ρούχα όταν κάνετε σαφάρι. Οι ποιοτικοί ξενώνες, εξάλλου, παρέχουν προϊόντα περιποίησης και πετσέτες, αντηλιακά και εντομοαπωθητικά, βοηθώντας σας να περιορίσετε τα είδη που θα πάρετε μαζί σας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News