380
Καλλιτεχνική απεικόνιση διαστημικού σκάφους με σύστημα προώθησης που θα του επιτρέπει να κινείται με ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές | ITER

Ταξίδι από τη Γη στον Αρη μέσα σε λίγες ημέρες!

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 21:23
Καλλιτεχνική απεικόνιση διαστημικού σκάφους με σύστημα προώθησης που θα του επιτρέπει να κινείται με ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές
| ITER

Ταξίδι από τη Γη στον Αρη μέσα σε λίγες ημέρες!

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 21:23

Η κατάκτηση του Διαστήματος από τον άνθρωπο απαιτεί να έχει στη διάθεσή του ολοένα και ταχύτερα διαστημόπλοια ώστε να μπορεί να καλύπτει όσο το δυνατόν συντομότερα τις αποστάσεις στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος. Αυτήν τη στιγμή έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε τεχνολογίες με τις οποίες το ταξίδι στον Αρη διαρκεί περίπου έξι μήνες. Μία φυσικός στις ΗΠΑ σχεδίασε ένα σύστημα προώθησης το οποίο μπορεί να επιτρέψει σε ένα διαστημόπλοιο να ταξιδέψει από τη Γη στον Κόκκινο Πλανήτη σε περίπου δύο εβδομάδες.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι αστροναύτες μιας επανδρωμένης αποστολής στον Αρη θα χρειαστούν περίπου δώδεκα μήνες για να πάνε και να επιστρέψουν από τον πλανήτη, συν φυσικά τον χρόνο παραμονής τους εκεί. Η επιστημονική κοινότητα μελετά τις τελευταίες δεκαετίες διαφόρων ειδών ιδέες για να αυξηθεί η ταχύτητα των διαστημοπλοίων έτσι ώστε να μειώνεται όσο γίνεται περισσότερο ο χρόνος ενός ταξιδιού. Μία τέτοια ιδέα είχε η ιρανοαμερικανίδα φυσικός Φατίμα Εμπραχίμι, η οποία εργάζεται στο Εργαστήριο Φυσικής Πλάσματος του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (PPPL) που εδρεύει στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Η Φατίμα Εμπραχίμι επιχειρεί να φέρει επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση με την τεχνολογία που προτείνει για την προώθηση των διαστημοπλοίων (Credit: PPPL)

Η Εμπραχίμι σκέφτηκε το 2017 την ιδέα της δημιουργίας ενός πυραύλου που θα χρησιμοποιεί ως προωθητικό σύστημα μαγνητικά πεδία, τα οποία θα εκτοξεύουν σωματίδια πλάσματος (θερμή ηλεκτρικά φορτισμένη ύλη) στο διαστημικό κενό. Σύμφωνα με τον δεύτερο και τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (τη μεταβολή της κινητικής κατάστασης ενός σώματος εξαιτίας της επίδρασης μιας δύναμης και τον τρόπο που ασκούνται οι δυνάμεις μεταξύ των σωμάτων) αυτό το μαγνητικό σύστημα προώθησης θα μπορούσε να παράγει ταχύτητες δέκα φορές μεγαλύτερες από αυτές που αναπτύσσουν τα σημερινά διαστημόπλοια.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News, η Εμπραχίμι όχι μόνο προχώρησε στον σχεδιασμό του συστήματος που είχε εμπνευστεί, αλλά προχώρησε και σε προσομοιώσεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι μπορεί πράγματι να λειτουργήσει.

«Αυτή η ιδέα αποτελεί προϊόν της ενασχόλησής μου με την πυρηνική σύντηξη. Είναι η πρώτη φορά που προτείνεται η χρήση πλάσματος ως μέσου ανάφλεξης ενός συστήματος προώθησης διαστημικού σκάφους. Το επόμενο βήμα είναι να κατασκευάσουμε ένα πρωτότυπο» λέει η Εμπραχίμι. Οπως είναι ευνόητο, αν το σύστημα αποδειχθεί και στην πράξη λειτουργικό και, φυσικά, ασφαλές θα φέρει επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News