1386
Η φωτογράφος Μάρω Κουρή στο πλαίσιο του βιωματικού σεμιναρίου «Φωτογραφίζοντας με τα μάτια της καρδιάς» στις φυλές της Αιθιοπίας στην Αφρική | Χριστίνα Μαραγκού

Ταξιδεύοντας-και φωτογραφίζοντας- με τη Μάρω

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 20:10
Η φωτογράφος Μάρω Κουρή στο πλαίσιο του βιωματικού σεμιναρίου «Φωτογραφίζοντας με τα μάτια της καρδιάς» στις φυλές της Αιθιοπίας στην Αφρική
|Χριστίνα Μαραγκού

Ταξιδεύοντας-και φωτογραφίζοντας- με τη Μάρω

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 20:10

Ο καθένας μπορεί να τραβήξει όμορφες φωτογραφίες, να τις περάσει από φίλτρα, να τις φέρει στα μέτρα του. Και ακολούθως να τις αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα για να δείξει στους «ηλεκτρονικούς» του φίλους τι ωραία που περνάει. Η πραγματική φωτογραφία όμως, ήταν, είναι και θα είναι ο καθρέφτης της ανθρώπινης ψυχής έναντι της οπτικής αποτύπωσης του ωραιοποιημένου.

Το δώρο της φωτογραφικής διαδικασίας

Το πρώτο που σχεδόν έχει εξαφανιστεί από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που βλέπουμε καθημερινά είναι το συναίσθημα. Πριν από μόλις δέκα χρόνια, είτε βλέπαμε φωτογραφίες σε εφημερίδες και περιοδικά είτε ήταν οι φωτογραφίες των διακοπών μας από το 24άρι φιλμ που περιμέναμε με αγωνία δύο μέρες για να εμφανιστεί και να τυπωθεί, το συναίσθημα ήταν βασικό συστατικό. «Οπως και στους νεότερους φωτογράφους. Ισως αυτό να είναι η αιτία που εντάσσει τη φωτογραφία στη σύγχρονη τέχνη. Επειδή, δηλώνει το “μέσα” του δημιουργού, τον εαυτό του, που είναι κάτι μοναδικά εκφραστικό και όχι απαραίτητα όμορφο» μας λέει η φωτορεπόρτερ – photo coach Μάρω Κουρή.

Ενας νεαρός πατέρας Ρομά κρατά στην αγκαλιά του τα δυο γυμνά παιδιά του. Ηρθε από την Αλβανία στην Αθήνα με στόχο όχι μία καλύτερη ζωή, αλλά την επιβίωση της οικογένειάς του

Και μπορεί να είμαστε όλοι χαρούμενοι που βλέπουμε το Instagram πλημμυρισμένο με εικόνες της Σαντορίνης, αλλά η απόλαυση μία εμπειρίας όταν λαμβάνεται οπτικά στη φωτογραφία, βασίζεται στο κλικ που θα προστάξει η καρδιά όταν κάτι την αγγίξει, την ταράξει. «Οταν νιώσουμε ένα γαργάλημα στο στομάχι, στο εδώ και τώρα γίνεται και το κλικ», λέει.

Πάνω σε αυτό το concept είναι δομημένες οι φωτοδημοσιογραφικές της εμπειρίες, που τα τελευταία χρόνια μοιράζεται μέσω των «μαθημάτων» φωτογραφίας που διοργανώνει για όλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κοσμογυρισμένη φωτογράφος κατέχει τα εργαλεία που «ξεκλειδώνουν» τα –κάποιες φορές καταπιεσμένα- συναισθήματα στους συμμετέχοντες που ανοίγει η καρδιά τους μέσω της φωτογραφικής διεργασίας αλλά και μέσα από την ομάδα που «δένει» με κάποιο μαγικό τρόπο.

Η Μάρω εργάζεται ως φωτορεπόρτερ από το 1991. Παιδικό της όνειρο ήταν να επισκεφτεί την Ινδία. Χωρίς συγκεκριμένο λόγο. «Μόλις έγινα 18 ετών, πήρα μια φωτογραφική μηχανή και βρέθηκα εκεί».

«Φωτογράφιζα το άγνωστο εξερευνητικά. Τις εικόνες μου της ζήτησε το περιοδικό Marie Claire, που τότε ήταν το μόνο που δημοσίευε ρεπορτάζ σε ανέγγιχτους από τουρισμό λαούς. Με τις σημειώσεις από το ταξιδιωτικό μου ημερολόγιο δημοσιεύτηκε το πρώτο μου θέμα».

Αθήνα, Βοτανικός, Οκτώβριος 2011. Ο μικρός Φράνκο εργάζεται μέρα νύχτα, συλλέγοντας καλώδια. Ακολούθως καίει το πλαστικό για να κρατήσει τον χαλκό και θα τον πουλήσουν οι γονείς του. Μία ιδιαίτερα τοξική διαδικασία και επικίνδυνη για την υγεία του

Εκεί ξεκίνησε η επαγγελματική της πορεία στο φωτορεπορτάζ. Ακολούθησαν ρεπορτάζ σε ψυχιατρεία και ιδρύματα, φυλακές της Αφρικής, σε φυλές, σε κοινωνίες εναρμονισμένες με τη φύση, ταξίδια σε χώρες παρθένες. Λυπάται, που στον βωμό του τουρισμού θυσιάζεται η φύση. «Αλλο εξέλιξη, και άλλο καταστροφή» λέει.  Για αυτό στα ρεπορτάζ της αποκαλύπτει ανθρώπους που συνδέονται αρμονικά με τη φύση, ταξιδευτές που «πληρώνουν» τον σεβασμό, και επιθυμούν να βρεθούν σε τόπους που σώζουν παραδόσεις, μονοπάτια, σπήλαια, μουσικές, όργανα, σπόρους, διαδρομές με άλογα και φιλοξενία.

Oταν «ήρθαν» οι κόρες της, συνέχισε τα ταξίδια μαζί τους. «Γονιός σημαίνει παρουσία. Είναι αδύνατον να ευτυχήσω μπροστά σε ένα ακρωτήρι κοιτώντας την αυγή, αν τα παιδιά μου είναι μακριά. Ταξιδεύουμε παντού, όπου υπάρχει ειρήνη».

Σήμερα, συνεχίζει με πάθος το λειτούργημα του φωτορεπόρτερ, δημοσιεύοντας στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου όπως Der Spiegel, Dagens Nyheter, Journal du Dimanche, Νational Geographic, Nzz, BBC, είναι ανταποκρίτρια του διεθνούς πρακτορείου Polaris με έδρα τη Νέα Υόρκη, συνεργάζεται με τη σχολή Οραμα, ενώ διατηρεί σχολή φωτογραφίας στο πλαίσιο βιωματικών εργαστηρίων στον κόσμο.

26 Σεπτεμβρίου 2012, Αθήνα. Μία γυναίκα προσπαθεί να πάρει ανάσα, μέσα στη σπασμένη από τις μολότοφ στάση του λεωφορείου. Ο καπνός από τα δακρυγόνα της αστυνομίας είναι αποπνικτικός

Οι πρόσφατες σπουδές της στη βιωματική ψυχοθεραπεία και στην προσωπική ανάπτυξη στο Osho Humaniversity της Ολλανδίας τη βοήθησαν να αποκτήσει τα σύγχρονα «εργαλεία» για την εργασία με τις ομάδες αυτών των φωτο-εργαστηρίων.

Η φωτογραφική ψυχοθεραπεία

Ολοι θέλουν να ταξιδεύουν και να φωτογραφίζουν, αλλά λίγοι τα καταφέρνουν. «Χρειάζεται αυτό το αγνό πείσμα που θα το έλεγα αναγνώριση της αυτο-αξίας μας. Ο,τι παραγγείλουμε, ό,τι οραματιζόμαστε χωρίς εμπόδια, μπορεί να πραγματοποιηθεί. Μέσω της φωτογραφικής διεργασίας, «αδειάζει» το μυαλό μας. Ερχόμαστε κοντά στον εαυτό μας. Αυτό λέγεται διαλογισμός. Η φωτογραφία είναι 100% διαλογισμός».

Οποιος συμμετέχει στο βιωματικό, φωτογραφικό εργαστήριο «Ταξιδεύοντας με τη Μάρω», θα καταλάβει την τεράστια εμπειρία στο να επιλέγει μέσα από την ανθρωπιά, το συναίσθημα, το δημοσιογραφικό ένστικτο και την αισθητική, τις καλύτερες εικόνες (best of). Ακόμη και κάποιος που φωτογραφίζει μόνο με το κινητό, μπορεί να ακολουθήσει την ομάδα.

Οι «Μικρές Πατρίδες»

Τα βιωματικά σεμινάρια γίνονται σε μέρη που δύσκολα θα πηγαίναμε μόνοι. Εκεί «που συναντάς τη χαρά της ζωής» μας λέει και τα μάτια της λάμπουν. Για παράδειγμα, οι γειτονιές της Αθήνας όπου συμβιώνουν συνειδητοποιημένοι Αθηναίοι με Ασιάτες και Αφρικανούς, με ινδουιστές, κόπτες Αιθίοπες. Εκεί, όπου στις τρεις το πρωί μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου στα μοσχομυρωδάτα μπακάλικα, στα υπόγεια όπου τραγουδάνε χορεύοντας gospels γυναίκες σε αφρικάνικα κέντρα ομορφιάς, σε σχολεία από το Μπαγκλαντές και σε αφγανικά ρεστοράν πολυτελείας. Στο τέλος της ημέρας, η ομάδα, είτε είναι στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα, συγκεντρώνεται και βλέπει με προβολή τις φωτογραφίες ώστε να τις αξιολογήσει.

Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική. Στην παραγκούπολη όπου έζησε ο Νέλσον Μαντέλα, τα κορίτσια μαθαίνουν να ζουν ελεύθερα, χωρίς φυλετικές διακρίσεις

«Στο τέλος κάθε σεμιναρίου γιορτάζουμε για να παραμείνει η ενέργεια ψηλά, δημιουργώντας το ‘Φωτογραφικό Απόσταγμα’ με φράσεις μέσα από την καρδιά του κάθε μέλους που συνοδεύει το ομαδικό πορτφόλιο με τις καλύτερες φωτογραφίες (best of). Το στέλνουμε σε διαγωνισμούς, εκδίδουμε βιβλία, ενώ ένα από τα κλειδιά στα σεμινάρια είναι ότι μπορούν να συμμετέχουν όλοι, από εφήβους μέχρι… όποιας ηλικίας εφήβους» λέει (γέλια).

Φωτογραφικές διακοπές με την οικογένεια

Το «Mama Kita» (από το «μαμά, κοίτα»), δημιουργήθηκε από τρεις μαμάδες με σκοπό τις δημιουργικές διακοπές με την οικογένεια. «Στη Μάνη εξερευνούμε φωτογραφικά το Γύθειο, τον Ταΰγετο, τα τοπία Far West, τα μοναδικά πορτρέτα των φιλόξενων ανθρώπων, τα έθιμα και τα πανηγύρια» λέει η κ. Κουρή. Παρόμοια και στην Καλαμάτα και στο Ζαγόρι. «Χωρίς περιορισμούς, μπορώ να ταξιδέψω  σε όποιο μέρος του κόσμου θέλει μία οικογένεια ή μία παρέα, μπορώ να τους ταξιδέψω φωτογραφικά».

Εργαστήρια από το Παρίσι και την Αθήνα έως την Αφρική

Μετά το Παρίσι, όπου ετοιμάζει ένα εργαστήριο στους τελειόφοιτους της Σχολής Δημοσιογραφίας, η Μάρω οργανώνει ένα φωτο-εργαστήριο στο Νγκορογκόρο της Τανζανίας -το μεγαλύτερο ανενεργό ηφαίστειο όπου καταφεύγουν άγρια ζώα- συνυπάρχοντας με τους Μασάι, στις φιλόξενες Μικρές Πατρίδες της Αθήνας και τον Μάρτιο του 2020 ξαναπάει στις φυλές της Αιθιοπίας.

Η ομάδα που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αφρική, στο πλαίσιο του σεμιναρίου βιωματικής φωτογραφίας στις φυλές της νότιας Αιθιοπίας, με τη Μάρω στο κέντρο

Και έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται οι επόμενες ομάδες!

Σεμινάρια ειδικά για στελέχη επιχειρήσεων

Ακόμη, η Μάρω μαζί με την ομάδα των Dream Coachers Βούλα Φλώρου και Σπύρο Μαρίνο, πραγματοποιεί εταιρικά σεμινάρια, που έχουν στόχο τη μεγιστοποίηση του team effectiveness. Μέσα από το φωτογραφικό παιχνίδι, την πηγαία χαρά και τη διασκέδαση, οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται τα οφέλη της ομαδικής συνεργασίας, στην πορεία προς το κοινό όνειρό τους. Φωτογραφίζοντας, έρχονται σε επαφή με το «εδώ και τώρα», συνδέονται βαθύτερα με τον ίδιο τους τον εαυτό και αυτό τους τροφοδοτεί με δύναμη.

Σεμινάριο σε στελέχη επιχειρήσεων από τη Μάρω Κουρή. Ομιλία στο συνέδριο ανώτατων στελεχών της ΕΑΣΕ

Ακόμη, μέσα από τη διεργασία του βιωματικού εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες συναντούν την εσωτερική τους έμπνευση και δημιουργικότητα για να συνδεθούν πιο αυθεντικά με τα μέλη της ομάδας και με υψηλότερες επιδόσεις και χαρά στην εργασία τους. Το βρίσκει σημαντικό το να έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους για το δέσιμο της ομάδας άνθρωποι των επιχειρήσεων.

Εχουν αποκαλέσει τη Μάρω «φωτογράφο της καρδιάς» διότι ξεκλειδώνει τις καρδιές και συνδέει τον νου με την καρδιά. Κάνει κλικ η καρδιά και τη στιγμή που νιώθει το συναίσθημα πατάς το κουμπί της κάμερας κάνοντας το κλικ της καρδιάς, τη φωτογραφία, πλημμυρίζοντας από ευγνωμοσύνη.

Πληροφορίες

[email protected]

Τηλ.: 6977296831 (WhatsApp, Viber)

https://www.facebook.com/MaroKouriPhoto/

Instagram: maro_kouri

www.youtube.com/marokouri

TedX: https://www.youtube.com/watch?v=8Sp2kmuXYMs&t=75s

Cosmote History: https://www.youtube.com/watch?v=8ElDteqdaZs

29ο Ελληνικό Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ (Εταιρία Ανωτάτων Στελέχων Επιχειρήσεων) 5/5/2018: https://www.youtube.com/watch?time_continue=161&v=crN8pPkoGmo

PhotoWorskshops:

http://marokouri.blogspot.com

Το έντονο ουράνιο τόξο και οι ζέβρες στον παράδεισο του Νγκορονγκόρο στην Τανζανία

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...